To Top
15:03 Τρίτη
28 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κοινωνικές ανισότητες
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Κοινωνικές ανισότητες
  01 Δεκεμβρίου 2019, 10:30 πμ  
Ο άνθρωπος ζει και βιώνει σήμερα σ' ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, κοινωνικής αδικίας και ανισότητας. Όχι πως πριν δεν υπήρχαν όλα αυτά, απλά στις μέρες μας κορυφώνονται. Μια απλή ματιά σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας, μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας ότι οι πόλεμοι, η φτώχεια, η πείνα, η εκμετάλλευση σε πολλές εκφάνσεις, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του σύγχρονου κόσμου. 
Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και παγκόσμιες εκθέσεις, αναφέρεται πως 2.158 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη διαθέτουν περιουσίες 8,9 τρισεκατομμύρια δολάρια και ότι ο συνολικός πλούτος στον κόσμο αυξήθηκε τα τελευταία 18 χρόνια από 117 σε 317 τρισεκατομμύρια δολάρια. 
Τονίζεται μάλιστα ότι από το 2007 και εντεύθεν το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει το 85% του συνολικού πλούτου. Σύμφωνα δε με υπολογισμούς της Oxfam, 26 πρόσωπα διαθέτουν τόσο χρήμα όσο τα 3,8 δισεκατομμύρια των φτωχότερων ανθρώπων του πλανήτη. 
Κύρια χαρακτηριστικά οι πολεμικές συγκρούσεις, που φέρνουν το θάνατο, την καταστροφή και τον όλεθρο. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό έγινε πλέον βασικό θέμα των ειδήσεων. Η πείνα, η έλλειψη νερού και η φτώχεια αποτελούν συγκλονιστικά γεγονότα, τόσο στην Αφρική, όσο και στην Ασία. 
Την ίδια ώρα βλέπουμε ολοένα και περισσότερο οι λαοί όλου του κόσμου να βυθίζονται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Η ανεργία, οι άστεγοι, η φτώχεια αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά των καπιταλιστικών χωρών. Η απορρύθμιση και πολλές φορές, η κατάργηση των εργασιακών συμβάσεων, η μείωση των μισθών, καθώς και η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. 
Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν σαρώσει τα πάντα. Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου συρρικνώνουν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους. 
Ο νεοφιλελευθερισμός αποτελεί σήμερα τον οδοστρωτήρα των λαών, που οι τράπεζες και οι αγορές στο όνομα του, μεγιστοποιούν τα κέρδη τους με την αδηφαγία του να μην έχει τελειωμό. 
Αν προσθέσει κανείς και τις κρίσιμες εξελίξεις που ζούμε και βιώνουμε, σχετικά με την κλιματική αλλαγή, κατανοεί ο καθένας ότι ολοένα και περισσότερο ο πλανήτης μας οδηγείται σε κρίση και αδιέξοδα. 
Το ίδιο συμβαίνει και στη δική μας χώρα, όπου ο λαός βιώνει δύσκολα, λόγω αυτών των πολιτικών. Η χώρα μας είναι βυθισμένη στα σκάνδαλα, στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Ποτέ προηγούμενα, η Κύπρος και ο λαός μας δεν βρισκόταν σε τέτοια άθλια κατάσταση. 
Για πρώτη φορά έχουμε άστεγους. Νέα ζευγάρια ζητούν να αποκτήσουν στέγη και φαντάζει αυτό ως όνειρο. Διακόσιες πενήντα πέντε χιλιάδες συμπατριώτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σε συνθήκες εξαθλίωσης. Σαράντα χιλιάδες νέα παιδιά, λαμπρά μυαλά αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, λόγω της ανεργίας στην Κύπρο. Η Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε ποσοστό φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στο τέλος του 2018 περίπου στο 23.9% του πληθυσμού μας . 
Η λιτότητα, οι περικοπές και οι πολιτικές του λιγότερου κράτους έφεραν την χώρα σε κοινωνικο-οικονομικά αδιέξοδα. Οι τράπεζες με τον πιο στυγνό τρόπο εκμεταλλεύονται τον κόσμο. Το ξεπούλημα του Συνεργατισμού αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα του τόπου.  
Η αιτία όλων των δεινών δεν είναι άλλη από τον καπιταλισμό, από την απληστία για κέρδη και υπερκέρδη στην πλάτη των λαών. Είναι ο καπιταλισμός, ο οποίος αντιμετωπίζει βαθιές και θεμελιώδεις κρίσεις και μαζί του συμπαρασύρει τους κόπους και τις θυσίες και τις κατακτήσεις των λαών. 
Μπροστά σε όλα αυτά, μια είναι η απάντηση. Τολμηρή και αποφασιστική. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, το Κομμουνιστικό και Εργατικό Κίνημα έχουν ραντεβού με την Ιστορία. Ένα κίνημα Αντίστασης και διεκδίκησης είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο. Για ανατροπές, για αντεπίθεση, για να στείλει το μήνυμα ότι οι λαοί δεν γονατίζουν και δεν συμβιβάζονται, γιατί ακριβώς το στοίχημα για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο είναι εφικτό.  

*Βουλευτής ΑΚΕΛ-Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού.
  Γεώργιος Γεωργίου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...