To Top
01:44 Κυριακή
23 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μεγάλη πρόκληση η αλλαγή οικονομικού μοντέλου της χώρας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Μεγάλη πρόκληση η αλλαγή οικονομικού μοντέλου της χώρας
  17 Ιανουαρίου 2020, 12:04 μμ  
Οι επαγγελματικές υπηρεσίες μπορούν να αποτελέσουν έναν από τους πυλώνες περαιτέρω ανάπτυξης
 
Η κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια παρουσίασε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που οδήγησε στη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία πλεονασμάτων στα κρατικά ταμεία. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι το κατά πόσο η οικονομία μας θα συνεχίσει με τους ίδιους σταθερούς ανοδικούς ρυθμούς. Αν και το 2019 οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας μας συνέχισαν να είναι ανοδικοί, αναμένονται να είναι μειωμένοι μέσα στο 2020 και 2021. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανάπτυξη μειώνεται σταδιακά λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων. Επιπλέον, στοιχεία που προδίδουν τον περιορισμό της αναπτυξιακής πορείας είναι η διψήφια μείωση στον αριθμό των νέων εταιρειών που έχουν εγγραφεί καθώς και η μείωση των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο μετά το Μάιο του 2019 (μετά την αλλαγή των κριτηρίων για πολιτογράφηση).
Σημαντική πρόκληση αποτελεί, επίσης, η πορεία του τραπεζικού τομέα μετά την απορρόφηση του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα και τη διατήρηση των αυξημένων εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών μας. Σε αυτό προστίθεται η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες καθώς και η στάση που θα επιδείξουν τα ταμεία που αγοράζουν τέτοια δάνεια σε βάθος χρόνου.
Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές αναταράξεις που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της υφηλίου μεταφέρουν τον αντίκτυπο και στην κυπριακή οικονομία. Οι πολιτικές προστατευτισμού των ΗΠΑ προκαλούν τριγμούς με άλλες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ευρώπη. Οι σχέσεις μεταξύ των αραβικών χωρών και της Τουρκίας, καθώς και οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αποτελούν μόνο κάποιες από τις πιο σημαντικές συνισταμένες που απαρτίζουν το διεθνές σκηνικό, που αναπόφευκτα επηρεάζει και την Κύπρο. 
Μια άλλη σημαντική πρόκληση θα έλεγα ότι είναι η πορεία του τουρισμού φέτος, μετά και το κλείσιμο της Thomas Cook. Πέραν από τη μείωση των αεροπορικών εταιρειών που εκτελούν πτήσεις προς την Κύπρο, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας άλλων τουριστικών προορισμών και τα οικονομικά προβλήματα χωρών από τις οποίες η Κύπρος παραδοσιακά αντλούσε τουρισμό, προκαλούν προβληματισμό στους εμπλεκόμενους φορείς του τομέα.
Επιπλέον, η διατήρηση της Κύπρου ως ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό χρηματοοικονομικό κέντρο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα τόσο των επαγγελματιών του κλάδου αλλά και της πολιτείας. Οι επαγγελματικές υπηρεσίες ήταν ένας από τους τομείς που παρουσιάστηκαν ανθεκτικοί στην κρίση, ενώ μπορούν να αποτελέσουν έναν από τους πυλώνες περαιτέρω ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ίσως με μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Σιγκαπούρης. Ο εμπλουτισμός των «προϊόντων» που προσφέρουμε ως χώρα, σε συνδυασμό με σειρά νέων κινήτρων, αναμένεται να ενισχύσει περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και κατ’ επέκταση της χώρας και αυτό φάνηκε από τα κίνητρα που δόθηκαν για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο και την εγγραφή πνευματικών δικαιωμάτων.
Μεγάλη πρόκληση αποτελεί η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης αλλαγής. Οι ξένοι επενδυτές προτιμούν πλέον να επενδύουν στην ίδια την Κύπρο πάρα να την χρησιμοποιούν ως ένα ενδιάμεσο σταθμό (hub) για επενδύσεις. Έχουμε ήδη δει πολλές ξένες επενδύσεις σε αρκετούς τομείς της οικονομίας όπως μαρίνες, τουριστική βιομηχανία, φαρμακοβιομηχανία, λιανικό εμπόριο, τράπεζες, κ.ά. Οπόταν πρέπει να προσαρμοστούμε με ευελιξία ως χώρα και ως επαγγελματίες στη νέα μορφή που παίρνει το οικονομικό μας μοντέλο.
Σοβαρή πρόκληση για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του τόπου αποτελεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες σε πολλούς τομείς της οικονομίας, για παράδειγμα στον ξενοδοχειακό τομέα, τον τομέα εστίασης, κ.τ.λ. Είναι γνωστό ότι η εξειδίκευση αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο για τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Άλλωστε, καθημερινά ακούμε για τον «πόλεμο ταλέντων» μεταξύ επιχειρήσεων, τη ζήτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων στην αγορά αλλά και την ανάγκη για συνεχή ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων. Η αγορά ζητά εξειδίκευση από τους επαγγελματίες και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αφοσίωση του προσωπικού και συνεχή κατάρτιση, που συνοδεύονται από βαθιά τεχνογνωσία και βιωματική εμπειρία. Δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για επαγγελματίες που τα γνωρίζουν όλα και που μπορούν να εκφέρουν εξειδικευμένη γνώμη για όλα τα ζητήματα ενός πελάτη. Στην KPMG Κύπρου έχουμε προχωρήσει σε σημαντική αλλά και συνεχιζόμενη επένδυση, που περιλαμβάνει τη σύσταση εξειδικευμένων τμημάτων με πλήρως καταρτισμένο προσωπικό καθώς και ανάλογες υποδομές. Η εξειδίκευση ενισχύει κατακόρυφα την ποιότητα των υπηρεσιών μας και παράλληλα την εμπιστοσύνη των πελατών μας.
Τέλος, η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο τρόπος που τελικά θα γίνει σίγουρα θα επηρεάσει την τοπική, ευρωπαϊκή και ενδεχομένως την παγκόσμια οικονομία. Το Brexit, όπως και αν τελικά διαμορφωθεί, αναμένεται να προκαλέσει οικονομικές και πολιτικές αναταράξεις. Την ίδια στιγμή, ενδεχομένως να υπάρξουν και ευκαιρίες, μέσα από οργανισμούς που θέλουν να συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και ειδικά μέσω Κύπρου.
 
* Διευθύνων Σύμβουλος KPMG Κύπρου.
 
  Χρίστος Βασιλείου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...