Τους  τελευταίους μήνες με τη γεωπολιτική κρίση, οι οικονομίες και οι πολίτες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης στενάζουν κυριολεκτικά από την έλλειψη ενέργειας.  Ο δίκης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία ανέβηκε τον περασμένο Αύγουστο στο 35,5% για την ενέργεια και στο 16,6% για τα τρόφιμα και ο επερχόμενος χειμώνας αναμένεται για τις χώρες αυτές να είναι ο χειρότερος των τελευταίων 100 χρόνων. 

Όλη η Ευρώπη αναζητεί απεγνωσμένα νέες πηγές ενέργειας, προσπαθεί να επεκτείνει τις δικτυακές της υποδομές για την εύκολη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς που προσπαθεί να θέσει σε λειτουργία και οι πολίτες των χωρών της Ευρώπης παραμένουν ανοχύρωτοι από την ενεργειακή κρίση, λόγω των λανθασμένων επιλογών των κυβερνήσεων των χωρών τους κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Στην Κύπρο τα της ενέργειας, είναι δυστυχώς  πολύ χειρότερα έως και τραγικά τόσο όσο αφορά στο παρελθόν όσο και το παρόν, αλλά κυρίως και όσο αφορά στο μέλλον, αν δεν αλλάξουμε στρατηγική και αν δεν υπάρξει αποφασιστική πολιτική και ικανότητα για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής.

>>Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τους δικούς της φυσικούς πόρους από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν και είναι άμεσα αξιοποιήσιμα.

>>Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη.

Ωστόσο η τιμή της κιλοβατώρας που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, εξαρτάται άμεσα από την τιμή του πετρελαίου. Με την ανοχή της Κυβέρνησης και του Ρυθμιστή Ενέργειας, ο καταναλωτής πλήρωσε τον περασμένο Αύγουστο την τιμή της κιλοβατώρας που προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά πάρκα  25,564€, ενώ τον Αύγουστο του 2020, η τιμή της ίδιας κιλοβατώρας δύο χρόνια πριν, τον Αύγουστο του 2020 ήταν 7,682€.  Δηλαδή ενώ ο ήλιος είναι δωρεάν, ο καταναλωτής πληρώνει φέτος τρεις φορές περισσότερο την ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο.  Με μια απλή αριθμητική, τα 300.000 νοικοκυριά μόνο τον Αύγουστο πλήρωσαν κατά 3.000.000€ ακριβότερα την ηλεκτρική ενέργεια που παράχθηκε από τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ενώ σε όλες σχεδόν τις χώρες που δεν έχουν δικούς τους ενεργειακούς πόρους επικρατεί οργασμός και κινητικότητα από τις Κυβερνήσεις τους και τον πολιτικό τους κόσμο, στην Κύπρο επικρατεί μια μεγάλη αδράνεια η οποία αφήνει εκτεθειμένους τους πολίτες στους μήνες που έρχονται.  

 

Οι προτάσεις μας

Η δική μας υποψηφιότητα έχει ολοκληρωμένο πλάνο για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος σε ένα βάθος πενταετίας με στόχο την πλήρη απεξάρτηση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα.  Συγκεκριμένα προτείνονται τα εξής:

1. Άμεση αποσύνδεση της τιμής της κιλοβατώρας που παράγουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα από την τιμή του πετρελαίου, ώστε να ελαττωθεί η μέση τιμή του ρεύματος που παρέχεται στους καταναλωτές.

2. Άμεση εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου ΑΦΡΟΔΙΤΗ με την πόντιση υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα προς την Αίγυπτο όπου θα υγροποιείται και να μεταφέρεται στην Κύπρο για εκμετάλλευση.  Ήδη υπάρχει συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστό περίπου 60% των εσόδων με βάση τις διεθνείς τιμές, να ανήκουν στη Δημοκρατία, η οποία θα επιτρέπει την εμπορία φυσικού αερίου εντός Κύπρου σε χαμηλές τιμές.

3. Άμεση εκμετάλλευση του κοιτάσματος ΚΡΟΝΟΣ με την πόντιση υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα προς την Κύπρο και παράλληλη υπογραφή συμφωνίας συνεκμετάλλευσης με την εταιρεία που έχει αδειοδοτηθεί.

4. Συνεπένδυση μέσω της ΑΗΚ για την πόντιση υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου συνεχούς υπερυψηλής τάσης μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου αρχικά και Κύπρου Κρήτης σε μεταγενέστερο στάδιο. Το έργο αυτό συζητείται την τελευταία δεκαετία, έχουν εκπονηθεί όλες οι μελέτες πόντισης, έχουν εξευρεθεί οι χώροι φιλοξενίας των εγκαταστάσεων υπερυψηλής τάσης και απομένει η έναρξη των εργασιών. Το έργο αυτό δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνο σε ιδιωτική πρωτοβουλία, στην οποία επιπρόσθετα τίθενται και εμπόδια, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα με κρατική στήριξη και από τις τρεις χώρες.  Το κόστος πόντισης ενός σκέλους του καλωδίου είναι ίσο ή μικρότερο από το κόστος προμήθειας μιας γεννήτριας από την ΑΗΚ.  Το καλώδιο θα αυξήσει κατακόρυφα την ευστάθεια και την αξιοπιστία του δικτύου της Κύπρου και θα επιτρέψει την εξ ολοκλήρου παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.  Μπορούμε μόνο να αναλογιστούμε την εξοικονόμηση που θα έχουν οι καταναλωτές από τις χρηματικές ποινές εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων.

5. Άμεση επιστροφή στους καταναλωτές των χρημάτων που κατέβαλαν για τις ποινές εκπομπής θερμοκηπιακών αερίων, υπό μορφή επιχορηγήσεων στην τιμή του ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και στην επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις οικίες καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα και εγκατάσταση τεχνολογίας έξυπνου δικτύου (smart grid) για την ενίσχυση της δυνατότητας εγκατάστασης ΑΠΕ με την αύξηση της ευστάθειας του δικτύου.

6. Η άμεση ενεργειακή αναβάθμιση των ηλεκτροβόρων κρατικών κτιρίων με την εγκατάσταση μόνωσης και φωτοβολταϊκών, η οποία θα επιφέρει ελάττωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

7. Επειδή μετά το 2024 η Κύπρος θα κληθεί να καταβάλλει και πρόστιμο για τις εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων στις μεταφορές, προτείνεται άμεσα η διευκόλυνση με επιδοτήσεις της παραγωγής πράσινου υδρογόνου από ΑΠΕ και χρήση του κατ’ αρχή στις δημόσιες μεταφορές μαζί με το πράσινο βιοαέριο, το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει να παράγεται με επιδοτήσεις προς την τεχνολογία αυτή. Η σταδιακή απεξάρτηση της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα, θα επιτρέψει και την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης και στα ιδιωτικά οχήματα σε πιο ευρεία βάση με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα που θα αναπνέουν οι πολίτες και θα ελαχιστοποιηθούν τα τέλη ρύπων των θερμοκηπιακών αερίων.

 

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων είναι απόλυτα εφικτή, οι οικονομικοί πόροι υπάρχουν και είναι διαθέσιμοι, φτάνει να υπάρχει αποφασιστικότητα, προγραμματισμός, ικανότητα διαχείρισης τεχνικών έργων και αμεσότητα στη λήψη αποφάσεων από τη νέα κυβέρνηση και από τους άμεσα ή έμμεσα ελεγχόμενους από αυτή κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς.  Με τη δική μας υποψηφιότητα θέτουμε στη διάθεση των κυπρίων ψηφοφόρων την εμπειρία στην διοίκηση, τις γνώσεις μας και την αποφασιστικότητα μας για να πάρουμε με επιτυχία την Κύπρο και τους πολίτες της στην επόμενη εικοσαετία.

 

*Υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.