Ο Ερντογάν και το ανδρείκελό του ο Τατάρ χρησιμοποιούν τον όρο «Λαός» για τους Τουρκοκυπρίους. Οι Τουρκοκύπριοι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι μειονότητα. Έτσι ήταν στη διάρκεια της αποικιοκρατίας και έτσι θα είναι πάντοτε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ένας λαός μόνο υπήρχε και θα συνεχίζει να υπάρχει στην Κύπρο, ο Κυπριακός Λαός.

Με τον τερματισμό της αποικιοκρατικής σχέσης Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου, ένας μόνο λαός έμεινε. Απέκτησε την ανεξαρτησία του, την κυριαρχία του και την εδαφική ακεραιότητά του (independence, sovereignty and territorial integrity), σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η χρήση του όρου «λαός» για τους Τουρκοκυπρίους από τον Τατάρ έχει τον στόχο της. Σε διαπραγμάτευση για διευθέτηση του Κυπριακού δεν πρέπει η πλευρά μας να δεχθεί αυτόν τον όρο για τους Τουρκοκυπρίους. Είναι απώτερος στόχος της Τουρκίας και του Τατάρ σε κάποιο στάδιο να υποβληθεί αίτημα για «αυτοδιάθεση» (“Self-determination”) του «Τουρκοκυπριακού λαού» γιατί μόνο «λαοί» έχουν αυτό το δικαίωμα και όχι μειονότητες.

Δύο σημαντικοί πρόσθετοι ανυπέρβλητοι παράγοντες είναι στην πορεία της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για αυτοδιάθεση. Η εισβολή και κατοχή της Τουρκίας του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και η απόσχιση εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν μ’ εκπλήττει το γεγονός ότι η Τουρκία και ο Τατάρ κατέφυγαν σε πονηρίες γιατί η χρήση του όρου «λαός» δεν είναι τίποτε άλλο από πονηριά. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Η πλευρά μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτική να μη δεχθεί την χρήση του όρου «λαός» για την Τουρκοκυπριακή μειονότητα σε μία μελλοντική λύση του Κυπριακού.

Είναι η γνώμη μου ότι τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας με την αποφυγή λήψης μέτρων ενάντια στην Τουρκία για μη συμμόρφωση με τα ψηφίσματά του συνέτειναν στην ενδυνάμωση της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων. Τα Ηνωμένα Έθνη κατέχουν πλούσιο οπλοστάσιο για χρήση ενάντια στην Τουρκία, δυστυχώς δεν το χρησιμοποιούν.

*Barrister-at-Law. Το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο ξεχωριστό θέμα μελέτης του. Διατέλεσε Ανώτερος Λειτουργός Νομικών Ερευνών στο Υπ. Δικαιοσύνης 1983-90 και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου για πάνω από μισό αιώνα. Διατέλεσε συντονιστής και των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών του Υπ. Δικαιοσύνης και ήταν μέλος της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενοποίηση και βελτίωση των συμφωνιών με ποινικό περιεχόμενο. Συντάκτης της Σύμβασης Νομικής Συνεργασίας με την Ελλάδα. Δίδαξε ελληνική λογοτεχνία και Νομικά. Εξεταστής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου GCE Νέα Ελληνικά.