To Top
10:55 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αινιγματική με πολλές προκλήσεις η νέα χρονιά
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Αινιγματική με πολλές προκλήσεις η νέα χρονιά
  21 Ιανουαρίου 2020, 9:28 πμ  
Το καλό 2019 δεν εγγυάται ένα καλύτερο 2020
 
Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, η απερχόμενη χρονιά κύλησε θετικά για την κυπριακή οικονομία. Πέραν του ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης περίπου 3% του ΑΕΠ, είχαμε τις σημαντικές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, την επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, διατήρηση των τουριστικών αφίξεων, μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων και γενικά πλήρη δραστηριοποίηση της επιχειρηματικότητας.
 
Οι θετικές αυτές επιδόσεις σημειώθηκαν σ’ ένα κλίμα αρκετά αβέβαιο και μεταβαλλόμενο, αφού είχαμε:

Τις ανατροπές και τα προβλήματα στο ενεργειακό μας πρόγραμμα, λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας.

Την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), το Σχέδιο Εστία και άλλες αλλαγές.

Το κλείσιμο του μεγαλύτερου διεθνούς τουριστικού οργανισμού και τη διακοπή εργασιών σημαντικών αεροπορικών εταιρειών που μετάφεραν μεγάλο αριθμό τουριστών στην Κύπρο.

Τη δυσφήμιση της Κύπρου στο εξωτερικό σχετικά με το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων που ενισχύει τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας.

 
Κανονικά με όλες αυτές τις ανατροπές και αναταράξεις, η οικονομία θα μπορούσε να παρουσίαζε κάμψη και ίσως σμίκρυνση του ρυθμού ανάπτυξης της. Φαίνεται, όμως, η δυναμική που είχε από τα προηγούμενα δύο καλά χρόνια ήταν τέτοια που επηρέασε προς το θετικότερο και το 2019.
 
Το 2020 βρισκόμαστε σ’ ένα μεταίχμιο, όπου θα κριθούν πολλά για το μέλλον. Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, τη νέα χρονιά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν:

Η εξέλιξη του ενεργειακού προγράμματος

Η προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων

Η επανάκτηση της δημόσιας εικόνας της οικονομίας μας στο εξωτερικό

Η τύχη των μεγάλων μεταρρυθμιστικών αλλαγών στη Δημόσια Υπηρεσία, τη Δικαιοσύνη και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η πορεία του τουρισμού, των ακινήτων και άλλων ζωτικών τομέων της οικονομίας.

 
Ακόμα μέσα στη νέα χρονιά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον νέο πονοκέφαλο που λέγεται μεταναστευτικό. Ήδη, η Κυβέρνηση έχει αναγάγει το θέμα αυτό στις προτεραιότητες της, γιατί επηρεάζει ποικιλότροπα αρνητικά την οικονομία, την κοινωνία και τον τόπο.
 
Επίσης, τη νέα χρονιά έχουμε τις αρνητικές προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία, ενώ κανένας δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις, οι χρηματιστηριακές αναταράξεις, το Brexit και άλλα διεθνή θέματα, που έμμεσα επηρεάζουν την Κύπρο και την οικονομία της.
 
Θεωρητικά, μπορεί να λεχθεί ότι το 2020 θα είναι περίπου όπως το 2019, ίσως με μικρή απόκλιση προς τα κάτω. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να λεχθεί από τώρα με βεβαιότητα, αφού υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι, ενώ αμφιβολίες υπάρχουν και για τις δικές μας δυνατότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις, εσωγενείς και εξωγενείς.
 
Για τους λόγους αυτούς, η νέα χρονιά δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμό, ούτε επανάπαυση στις δάφνες των προηγούμενων ετών. Οφείλουμε να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και τολμηροί, ώστε από τη μια να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις και από την άλλη να αξιοποιήσουμε τις όποιες ευκαιρίες. Αν διαχειριστούμε επιτυχώς το δίπολο προκλήσεις και ευκαιρίες, μπορούμε να ατενίζουμε το αύριο με αισιοδοξία. Αν πάλι, δεν καταφέρουμε να ισορροπήσουμε και κινηθούμε σπασμωδικά και παρορμητικά, τότε θα βρεθούμε προ αρνητικών εξελίξεων.
 
Συμπερασματικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι καλό 2019 δεν εγγυάται ένα καλύτερο 2020. Και αυτό γιατί η νέα χρονιά κρύβει παγίδες και είναι αρκετά αινιγματική…
  Ιωσήφ Ιωσήφ   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...