Δεν είναι τυχαίο που η Τηλλυρία λέγεται «Αγία». Είναι μια πληγωμένη περιοχή της Κύπρου, ελεύθερη πολιορκημένη, με τους κατοίκους της να επιβιώνουν υπό την αίρεση του κατοχικού καθεστώτος, αν και ζουν στις ελεύθερες περιοχές. Κι όλα τούτα, γιατί τον Αύγουστο του 1964, οι Τούρκοι έδειξαν τις προθέσεις τους, βομβαρδίζοντας με ναπάλμ τα χωριά, «εξ αφορμής» των μαχών για τον περιβόητο θύλακα των Κοκκίνων. Τον οποίο, οι Τουρκοκύπριοι χρησιμοποιούσαν για λαθραίες εισαγωγές όπλων και στρατιωτών από την Τουρκία. Αν δεν υπήρχε αντίσταση (χαρακτηριστική η αντίσταση της 31 Μοίρας Καταδρομών στο ύψωμα Λωρόβουνος) ίσως η Τηλλυρία να ήταν σήμερα τουρκοκρατούμενη.

Δεν είναι, άραγε; Ας ρωτήσουμε τους κατοίκους της περιοχής. Που τη Δευτέρα αντέδρασαν στο διαρκές έγκλημα εις βάρος της καθημερινότητάς τους. Τώρα, με πρόσχημα τον κορωνοϊό, το κατοχικό καθεστώς παίζει ένα άρρωστο παιχνίδι σε βάρος τους με την ταλαιπωρία να συνεχίζεται από το 1963. Και την ίδια ώρα, οχήματα του κατοχικού στρατού, χωρίς διατυπώσεις και ελέγχους περνούσαν μέσα από το οδόφραγμα του Λιμνίτη με βάση σχετική συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία –την εκλιπούσα; Από εκεί, θα περάσουν στις 8 Αυγούστου και τα δεκάδες λεωφορεία Τούρκων και Τουρκοκυπρίων, που θα συμμετάσχουν στα πανηγύρια για τους βομβαρδισμούς της Αγίας Τηλλυρίας. 

Ο αποκλεισμός του δρόμου Κάτω Πύργου – Μανσούρας – Κοκκίνων από τους ακρίτες της Τηλλυρίας και το πρόβλημα που προκλήθηκε στην απρόσκοπτη (με την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας) διακίνηση του κατοχικού στρατού είναι το φυσικό επακόλουθο της προβληματικής κατάστασης γύρω από τον θύλακα των Κοκκίνων. Που είναι εκεί για να θυμίζει την τραγωδία που προκάλεσαν τα καταραμένα τουρκικά αεροσκάφη του 1964, μα και το διαρκές έγκλημα της κατοχής. Που δεν αγγίζει όσους αξιώνουν να διαπερνούν τα οδοφράγματα για τουρισμό, «ελεύθερο κάμπινγκ» και περιπάτους στην «άλλη Λευκωσία».

Κι όμως, οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου παραμένουν αποκομμένοι και παραγκωνισμένοι. Όχι μονάχα γιατί η θρασύτητα των Τουρκοκυπρίων επιμένει να συντηρεί τον θύλακα των Κοκκίνων, σαν σε βιετναμέζικο σκηνικό, να πανηγυρίζει κάθε 8 Αυγούστου και να απαιτεί ανοίγματα στη Δερύνεια και αλλού, μα και λόγω της αβάστακτης απροθυμίας τής (κάθε) κυπριακής Κυβέρνησης να απαιτήσει τα δέοντα: Όχι άνοιγμα κι άλλου σημείου διέλευσης, μα τη διάλυση του θύλακα και την διά παντός αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, στα οποία επιτρέπει να ανεφοδιάζονται. Μα γιατί να το απαιτήσει αυτό; Αφού όλοι οι υπερευαίσθητοι λάτρεις του κατοχικού στάτους κβο, ασχολούνται αποκλειστικά με το οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Για να πετάγονται για καφεδάκι τούρκικο στο «Μεγάλο Χάνι» της κατεχόμενης Λευκωσίας. Κι ας σκοτώνονται στους δρόμους οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου. Κι ας μαραζώνει η Αγία Τηλλυρία.