ΤΑ Ηνωμένα Έθνη σφυρίζουν αδιάφορα στις τουρκικές προκλήσεις κι αυτό ενοχλεί τη Λευκωσία. Αυτή την ενόχληση την έχει διαβιβάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προς τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω της απεσταλμένης του, Τζέιν Χολ Λουτ («Φιλελεύθερος», 2/2/2020). Αυτή η εν πολλοίς δυσφορία επιβεβαιώθηκε και από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, στην κρατική τηλεόραση, ΡΙΚ («Δεν μας ικανοποιεί η αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών»). 
Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Ηνωμένων Εθνών δεν ασχολήθηκε με το θέμα των τουρκικών επιθετικών ενεργειών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μην ενοχληθεί η κατοχική δύναμη. Δεν έχει αγγίξει τις έκνομες ενέργειες του καθεστώτος Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι είναι στην αποστολή και στις υποχρεώσεις του να παρεμβαίνει εκεί που παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο και απειλείται η ειρήνη και η σταθερότητα. 
ΟΤΑΝ τον Ιανουάριο του 2017 ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τοποθετήθηκε με γενικό και αόριστο τρόπο για να εκφράσει την ανησυχία του για το κλίμα που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο (Ελίζαμπεθ Σπέχαρ) είχε ξεκαθαρίσει, ότι το θέμα αυτό δεν αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Και με τι ασχολείται η ΟΥΝΦΙΚΥΠ; Με τη διατήρηση του κατοχικού στάτους κβο; Σε σχέση με τη νεκρή ζώνη θα πρέπει να αναφερθεί πως η κατοχική Τουρκία προελαύνει και ο ΟΗΕ παρακολουθεί απαθώς. 
ΕΙΝΑΙ πλέον προφανές πως ο Διεθνής Οργανισμός στην Κύπρο μπροστά στην αδυναμία του να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, σε θάλασσα και ξηρά, επικεντρώνεται σε ήσσονος σημασίας ενέργειες. Την ίδια ώρα, αναζητώντας μια φόρμουλα «συνεργασιών», έχει ανακαλύψει τους λεγόμενους μηχανισμούς απευθείας επαφών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και πώς θα γίνεται τούτο; Μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών θεσμών και οντοτήτων; Κοντολογίς, εκείνο που επιδιώκεται είναι βασικά η διαμόρφωση καναλιών επικοινωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κατοχικό καθεστώς.
ΤΑ Ηνωμένα Έθνη δεν ασχολούνται με τις τουρκικές προκλήσεις, δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τις τουρκικές έκνομες ενέργειες καθώς ΔΕΝ το θέλουν. Δεν θεωρούν τις παρανομίες, τις παραβιάσεις σημαντικό ζήτημα. Δεν επιθυμούν να αναμιχθούν γιατί προφανώς δεν επιθυμούν ποσώς να κακοφανίσουν την κατοχική Τουρκία. 
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ο Διεθνής Οργανισμός μπροστά σε όλα αυτά αντί να ασχολείται με το μείζον, που είναι η τουρκική επιθετικότητα, επικεντρώνεται σε φόρμουλες που αλλάζουν την ουσία του Κυπριακού. Το Κυπριακό δεν είναι θέμα δυο οντοτήτων, μια δικοινοτική διαφορά, αλλά συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους της από την Τουρκία. Και πέραν τούτου, την τελευταία περίοδο η Τουρκία έχει αναβαθμίσει την επιθετική της τακτική και επιχειρεί να επιβάλλει νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
ΑΝ, λοιπόν, αυτή η συμπεριφορά δεν αφορά τα Ηνωμένα Έθνη, τότε με τι ασχολείται ο Διεθνής Οργανισμός αναφορικά με την Κύπρο; Οφείλουν να απαντήσουν, πρωτίστως, όμως, να αντιδράσουν. Είναι υποχρέωση του ΟΗΕ και επιβάλλεται εν πολλοίς από την αποστολή του.