Τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονη ανησυχία στη Λεμεσό η οποία προκαλείται από τη πιθανολογούμενη ένταξη της πολυκλινικής Υγεία από τους νέους της ιδιοκτήτες στο ΓεΣΥ πυροδοτώντας έντονες συζητήσεις αλλά και πολύ σκεπτικισμό γύρω από τη χρησιμότητα πλέον της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Η όλη συζήτηση και προβληματισμός βασίζονται στην εντύπωση ότι, άμα έχεις το ένα δεν χρειάζεσαι το άλλο, ενώ οι πιο ψύχραιμοι και ορθολογικά σκεπτόμενοι βλέπουν τη συνύπαρξη αυτών των δύο ως ενισχυτική του ενός προς το άλλο.

Κατ’ αρχάς, όπως η φύση απεχθάνεται το κενό και τείνει να το καλύψει έτσι και η οικονομία το αντιλαμβάνεται ως ευκαιρία και τείνει να το εκμεταλλευτεί. Σε μια ελεύθερη αγορά όπως η δική μας, το κεφάλαιο καθοδηγούμενο από τα συμφέροντα του «ψαρεύει» αυτές τις ευκαιρίες και αν οι νέοι ιδιοκτήτες της Υγεία πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες βλέπουν ως ευκαιρία το κενό που δημιουργείται και τρέχουν να το καλύψουν. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι υπό ανέγερση δύο νέες κλινικές στη Λεμεσό με ξένα και εγχώρια κεφάλαια.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι για την αγορά Ιδιωτικής Ασφάλειας Υγείας και κατά πόσον αυτές θα εξακολουθούν να υφίστανται ή θα έχουν εκλείψει.

  1. Παγκόσμια κάλυψη:

Τα πλείστα προγράμματα Ιδιωτικής Ασφάλειας Υγείας παρέχουν παγκόσμια κάλυψη με ελεύθερη επιλογή χώρας για θεραπεία. Ορισμένες εταιρίες ίσως έχουν κάποιους περιορισμούς άλλες δεν έχουν. Καλό είναι να το ελέγξετε.  Το ΓεΣΥ επιτρέπει τη μετάβαση σε μερικές χώρες υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και μόνο με έγκριση. Στην Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας ούτε το ένα συμβαίνει ούτε το άλλο.

  1. Κατάλογοι αναμονής:

Τόσο στα  κρατικά όσο και στα συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ νοσοκομεία και κλινικές ο μακρύς κατάλογος της αναμονής καλά κρατεί θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ή τη ζωή του ασθενούς. Στην Ιδιωτική Ασφάλεια Υγείας αυτό δεν υπάρχει και όταν λέμε άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού σημαίνει Άμεση!

  1. Ιατρική βοήθεια για ταξίδια στο εξωτερικό:

Κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο εξωτερικό αν συμβεί ένα δυσάρεστο ατύχημα ή μια σοβαρή ασθένεια, το ΓεΣΥ θα είναι πολύ μακριά για να μπορεί να σας βοηθήσει εν αντιθέσει με την Ιδιωτική σας Ασφάλεια Υγείας οι συνεργάτες της οποίας θα είναι αυτοστιγμεί στο πλευρό σας  τόσον ηθικά όσον και πρακτικά

  1. Ελεύθερη επιλογή γιατρού:

Ενώ στο ΓεΣΥ περιορίζεσαι σε όσους και όσα είναι συνδεδεμένα μαζί του, η Ιδιωτική Ασφάλεια Υγείας προσφέρει άμεση σύνδεση με όλους  και με όλα χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς περιορισμούς. Ένας σημαντικός αριθμός πολύ καλών γιατρών και ειδικά ορισμένοι σε κάποιες ειδικότητες δεν είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι επιλογές του

  1. Ελεύθερη επιλογή φαρμάκων:

Ξέρουμε ότι στο ΓεΣΥ προωθούνται όπου υπάρχουν φθηνότερα ή γενόσημα φάρμακα εν αντιθέσει με την Ιδιωτική Ασφάλεια Υγείας όπου ισχύει η ελεύθερη πρόσβαση σε οποιοδήποτε φάρμακο ανεξαρτήτου τιμής

  1. Πρόσβαση στους Αρίστους:

Στις ελεύθερες αγορές το κέρδος είναι ισχυρό και υπαρξιακό κίνητρο. Με την έναρξη του το ΓεΣΥ στη προσπάθεια του να δελεάσει τους γιατρούς τους έδωσε τόσα πολλά που φαίνεται αδύνατο να συνεχίσει να τα παρέχει. Αυτό στο μέλλον ίσως οδηγήσει κάποιους, μάλλον τους καλύτερους,  στην έξοδο με αποτέλεσμα η πρόσβαση σε αυτούς να είναι δυνατή μόνο ιδιωτικά ή μέσω Ιδιωτικής Ασφάλειας Υγείας.

  1. Δεύτερη ιατρική γνώμη υψηλού επιπέδου:

Σε πολύ σοβαρά περιστατικά η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό είναι πως θα μπορούσαμε να είχαμε πρόσβαση σε ένα μεγάλο ιατρικό κέντρο στο εξωτερικό με ιδιαίτερη γνώση και εμπειρίες σχετικά με το πρόβλημα μας. Δυστυχώς αυτή η διαδικασία είναι εκτός ΓεΣΥ ενώ η Ιδιωτική Ασφάλεια Υγείας τη προσφέρει συνήθως δωρεάν και η εμπειρία δείχνει ότι είναι πολύ χρήσιμη, βοηθητική και αξιόπιστη. Αν η δική σας Ιδιωτική ασφάλεια υγείας αυτό δεν το προσφέρει καλό είναι να σας προβληματίσει.

  1. Ψηλού επιπέδου υπηρεσίες:

Η εμπειρία έδειξε ότι ιδιωτικές κλινικές με πολύ ψηλό επίπεδο παρεχόμενης ιατρικής και υπηρεσιών με την ένταξη τους στο ΓεΣΥ δυστυχώς  όχι μόνο δεν αναβάθμισαν τις υπηρεσίες τους αλλά ούτε καν το κράτησαν ενώ στη συνείδηση του κόσμου επικρατεί η εντύπωση ότι υπήρξε υποβάθμιση.

Ως εκ τούτου, σε ένα περιβάλλον που η αβεβαιότητα κυριαρχεί και μεγαλώνει, είναι το λιγότερο αφελές να ακυρώνεται η Ιδιωτική Ασφάλεια Υγείας και ειδικότερα από άτομα που έχουν περάσει σοβαρές ασθένειες ή ατυχήματα και η ασφάλιση τους στο μέλλον κρίνεται εν αμφιβόλω.

Η ευημερία κτίζεται με μεγάλους κόπους και θυσίες και είναι κρίμα να αφήνεται στην τύχη. Η προστασία της δεν είναι κόστος αλλά αξία, κι εμείς που υπηρετούμε πιστά αυτή την αξία το λέμε και το εννοούμε,

η Ασφάλεια σας δεν κοστίζει αλλά αξίζει.

Αν είστε λοιπόν από αυτούς που σκέφτονται να ακυρώσουν την Ιδιωτική τους Ασφάλεια Υγείας, σκεφτείτε το καλά. Αν είστε από αυτούς που η Ιδιωτική τους Ασφάλεια Υγείας δεν καλύπτει όλα τα ανωτέρω, σκεφτείτε το ξανά.

 Μιλήστε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο και ζητήστε του να σας εξηγήσει τα δικαιώματα σας, κατανοείστε τις καλύψεις σας και μάθετε τις επιλογές σας. Μην εμπιστεύεστε την τύχη σας γιατί αν σήμερα χαμογελά με τις σκέψεις σας αύριο ίσως να γελά με τις αποφάσεις σας. Μην κάνετε ενέργειες που μπορεί να βλάψουν εσάς και τους αγαπημένους σας, γιατί η μεταμέλεια δεν αξίζει αλλά κοστίζει!

 

 

Ασφαλιστικός σύμβουλος