To Top
19:43 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ζητούνται ψυχίατροι επειγόντως
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ζητούνται ψυχίατροι επειγόντως
  26 Φεβρουαρίου 2020, 10:25 πμ  
Νομίζω ότι για τον κορωνοϊό, ήρθε πλέον η ώρα να βγουν μπροστά και να μιλήσουν οι ψυχολόγοι και οι ψυχαθεραπευτές. Πρώτη, με αφύπνισε χθες το πρωί με αυτό της το σημείωμα, η φίλη μου η Στέλλα:
 
«Είναι αλήθεια. Ο κόσμος έχει αρχίσει να στοκάρει αγαθά από το supermarket. Από το λίγο που είδα, μακαρόνια, λευκό αλεύρι, λευκή ζάχαρη, μπισκότα, κρουασάν, χαρτικά και κονσέρβες, πολλές κονσέρβες... είναι στα περισσότερα από τα πολύ γεμάτα καρότσια. Δεν είδα κανέναν να στοκάρει μέλι, ταχίνι, βρώμη, προϊόντα ολικής. Και αναρωτιέμαι αν τελικά κινδυνεύουμε περισσότερο από τον COVID-19 ή από τη διατροφή μας».
 
Η Στέλλα έχει ένα κόλλημα με την υγιεινή διατροφή, και είναι ένα καλό κόλλημα. Σίγουρα τη θεωρώ πολύ πιο νορμάλ από εκείνον που ανεβάζει στο Ίνσταγκραμ μια συστοιχία από σούβλες στα κάρβουνα, κι από πλάι, στη γωνιά της φωτογραφίας, το δικό του αφόρητα γελοίο χαμόγελο!
 
Πιο πολύ όμως με αφύπνισε μια άλλη καλή μου φίλη, η Αννίτα, που τρέφεται από τα ψυχολογικά των ανθρώπων. Επάγγελμά της είναι. Πιστεύει λοιπόν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συλλογική έκρηξη υπαρξιακού φόβου, και για τούτο πιστεύει πως είναι η ώρα να μιλήσουν και οι ψυχοθεραπευτές.
 
«Και τι μπορούν να κάνουν;», τη ρώτησα.
 
«Να βοηθήσουν τον κόσμο να εκλογικεύσει τον φόβο του, και να μπορέσει τότε να πει: Αφού ο κορωνοϊός ήρθε στην Ιταλία, αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ στην Ελλάδα θα πρέπει να τρελαθώ και να τρέξω στα σούπερ μάρκετ ν’ αγοράσω εβαπορέ, μακαρόνια, ρύζι και παστές ρέγγες».
 
Πράγματι, η Ελλάδα είναι κοντά στην Ιταλία. Πράγματι, η Κύπρος είναι κοντά στην Ελλάδα. Διά της αντιμεταθετικής ιδιότητας τότε, όπως λέγαμε οι μαθηματικοί, θα πρέπει και η Ιταλία να είναι κιόλας στην αυλόπορτα της Κύπρου.
 
Θα πρέπει; Όχι. Μπορεί; Ναι. Όπως μπορεί όμως και η Κίνα, που θαρρώ πως πρέπει οι πολίτες της να έχουν συχνότερη πρόσβαση στην Κύπρο απ’ ό,τι οι Ιταλοί, ας πούμε.
 
Η ουσία είναι να μην πανικοβαλλόμαστε (και εδώ, τα μίντια παίζουν μεγάλο ρόλο, δυστυχώς όχι καλό), να φροντίσουμε να είμαστε καλά ενημερωμένοι (θυμηθείτε ότι εκεί έξω, στον αχανή χώρο των σόσιαλ μίντια, κυκλοφορούν sites -παράσιτα!- απείρως πιο επικίνδυνα από τον COVID-19, όπως είναι ο επιστημονικός όρος του κορωνοϊού), δηλαδή να ανατρέχουμε σε έγκυρες πηγές, και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής που μας υποδεικνύουν οι ειδήμονες.
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) είναι, και πρέπει να είναι, η βίβλος μας αυτόν τον καιρό. Έχει όλη την εικόνα μπροστά του (όχι μόνο την Ιταλία), γνωρίζει το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις, έχει εύκολη πρόσβαση όπου κι αν έχουν εμφανιστεί κρούσματα, διαθέτει την τεχνογνωσία που δεν διαθέτει κανένας άλλος (ούτε καν το πιο σοβαρό υπουργείο Υγείας του πιο σοβαρού κράτους στον κόσμο), και έχει τον μηχανισμό να δράσει ανά πάσα στιγμή.
 
Το πιο ηχηρό SOS μέχρι τώρα, το βροντοφώναξε χθες ο παγκόσμιος οργανισμός, κάνοντας έκκληση στον κόσμο να αποφύγει τον πανικό και, κυρίως, να αποφύγει τον στιγματισμό άλλων πληθυσμών που έχουν ήδη πληγεί από τον ιό. Υπάρχει ένας υφέρπων ρατσισμός που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό, και που σπρώχνει πολλούς ανθρώπους, κατ’ επέκταση και κοινωνίες, να αντιμετωπίζουν τις πληγείσες χώρες, κατ’ επέκταση και τους κατοίκους τους, περίπου ως λεπρούς.
 
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι, ξεκινώντας από τη μικροκλίμακα και ανεβαίνοντας, η ισχυρότερη θωράκιση απέναντι σε κάθε κίνδυνο, είναι η ανθρώπινη αλληλεγγύη. Ο στιγματισμός και η απομόνωση ανθρώπων είναι φαινόμενα πολύ πιο επικίνδυνα από τον COVID-19. 
 
Αυτός, αργά ή γρήγορα θα φύγει. Ήδη, λαμπροί επιστήμονες (που εγώ τους λέω ήρωες) δουλεύουν μέρα-νύχτα για να αναπτύξουν το νέο εμβόλιο, που λέγεται ότι μπορεί να γίνει διαθέσιμο σε μερικούς μήνες - αρχές καλοκαιριού.
 
Ως τότε, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ιός δεν πρόκειται να φύγει με το να πηγαίνουμε εμείς στα σούπερ-μάρκετ. Άλλωστε, ποιος λέει ότι δεν μπορείς να κολλήσεις και εκεί; 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...