«Φεύγω περισσότερο Κύπρια.» Η φράση αυτή, της Νίνας Κασιμάτη, μέλους της Ελληνικής Βουλής, αποτυπώνει την κοινή μοίρα του ελληνισμού κατά τη διαδρομή της ιστορίας.

Η Νίνα Κασιμάτη μαζί με τον Διονύση Σταμενίτη αποτελούσαν την ελληνική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Κύπρο κατά τη μαύρη επέτειο της 20ής Ιουλίου 1974, προκειμένου να τιμηθούν οι ήρωες και μάρτυρες της εισβολής.  Τίμησαν όπως όλοι μας τη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων εθνοφρουρών κατά το 1974, τη μνήμη των ανδρών της ΕΛΔΥΚ που πότισαν με το άλικο τους αίμα την κυπριακή πυρακτωμένη γη του Ιουλίου του 1974.  Τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της κυπριακής τραγωδίας των αγνοουμένων. Τίμησαν την πολιτική ηγεσία του τόπου μας. Διεκπεραίωσαν ένα δύσκολο καθήκον, αλλά απαραίτητο σε όλους μας, να τιμούμε δηλαδή τους ήρωες και μάρτυρές μας, ειδικά τους ήρωες και τους μάρτυρες της προδοσίας του 74.  Γιατί, το να φυλάττει κάποιος προδομένες Θερμοπύλες και να θυσιάζεται αποτελεί την υπέρτατη προσφορά στον ίδιο, στα παιδιά του, στους συνανθρώπους του.

Το 1974 συντελέστηκε ένα διπλό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου. Αυτό οφείλουμε να έχουμε πάντα κατά νουν, ώστε να μην επιτρέψουμε είτε επανάληψη της προδοσίας είτε την παραίτηση. Λαός ο οποίος παραιτείται από τη συλλογική μνήμη και από το δικαίωμα στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στην αξιοπρέπεια και στον σεβασμό, δεν έχει θέση στην ιστορία.  

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γαλλικής Επανάστασης καθορίζει ότι τα μεγαλύτερα δεινά της ανθρώπινης ιστορίας οφείλονται στην παραίτηση. Στην άγνοια, στη λήθη και στην απαξίωση από τα ανθρώπινα δικαιώματα με μέγιστο δικαίωμα τη ζωή και την ελευθερία. 

Ευχαριστούμε όλους όσοι έχουν το θάρρος και το κουράγιο ακόμη να τιμούν τους ήρωες και να αναβαπτίζονται μέσα από τη θυσία τους. Δεν παραιτούμαστε, πρέπει να συνεχίσουμε διότι οφείλουμε σε αυτούς που πέρασαν αλλά χρωστούμε πολύ περισσότερα σε αυτούς που θα έλθουν σε αυτόν τον τόπο και σε αυτά τα ματωμένα χώματα.

Ευχαριστούμε τη Νίνα Κασιμάτη και τον Διονύση Σταμενίτη για την τιμή που μας έκαμαν και στο καθήκον που ανέλαβαν να μεταλαμπαδεύσουν στην πατρώα ελληνική γη το μήνυμα της Σαλαμίνας με στίχους του Γιώργου Σεφέρη: «φωνή Κυρίου επί των υδάτων, νήσος τις έστι».

*Βουλευτής Λευκωσίας.