Η κορυφή του παγόβουνου ήταν ο εντοπισμός του κατασκοπευτικού βαν, αφού κατά τη διερεύνηση του θέματος από τους ανακριτές της Αστυνομίας φαίνεται ότι στελέχη της ιδιοκτήτριας εταιρείας, της οποίας το όνομα ενεπλάκη στην όλη υπόθεση, θεωρούνται ύποπτοι για παρακολουθήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», από τις έρευνες της Αστυνομίας φαίνεται να προκύπτουν ενδείξεις ότι οι εμπλεκόμενοι, μέσω των μέσων παρακολούθησης που διαθέτουν, φέρονται να πέτυχαν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία επιβατών που διακινούνταν από και προς την Κύπρο μέσω της παρακολούθησης των κινητών τους τηλεφώνων τους. 

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται από χθες τρεις Ελληνοκύπριοι, ενώ φέρονται να έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για τρεις Ισραηλινούς. Οι συλληφθέντες είναι δύο υπάλληλοι της εταιρείας WS WiSpear του Ισραηλινού Taj Jonathan Dilian. Επιπλέον, έχει συλληφθεί η διευθύντρια της εταιρείας ΝCIS του Ισραηλινού Avraam Shakar Avni. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα για το κατασκοπευτικό βαν

Σε αστυνομική ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι σχετικά με την υπόθεση κατάσχεσης οχήματος βαν με ηλεκτρονικό εξοπλισμό, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης και της αξιολόγησης στοιχείων και μαρτυριών, η Αστυνομία προχώρησε χθες στη σύλληψη τριών προσώπων. Πρόκειται για δύο άντρες ηλικίας 30 και 35 ετών και μία γυναίκα ηλικίας 41 ετών.

Εναντίον τους διερευνώνται συνολικά 13 αδικήματα, μεταξύ των οποίων η συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμου, αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Νόμου, εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, αδικήματα κατά παράβαση του Περί Ραδιοεπικοινωνιών Νόμου.

Οι τρεις συλληφθέντες αναμένεται σήμερα το πρωί να παρουσιαστούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης, ενώ το ΤΑΕ Αρχηγείου συνεχίζει τις εξετάσεις. 

Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες, στελέχη των οποίων εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση, μέσω ανακοινώσεών τους το προηγούμενο διάστημα διέψευσαν ότι εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο. Η εταιρεία WiSpear, στην οποία ανήκει το βαν, σε ανακοίνωσή της, επισήμανε ότι έχει εγγραφεί το 2013 και άρχισε να λειτουργεί περί τα τέλη του 2017. Μέσα από τη λειτουργία της, η εταιρεία δεν έχει πωλήσει ούτε ενοικιάσει κανένα σύστημα intelligence στις κυπριακές Αρχές. Αποκλειστικός σκοπός της εταιρείας είναι η πώληση προϊόντων τεχνολογίας που αναπτύσσει και δεν παρέχει με κανέναν τρόπο υπηρεσίες intelligence σε κανέναν από τους πελάτες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Το εν λόγω αυτοκίνητο δεν υπήρξε ποτέ ενεργό στην Κύπρο παρά μόνο για δοκιμαστικούς σκοπούς και δοκιμές μόνο σε συσκευές οι οποίες ανήκαν στην εταιρεία, ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών Αρχών και εις γνώσιν τους. Οι σχετικές δοκιμές έγιναν τον τελευταίο έναν χρόνο, όση είναι και η διάρκεια ζωής του βαν, και όχι πριν τον Νοέμβριο του 2018.

Η δεύτερη εταιρεία που εμπλέκεται συνδέεται με την εβραϊκή κοινότητα την οποία διευθύνει ο επιχειρηματίας Shahak Avraham Avni, ο οποίος είναι πρόεδρος του Σωματείου «Εβραϊκή Κοινότητα Κύπρου» από το 2014.

Η εν λόγω εταιρεία NCIS συνεργάστηκε τόσο με την Αστυνομία όσο και με τον ΔΗΣΥ, αφού τοποθέτησε κάμερες ασφαλείας στα κεντρικά του γραφεία, και διερευνάται ενδεχόμενη εμπλοκή της στην υπόθεση των παρακολουθήσεων που διερευνά η Αστυνομία.