ΣΤΗΝ κοινή γνώμη υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως τίποτε δεν θα γίνει σε σχέση με τη διερεύνηση υποθέσεων, οι οποίες αφορούν τη διαπλοκή και τη διαφθορά στον χώρο του ποδοσφαίρου. Από τη μια είναι η δυσκολία να τεκμηριωθούν υποθέσεις, από την άλλη είναι τα «κουμπαράτα», τα οποία δημιουργούν ένα πέπλο προστασίας σε διάφορους εμπλεγμένους. Αυτή είναι η γενική εκτίμηση που υπάρχει στην κοινωνία, η οποία εδράζεται και από το γεγονός ότι στο παρελθόν πολλά είχαν εξαγγελθεί για διάφορες υποθέσεις, πέραν του ποδοσφαίρου, αλλά στο τέλος πολύ λίγα έγιναν στην πράξη. 
ΑΥΤΗ η καχυποψία των πολιτών είναι αποτέλεσμα διαχρονικών πρακτικών, που υιοθετούσε το κράτος. Και σε ένα βαθμό έχουν δίκαιο οι πολίτες. Από την άλλη, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως στην παρούσα φάση, φαίνεται πως οι δράσεις του κράτους, του πολιτικού συστήματος εν γένει, χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα. Όπως συναφώς επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, «υπάρχει μια πρωτοφανής ομοψυχία, ομοθυμία και βούληση, για να φθάσουμε εκεί που θα μπορέσουμε να φθάσουμε, ώστε να καθαρίσουμε το απόστημα». Περαιτέρω εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι υποθέσεις που θα καταγγελθούν σχετικά με το ποδόσφαιρο θα διερευνηθούν μέχρι τέλους.
ΑΠΟ τη μια είναι η σύσταση της ενιαίας νομοθεσίας για τον αθλητισμό, από την άλλη η αύξηση των μελών της ειδικής ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας, που διερευνά τα θέματα διαφθοράς ή πιθανής χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων, σε δεκατρία άτομα από τέσσερα, που ήταν πριν από λίγο καιρό. Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Υπάρχουν προφανώς κι άλλα, τα οποία αναφέρθηκαν κατά την πρόσφατη σύσκεψη του αρμόδιου υπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων.  Αυτά, βέβαια, όπως και πολλά άλλα μέτρα, που αποφασίσθηκαν ή θα αποφασιστούν στο μέλλον, για να έχουν σημασία θα πρέπει να έχουν και αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα δεν είναι ασφαλώς οι συσκέψεις, οι δηλώσεις, αλλά οι απτές αποδείξεις ότι καταπολεμάται η διαφθορά στον αθλητισμό. Μόνο έτσι θεωρούμε πως θα ανατραπεί και η καχυποψία, η επιφυλακτικότητα των πολιτών έναντι της διαχείρισης που γίνεται αναφορικά με τη διερεύνηση υποθέσεων. 
ΔΕΝ θεωρούμε πως είναι εύκολο το εγχείρημα των αρμοδίων. Ειδικά όταν το ποδόσφαιρο με την εμπορευματοποίησή του, τα πολλά χρήματα που επενδύονται, έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, που δεν αφορά μόνο τον αθλητισμό. Έχουν εισβάλει συμφέροντα, οικονομικά και άλλα, τα οποία προφανώς και διαμορφώνουν συνθήκες ανταγωνισμού με όρους αγοράς. Έχει λεχθεί και είναι γεγονός ότι στον χώρο αυτό έχει εμπλακεί και ο υπόκοσμος, που αυτό επίσης δημιουργεί νέα δεδομένα. 
ΚΑΤΑ την άποψή μας, με όσα έχουν λεχθεί, με τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις στον ισπανικό Τύπο και όχι μόνο, «η διερεύνηση μέχρι τέλους» των υποθέσεων αυτών είναι μονόδρομος. Το στοίχημα για τους αρμοδίους είναι να τεκμηριώσουν τα όσα λέγονται και αναφέρονται στη δημόσια σφαίρα. Ζούμε σε μια μικρή χώρα και «τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα» και πολλά είναι εκείνα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Είναι, συνεπώς, στοίχημα για όσους έχουν εξαγγείλει ότι θα καθαρίσουν τον σταύλο του Αυγεία, να το κάνουν πράξη.