To Top
05:51 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αυστηρή Χορτοφαγία (Βεγκανισμός)
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Αυστηρή Χορτοφαγία (Βεγκανισμός)
  13 Δεκεμβρίου 2019, 10:21 πμ  
Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς περίπου το 1/3 των Ευρωπαίων καταναλώνει λιγότερο κρέας τη φετινή χρονιά. Και δεν είναι μόνο η νέα γενιά: πρόσφατη δημοσκόπηση στη Βρετανία έδειξε ότι οι άνω των 55 ήταν η ηλικία η οποία ενδιαφερόταν περισσότερο να ελαττώσει την κατανάλωση κρέατος. Στη φετινή χρονιά ο αριθμός των ατόμων που αποφεύγουν τα ζωικά παράγωγα και προϊόντα για έναν ολόκληρο μήνα, υπερέβη το σύνολο των τεσσάρων τελευταίων χρόνων. Είτε προέρχεται από ενοχές για το περιβάλλον ή για λόγους υγείας, ο Βεγκανισμός ο οποίος παλαιότερα ήταν προνόμιο των σκληροπυρηνικών ζωόφιλων, έχει τώρα μπει στο κύριο ρεύμα.  Οι επενδύσεις σε προϊόντα vegan ανθούν. Παράδειγμα είναι εταιρεία πρωτοεμφανισθείσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία ισχυρίζεται ότι μπορεί να αντιγράψει τη γεύση και την υφή του κοτόπουλου, του χοιρινού και του μοσχαριού με τα πρωτεϊνούχα της μπιφτέκια. Το καλοκαίρι, η εταιρεία πέτυχε την πλέον επιτυχημένη είσοδο στα Χρηματιστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτινάσσοντας την τιμή εισδοχής της μετοχής κατά 700%. Ακολούθησε βέβαια μια σχετικώς μεγάλη πτώση (40%) αλλά οι αναλυτές το εξηγούν ως φυσική διόρθωση. Στην Αγγλία η αξία των μετοχών εταιρείας άρτου, έχει αυξηθεί πάνω από 50% εφέτος λόγω κυκλοφορίας ενός vegan λουκάνικου. Αφότου άρχισε να κυκλοφορεί, τα κέρδη της εταιρείας είναι 4 φορές περισσότερα. Η άνοδος των προϊόντων που μιμούνται την γεύση του κρέατος, των ψαριών, των μαλακίων, των αυγών, του μελιού και των γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν από καιρό η επιθυμία των μεγάλων επενδυτικών ομίλων. Μελέτη της τραπέζης Barclays υπολογίζει ότι η προοπτική αναπτύξεως της αγοράς είναι δέκα φορές μεγαλύτερη την επόμενη δεκαετία –από $14 δισ. σε $140 δισ. Πολλοί στοιχηματίζουν ότι η κούρσα για αντικατάσταση του κρέατος θα δώσει νέα πνοή στις εταιρείες τροφίμων που σήμερα είναι προβληματικές. Πάντως δεν έχουν αποδεχθεί όλοι τον Βεγκανισμό. Γνωστή επενδυτική εταιρεία προειδοποίησε προσφάτως ότι το υποκατάστατο κρέας ενδεχομένως να προσομοιάζει με κλασική φούσκα της αγοράς. Συγχρόνως όμως τονίζει ότι οι πλέον εξειδικευμένες εταιρείες θα κερδίσουν από τον Βεγκανισμό της οικονομίας, κυρίως οι εταιρείες οι οποίες αναπτύσσουν αντιαλλεργικά φάρμακα για τη φαρμακολογία και την κοσμητική βιομηχανία. Ίσως όμως πρέπει να δούμε την άνοδο του Βεγκανισμού και από άλλο πρίσμα. Αν η κρεατοφαγία γίνει ταμπού, τότε θα δούμε άνοδο του μποϊκοτάζ και ομαδικές πωλήσεις εταιρειών ζωικών προϊόντων μισοτιμής. Το λόμπι για τα δικαιώματα των ζώων έχει μια διαδρομή επιτυχών διοργανώσεων μποϊκοτάζ. Για χρόνια, οι ζωόφιλες ομάδες είχαν κηρύξει τον πόλεμο κατά των οίκων μόδας για τη χρήση της γούνας, αναγκάζοντας τους περισσότερους να εγκαταλείψουν την πρακτική αυτή. Το λόμπι αυτό, για την ηθική αντιμετώπιση των ζώων, δημοσιεύει κατάλογο εκθέτοντας τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ζώα για τα πειράματά τους. Οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων έχουν αντιληφθεί την αλλαγή και διαγωνίζονται ποια θα δηλώσει την επιδοκιμασία της προς τον Βεγκανισμό. 
Μεγάλες εταιρίες υπεραγορών δυσκολεύονται να διαφημιστούν. Όταν γνωστή αλυσίδα παρουσίασε προσφάτως την νέα της διαφημιστική γραμμή όπου ένα κοριτσάκι λέει ότι δεν θα τρώει πλέον ζωικές τροφές, η Εθνική Ένωση Γεωργών εξήγγειλε το δικό της μποϊκοτάζ, κατηγορώντας την υπεραγορά ότι «δαιμονοποιεί το κρέας» και ότι διακινδυνεύει την ευημερία των αγροτών. Αρκετές επενδυτικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για την καλυτέρευση του επιπέδου της ευημερίας των ζώων, και κατονομάζουν και ντροπιάζουν τους ενόχους. Τον περασμένο μήνα μπήκε στο στόχαστρο φαρμακευτικός γίγας για τη μεταχείριση των αλόγων κατά την παρασκευή φαρμάκου. Άλλες επενδυτικές με κεφάλαια προερχόμενα από ταμεία συντάξεως και επενδυτικά κεφάλαια, ακολουθούν παρόμοια στρατηγική. Αποφεύγουν εταιρείες που χρησιμοποιούν ανήθικες πρακτικές στη γεωργία και στην αλυσίδα διανομής. Άλλες έχουν απειλήσει ότι θα μποϊκοτάρουν βιομηχανίες τροφίμων εκτός εάν επενδύσουν σε φυτικές τροφές. Για τους ενθουσιώδεις επενδυτές παρόμοιων επενδύσεων το μεγάλο πρόβλημα είναι το κόστος τους. Στοιχίζουν προς το παρόν τρεις φορές περισσότερο. Γενικώς οι τιμές των προϊόντων VEGAN είναι πολύ υψηλές και απευθύνονται στην ανώτερη μεσαία τάξη.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Βεγκανισμόςπροχωρεί. Είτε είστε οπαδός είτε όχι αξίζει τον κόπο να παρακολουθείτε τους αριθμούς: σύντομα το χαρτοφυλάκιό σας, ακόμη και οι λογαριασμοί του μπακάλη, θα νιώσουν τη διαφορά.

*Δικηγόρος.
  Γιώργος Οικονόμου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...