To Top
22:26 Τετάρτη
22 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ενίσχυση των δεξιοτήτων, με στόχο την ανάπτυξη
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Ενίσχυση των δεξιοτήτων, με στόχο την ανάπτυξη
  14 Ιανουαρίου 2020, 6:51 μμ  
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., το 90% των θέσεων εργασίας θα απαιτεί ψηφιακές δεξιότητες στο εγγύς μέλλον
 
Οι σύγχρονες δυναμικές οικονομίες μεταβάλλονται με γρήγορους ρυθμούς δημιουργώντας πολλές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για την κοινωνία και τους πολίτες. Σ’ έναν κόσμο που τα πάντα αλλάζουν πολύ γρήγορα, η διεθνής οικονομία, με όλες τις διακυμάνσεις της, είναι καθρέφτης αυτών των αλλαγών. Στην πραγματικότητα ζούμε σε εποχές που καλούμαστε να κάνουμε τις αναγκαίες και τολμηρές αλλαγές.
Τα σημερινά δεδομένα προϋποθέτουν διαρκή προσαρμογή στις προκλήσεις, αναζήτηση του καινούργιου και όραμα για το μέλλον. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δοθεί απάντηση στην αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την εποχή μας, στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.
Το μέλλον της διεθνούς οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις προκλήσεις της αποκαλούμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ωστόσο, σήμερα παρατηρείται ένα παράδοξο. Από τη μια πλευρά, διεθνείς Οργανισμοί προειδοποιούν για την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από τις ραγδαίες εξελίξεις στις τεχνολογίες πληροφορικής και ρομποτικής. Από την  άλλη, υπάρχει κενό προσφοράς εργατικού δυναμικού με ψηφιακές δεξιότητες. Μόνο στην Ευρώπη για παράδειγμα, υπάρχει ζήτηση για 500.000 επαγγελματίες πληροφορικής. Σύμφωνα μάλιστα με επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., το 90% των θέσεων εργασίας θα απαιτεί ψηφιακές δεξιότητες στο εγγύς μέλλον, όταν σήμερα το 60% του εργατικού δυναμικού δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένο με την τεχνολογία, παρά μόνο σε ό,τι αφορά βασικές λειτουργίες. Ανάλογα είναι τα ζητήματα που αφορούν και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη σπονδυλική στήλη κάθε οικονομίας.
Το χάσμα των δεξιοτήτων αποτελεί μια πρόκληση, η οποία αγγίζει την ίδια την ουσία του σκοπού της PwC για οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην κοινωνία και επίλυση σημαντικών προβλημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, το διεθνές δίκτυο της PwC πρόσφατα ανακοίνωσε την παγκόσμια πρωτοβουλία «New World. New Skills». H PwC επενδύει στον εμπλουτισμό των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των περισσότερων από 276.000 ανθρώπων της σε όλο τον κόσμο.  Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια αναμένεται να επενδυθούν, από το παγκόσμιο δίκτυο της PwC, τρία (3) δισεκατομμύρια δολάρια για την ψηφιακή εκπαίδευση των ανθρώπων της, αλλά και για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με απώτερο στόχο την καλύτερη υποστήριξη των πελατών και των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιείται ο Οργανισμός.
Στην Κύπρο, η PwC δεσμεύεται να επενδύσει στα επόμενα 4 χρόνια €2 εκ. σε σχετικές δράσεις. Αυτές στοχεύουν αντίστοιχα στη διάχυση της ψηφιακής γνώσης μέσα από την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανθρώπων της PwC, τη στήριξη των πελατών του οργανισμού για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφέρουν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και τη συνεργασία με διάφορους φορείς για τη στήριξη ποικίλων κοινωνικών ομάδων, ώστε να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην ψηφιακή εποχή. Στο πλαίσιο αυτό, η PwC Κύπρου έχει συνάψει τετραετή συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου επενδύοντας 500 ώρες διδασκαλίας και εκπαίδευσης το χρόνο για  θέματα ψηφιακής εκπαίδευσης, κατάρτισης, απασχόλησης, διαχείρισης σταδιοδρομίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της νεολαίας.
Στόχος μας είναι να συντελέσουμε στη δημιουργία αξίας για τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.
Στη μεγάλη αυτή προσπάθεια δεν θα πρέπει κανείς να μείνει πίσω. Η ενσωμάτωση όλων των πολιτών σ’ έναν κοινό δρόμο προόδου, αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου. Αλλά και το εχέγγυο, ώστε η οικονομία του τόπου να αποκτήσει βιώσιμη και συνεκτική ανάπτυξη.
Η σύγχρονη οικονομία είναι γεμάτη από προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες. Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να περιορίσουμε τις απειλές και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες μας ώστε να είναι όλοι οι πολίτες κερδισμένοι ως συμμέτοχοι της ανάπτυξης.
 
Διευθύνων Σύμβουλος PwC Κύπρου
  Ευγένιος Χρ. Ευγενίου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...