To Top
01:39 Δευτέρα
30 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μπράβο Πρόεδρε! Χαστούκι στην ανευθυνότητα!
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Μπράβο Πρόεδρε! Χαστούκι στην ανευθυνότητα!
  24 Μαρτίου 2020, 11:05 πμ  
Μπράβο Νίκο Αναστασιάδη! Στα εφτά χρόνια στα οποία βρίσκεται στην εξουσία ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτή η στήλη του άσκησε πολλές φορές κριτική. Σκληρή, μάλιστα, αρκετές από αυτές. Όχι επειδή ο γράφων έχει οποιαδήποτε προσωπική διαφορά ή αντιπάθεια. Ο μόνος λόγος ήταν η ακράδαντη πεποίθηση ότι η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να ελέγχεται αυστηρά. Να επισημαίνονται και να καυτηριάζονται λάθη, αμέλειες και παραλείψεις. Διότι αυτή είναι η μοναδική οδός μέσω της οποίας μπορεί να επέλθει βελτίωση στην πολιτική ζωή του τόπου, καλυτέρευση της ζωής των πολιτών και πρόοδος της μικρής μας πατρίδας. Που τόσο πολύ έχει καταπονηθεί τα τελευταία χρόνια.
 
Χθες, όμως, ο Νίκος Αναστασιάδης έπραξε ό,τι πιο σωστό και αναγκαίο την δεδομένη στιγμή. Εμφανίστηκε ως πραγματικός ηγέτης, που θέτει το συμφέρον του συνόλου του λαού υπεράνω κάθε άλλου. Λαμβάνοντας σκληρά και επώδυνα μέτρα, αποσκοπώντας στην προκειμένη περίπτωση στην προφύλαξη του πολυτιμότερου των αγαθών: Την ανθρώπινη ζωή! Διέκρινε σωστά, ότι η ασυνειδησία της μειοψηφίας απειλεί πολλές ζωές στην πλευρά της πειθαρχημένης πλειοψηφίας. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε το παραμικρό κώλυμα για να του πούμε ότι έπραξε απολύτως ορθά.
 
Η στήλη αυτή είχε απεγνωσμένα και με διάφορους τρόπους, προσπαθήσει να πείσει τον καθένα σε αυτό τον τόπο για το μέγεθος του κινδύνου. Ότι ο συγκεκριμένος αόρατος εχθρός κτυπά χωρίς διακρίσεις. Κτυπά εκεί που κανείς μας δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Ότι έκαστος εξ ημών αποτελεί ανά πάσα στιγμή εν δυνάμει στόχο του. Προσπαθήσαμε απεγνωσμένα να πείσουμε αυτό που οι επιστήμονες διακήρυτταν με επιμονή: Ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος προστασίας πλην του περιορισμού στο σπίτι.
 
Δυστυχώς, το μήνυμα των επιστημόνων, των κρατικών αξιωματούχων και των ΜΜΕ, δεν έφτασε σε όλα τα ώτα. Κάποιοι συνέχισαν μέχρι και την περασμένη Κυριακή να συμπεριφέρονται με ασέβεια προς τους συνανθρώπους τους. Με απειθαρχία στα μέτρα του κράτους. Με ανευθυνότητα. Με ασυνειδησία έναντι των υπολοίπων και, κυρίως, των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων του λαού. Οι εικόνες που καταγράψαμε το Σαββατοκύριακο ήταν εξωφρενικές. Συναθροίσεις σε λαϊκές αγορές, πάρκα, παιδότοπους και αλλού, που ουσιαστικά ισοδυναμούσαν με γράψιμο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους κάθε μέτρου, που η πολιτεία υποχρεώθηκε να λάβει για να φρενάρει τη διασπορά του επικίνδυνου ιού. Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους έγραφαν και την τεράστια απειλή να καταρρεύσει το ιατρικό σύστημα αν η διασπορά του ιού ξέφευγε κάθε ελέγχου. Γράψιμο ήταν και για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τις οποίες με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους καταβάλλουν στην πρώτη γραμμή του πολέμου οι επαγγελματίες υγείας.
 
Τι να πει κανείς για την άμυαλη συμπεριφορά νεαρών με τις λαμπρατζιές και τις κροτίδες. Των γονέων, που είτε από αμέλεια είτε από αδυναμία είτε από υποτίμηση του κινδύνου επιτρέπουν τοιούτη συμπεριφορά. Ουδείς σώφρων άνθρωπος μπορεί να διαφωνήσει με τα χθεσινά σκληρά μέτρα τα οποία έλαβε ο Πρόεδρος. Είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα αυτά είναι η μοναδική συνταγή για να κερδηθεί ο πόλεμος κόντρα σε έναν αόρατο και τόσο ύπουλο εχθρό. Μένοντας στα καταφύγια, όπως εύστοχα ανέφερε ο Πρόεδρος. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα χθεσινά μέτρα τα επέβαλε αυτή η ανεύθυνη μειοψηφία!
 
Παράλληλα, ορθότατη ήταν και η απόφαση διεύρυνσης των μοριακών ελέγχων για ανίχνευση του κορωνοϊού σε κλινικά, βιοϊατρικά και πανεπιστημιακά εργαστήρια. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο ζητούσαν απεγνωσμένα οι επιστήμονες το τελευταίο διάστημα, αφού είναι κεφαλαιώδους σημασίας η αύξηση των ελέγχων σε όσα άτομα εμφανίζουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα της ασθένειας. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα εμποδιστεί ταχύτερα η διασπορά του ιού και θα επιταχυνθεί η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Είναι πρόωρο αυτή την στιγμή, αφού προέχει να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι την τελική νίκη, όμως, δεν μπορεί παρά να επισημανθεί ένα αναντίλεκτο συμπέρασμα: Η επιδρομή της πανδημίας έφερε στο προσκήνιο αρκετούς επιστήμονες οι οποίοι με τις ειδικές τους γνώσεις καθοδηγούν πολλές από τις πολιτικές αποφάσεις για διάφορα μέτρα τα οποία λαμβάνονται. Ο θετικός αντίκτυπος είναι πασιφανής. Αν η πολιτική ηγεσία τολμούσε, μάλιστα, να λάμβανε τα σκληρά μέτρα από την πρώτη στιγμή που οι επιστήμονες τα εισηγούντο, πιθανότατα σήμερα να μιλούσαμε για πολύ μικρότερο αριθμό κρουσμάτων. Ίσως να είχαμε αποφύγει και τον θάνατο ενός ανθρώπου… Είναι καιρός οι γνώσεις των επιστημόνων (διαθέτει πολλούς άξιους αυτός ο τόπος) να αξιοποιηθούν σε όλα τα επίπεδα. Και στην πολιτική… Κυρίως στην πολιτική!
 
Ο Πρόεδρος στο χθεσινό του διάγγελμα έδωσε και μια υπόσχεση. Ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει με αποφασιστικότητα εργαζόμενους, εργοδότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους. Είναι επάναγκες η υπόσχεση να μετουσιωθεί σε πράξη και να μην αποδειχθεί έπεα πτερόεντα. Η στήριξη πρέπει να είναι ουσιαστική και χωρίς διακρίσεις. Να είναι γενναιόδωρη, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους μισθωτούς των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων. Αυτό θα το παρακολουθήσουμε επισταμένα όταν τελειώσει ο πόλεμος, Πρόεδρε. Μόνο έτσι θα έχει ουσία και περιεχόμενο το σημερινό Μπράβο!
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...