Επιλογή..  Πόσο σημαντική είναι η επιλογή διατροφικά και ψυχικά,  η αλλαγή των παραστάσεων μέσα από τις εικόνες που βλέπουμε καθημερινώς  είναι πολύ σημαντική θα λέγαμε , γιατί ακόμη και το τι θα  επιλέξουμε να καταναλώσουμε , δείχνει σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε συναισθηματικά. Διατροφικά τα έντονα χρώματα στο τραπέζι ,μας ανεβάζουν την διάθεση… ακόμη και μια απλή σαλάτα να καταναλώσουμε με 2-3  διαφορετικά υλικά , μας δίνει πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία , όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, έτσι ώστε να καλύπτει  την ωραία εικόνα που βλέπουμε,  αλλά και την θρεπτική αξία που μας δίνει. Όταν μαγειρεύουμε  μας φτιάχνει την διάθεση και αρχίζουμε να γνωρίζουμε καλύτερα από θέμα διατροφής τις δικές μας ανάγκες, δηλ. αν θα φτιάξω μια ομελέτα με αυγά ,δυόσμο ,ντομάτα, πιπεριές ,θα νιώσουμε ευφορία από τα χρώματα των τροφίμων, την έντονη αίσθηση των αρωμάτων αλλά και ότι αυτό που φτιάξαμε το κάναμε με ευχαρίστηση, και μέσα απο το  διατροφικό μας πλάνο, κατανοούμε την  θρεπτική αξία. Η προσοχή, η μνήμη, και η ικανότητα μάθησης μας, μπορούν να βελτιωθούν εάν καταναλώνουμε τρόφιμα που ωφελούν τον δικό μας οργανισμό , και βοηθούν στην παραγωγή  κατάλληλων συναισθηματικών ερεθισμάτων. Η αλλαγή των παραστάσεων και η εναλλαγή εικόνων της φύσης , προκαλούν μια ήρεμη μορφή ευφορίας στον εγκέφαλο μας , στις σκέψεις μας , και έχουμε περισσότερο θετικό αυτοέλεγχο . Γιατί οι σκέψεις είναι συναισθήματα που προκαλούνται μέσω αλληλεπιδράσεων από το περιβάλλον. Το στιγμιαίο άγχος – η πίεση και η ενοχή στην καθημερινότητα μας μπορούν να βελτιωθούν διατροφικά και ψυχικά εάν αλλάξουμε τον καθημερινό τρόπο σκέψης μας, και συνηθειών μας για την καλύτερη ευεξία του οργανισμού μας.   θα θέλαμε να τονίσουμε την σημαντικότητα της εβδομαδιαίας εξόδου στο θέμα  φαγητού, δηλ την ώρα που θα πάω σε μια ταβέρνα / εστιατόριο να νίωθω καλά  συναισθηματικά ,πριν να  καταναλώσω οποιοδήποτε τρόφιμο, τότε και πεπτικά οι  όλες λειτουργίες του οργανισμού θα είναι το πρόσφορο έδαφος , για να δουλέψουν εσωτερικά και ψυχικά καλύτερα. Και έτσι  δεν θα  δημιουργήσουν  οποιεσδήποτε δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό ,και αυτό είναι αποδεδειγμένο με πολλές έρευνες και μελέτες στην ψυχοσύνθεση του ανθρωπίνου είδους.  Δεύτερο,  σημαντικό είναι η εναλλαγή των εικόνων και παραστάσεων, π.χ.  μια βόλτα στην θάλασσα ,στο βουνό,  η  ακόμη και ένα άθλημα που μας εξιτάρει τις αισθήσεις μας ,μας  δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ευεξίας , ευφορίας ώστε διατροφικά-ψυχικά να είμαστε καλύτερα για να αποδίδουμε και καλύτερα.

Η  σύνδεση  μυαλού,  σώματος , σκέψεων και πράξεων, μπορούν να επηρεάσουν την συμπεριφορά μας,  έτσι δημιουργείται μια νοητική τεχνική που την προκαλώ, γιατί θέλω να νιώσω θετικά συναισθήματα  για να μπορέσω να φάω και πιο σωστά. Φροντίζουμε ενεργειακά και διατροφικά το σώμα μας,  εκφράζοντας  ευγνωμοσύνη για το τι έχω. 

 Τα έντονα / απαλά χρώματα μπορούν να μας  προκαλέσουν θετικές εικόνες και συναισθήματα, έαν τα διαχειριζόμαστε σωστά. Πρέπει να μάθουμε , να ισορροπήσουμε την ψυχολογική μας κατάσταση , μέσα απο την  διατροφική μας κατάσταση, σαν μια μορφή ζωής, για να μπορέσει να υπάρξει η κατάλληλη ολιστική βελτίωση.

Ένα γεύμα μέσα στο διατροφικό μας πλάνο, δείχνει την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου ξεχωριστά, γιατί κάθε άτομο είναι διαφορετικό , γατί έχει διαφορετικό τρόπο ζωής. Θα ήταν κάλο να αποδεχθούμε  τις  δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν,από οικονομικής / προσωπικής υπόστασης, και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας . π.χ. αν οικονομικά δεν μπορώ να ανταπεξέλθω πηγαίνοντας  σε μια ταβέρνα/ εστιατόριο, τότε έχω την επιλογή να πάω σε ένα πάρκο και να πάρω κάτι απλό που θα μπορούσα να φτιάξω στο σπίτι μου, και να απολαύσω τα ωραία και άπλα πράγματα  της φύσης, που θα με ξεκουράσουν και θα με γεμίσουν ενέργεια. Ακόμη και μια βόλτα στην θάλασσα , το να βρέξω τα ποδιά μου στο νερό και να εισπνεύσω το ιώδιο , που είναι σημαντικό στοιχείο για την ψυχολογική και διατροφικής μου κατάστασης. Έτσι δημιουργούμε μια καλύτερη ισσοροπία. 

Ως  επαγγελματίες η κάθε μια στον τομέα της  έχουμε ένα πολύ δυνατό μότο ΄΄ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ΄΄.

*Η Χριστινα Ζαβού είναι σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης Ψυχολογίας και η Νάσια Μεϊτανή διατροφολόγος/διαιτολόγος