Το δεύτερο ημίχρονο της επίθεσης της Εζεκίας Παπαϊωάννου κατά του υπουργού Εξωτερικών, ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικό ως προς τα σενάρια που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται ενόψει προεδρικών εκλογών, με το κόμμα της Αριστεράς να αναδεικνύει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως βασικό αντίπαλο. Στο κόμμα της Αριστεράς προετοιμάζονται για το συνέδριο τους το καλοκαίρι, κοιτάζοντας όμως προς το μέλλον. Ο Άντρος Κυπριανού αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ έχουν διαγράψει την πορεία των στόχων μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους από την επόμενη των ευρωεκλογών. Αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Στη στόχευση αυτή, προστέθηκε στην πορεία και η απαραίτητη διευκρίνιση: Αλλαγή στη διακυβέρνηση με τη συμμετοχή ΑΚΕΛ στην Κυβέρνηση. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος και αυτό έχει γίνει πλέον νόμος με δική του πρωτοβουλία και ψήφο από τη Βουλή πρόσφατα. Συνεπώς στην πορεία προς την αλλαγή της διακυβέρνησης, στο κόμμα της Αριστεράς αξιολογούν και τους πιθανούς αντιπάλους, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να θεωρείται από το ΑΚΕΛ εν δυνάμει προεδρικός υποψήφιος. Ο ίδιος ουδέποτε εξωτερίκευσε μία τέτοια σκέψη, ωστόσο πολλοί βλέπουν στο πρόσωπο του, τον επόμενο προεδρικό υποψήφιο της κεντροδεξιάς παράταξης. Σε πολλούς –όσο και αν δεν το παραδέχονται– ηχεί το σύνθημα έξω από το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη τη νύκτα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, όταν το πλήθος έχριζε διά βοής τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως τον διάδοχό του. Στο κάδρο της αξιολόγησης θα πρέπει να βάλουμε και τη θετική εικόνα του υπουργού Εξωτερικών που έχει σε ευρεία στρώματα της κοινωνίας από όλους τους κομματικούς χώρους. Όλα αυτά, είναι στοιχεία που προσμετρούν στο κόμμα της Αριστεράς, διαβλέποντας και το πώς ενδεχομένως να κινηθεί το πολιτικό σκηνικό τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΚΕΛ κατά Νίκου Χριστοδουλίδη

Το μπαράζ των δηλώσεων του Άντρου Κυπριανού που ήταν απαντητικές στα όσα είπε ο ΥΠΕΞ περί οργανωμένης προσπάθειας από το ΑΚΕΛ με προσωπικά στοιχεία εναντίον του, άρχισαν από νωρίς και κλιμακώθηκαν εντός της ημέρας. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ τόνισε: 

«Για τις αντιδράσεις του κ. Νεοφύτου και του κ. Χριστοδουλίδη σε ό,τι αφορά τάχα προσωπικές επιθέσεις που γίνονται εναντίον τους από το ΑΚΕΛ, θα πω ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει μια ικανότητα την οποία παραδέχομαι. Δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα να συμπεριφέρεται όπως θέλει, να λέει ό,τι θέλει, αλλά οι άλλοι δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα να του ασκούν κριτική. 

Είναι κοντή η μνήμη τους. Ξέχασαν τις αναφορές για τα μηδενικά, για δανεικές ψήφους, για λαμόγια, για αχάπαρους και ασκούν κριτική σε αυτά τα οποία λέμε εμείς. Εμείς παραθέτουμε επιχειρήματα, παραθέτουμε γεγονότα. Και θα επαναλάβω. Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Κύπριος ο οποίος δεν ανησυχεί από την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. Το Yavuz θα κάνει γεώτρηση σε τεμάχιο το οποίο αδειοδοτήθηκε στην ΕΝΙ και την Total. Ο υπουργός Εξωτερικών επιμένει και με αυτά τα δεδομένα, να τονίζει σε όλους τους τόνους και όλα τα επίπεδα, ότι έχουν θωρακίσει πολιτικά και νομικά την κυπριακή ΑΟΖ.

Το ερώτημα μας είναι πάρα πολύ απλό. Πού είναι αυτή η θωράκιση; Πώς έχει εμποδίσει την Τουρκία να προβαίνει σε αυτές τις ακραίως προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας; Θετικές οι τριμερείς συνεργασίες, θετικές οι δηλώσεις οι οποίες γίνονται από αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων χωρών. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιό είναι το αποτέλεσμα. Τερματίζουν την τουρκική προκλητικότητα; Και σε αντιδιαστολή θα τους υπενθυμίσω ότι όταν ήταν ο Δ. Χριστόφιας Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δίχως πολλές τυμπανοκρουσίες προχωρούσε σε γεωτρήσεις. Και όταν απείλησε η Τουρκία για παρέμβαση, αντέδρασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και υποχρέωσε την Τουρκία να αφήσει τα πλοία στα λιμάνια.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιπαράθεση ΑΚΕΛ – Χριστοδουλίδη για θωράκιση ΑΟΖ

Στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha ο Α. Κυπριανού απέρριψε ότι πρόκειται για προσωπικές επιθέσεις. «Νομίζω ο κ. Χριστοδουλίδης έχει μεγαλύτερη ιδέα για τον εαυτό του από εκείνη που έχουμε εμείς. Δεν τον διαχωρίζουμε από όλους τους υπόλοιπους υπουργούς τον κρίνουμε όπως έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.

Αξιοσημείωτη είναι η απάντηση που έδωσε ότι οι επικρίσεις αυτές συνδέονται με δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τον κ. Χριστοδουλίδη να διεισδύει και στον κόσμο του ΑΚΕΛ στο σενάριο που είναι προεδρικός υποψήφιος. Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως το ΑΚΕΛ δεν έχει πρόβλημα αν θα είναι υποψήφιος ο κ. Χριστοδούλιδης το 2023, σημειώνοντας πως το κόμμα του απαντά πολιτικά γιατί ανησυχεί ότι αυτά τα οποία λέγονται παραμυθιάζουν τον κυπριακό λαό και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. «Η παράκληση μου είναι να μας απαντούν στα πολιτικά μας επιχειρήματα», είπε και υπέδειξε πως εάν ο υπουργός Εξωτερικών απαντήσει σε αυτά τα οποία λέει το ΑΚΕΛ θα μείνει στο απυρόβλητο και «δεν θα φθαρεί» μέχρι το 2023.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι το κόμμα του παραθέτει γεγονότα και υπέδειξε πως δεν υπάρχει Κύπριος ο οποίος δεν ανησυχεί από την κλιμακούμενή τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.  

Στήριξη σε Χριστοδουλίδη 

Πλήρη στήριξη προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη παρείχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι ενέργειες του υπουργού Εξωτερικών είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θέλω να πιστοποιήσω τις άριστες σχέσεις που έχει ο υπουργός Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τον περιβάλλει με πλήρη εμπιστοσύνη και τον θεωρεί έναν από τους στενότατους συνεργάτες του» είπε ο κ. Κούσιος. 

Δηκτικές θέσεις κομμάτων

Οι Οικολόγοι σε τοποθέτηση κάνουν λόγο για μπάχαλο με το τεμάχιο 8. «Αντί να επικεντρωθούμε στην ουσία της τουρκικής ενέργειας, Κυβέρνηση, κόμματα και μέσα ενημέρωσης αναλώνονται σε μια άσχετη συνωμοσιολογία», ανέφεραν οι Οικολόγοι, καλώντας όλους να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. 

Η Δημοκρατική Παράταξη σημείωσε επίσης ότι βγάζουμε τα μάτια από μόνοι μας και μετά ψαχνόμαστε για το ποιος φταίει. «Αντί όλοι μας να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να αλληλοτρωγώμαστε» ανέφερε.