To Top
09:52 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η απάθεια και η αδράνεια δεν είναι πλέον επιλογή
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Η απάθεια και η αδράνεια δεν είναι πλέον επιλογή
  21 Ιανουαρίου 2020, 9:37 πμ  
Αλήθειες και λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από τον τομέα διεθνών δραστηριοτήτων  στην Κύπρο
 
Το 2019 η Κύπρος πρωταγωνίστησε και πάλι σε διάφορα δημοσιεύματα του εγχώριου και διεθνούς Τύπου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ανάμιξη ξένων κρατών σε δημοκρατικές εκλογές τρίτων χωρών, παραβίαση εμπάργκο όπλων και χορηγήσεις διαβατηρίων σε εγκληματίες παγκοσμίου κύρους.
 
Αναμφιβόλως τα πλείστα, αν όχι όλα, πιο πάνω δημοσιεύματα είχαν σαν βάση πραγματικά γεγονότα. Τα «ξένα συμφέροντα» και οι «πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες» πάντα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε πάντα ως δικαιολογία. Κάποιοι εδώ στην Κύπρο, είτε με τις πράξεις τους είτε με τις παραλείψεις τους, έδωσαν πραγματική υπόσταση σε όλα όσα μας καταλογίζονται.
Όλοι γνωρίζουν πως η συμβολή των επαγγελματιών του κλάδου, είτε είναι λογιστές, είτε δικηγόροι, είτε πάροχοι διοικητικών υπηρεσιών, είναι καθοριστική για οποιονδήποτε θέλει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα διεθνών δραστηριοτήτων στο νησί μας. Διαβάζοντας τα διάφορα αρνητικά δημοσιεύματα επί σχεδόν καθημερινής βάσεως, η κοινή γνώμη εύλογα διερωτάται εάν η πλειοψηφία αυτών που απαρτίζουν τις πιο πάνω επαγγελματικές ομάδες   είναι «στο κόλπο», θυσιάζοντας τα πάντα για το χρήμα.
 
Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών διεθνών δραστηριοτήτων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο το κάνουν για τους «σωστούς» λόγους, δηλαδή επωφελούνται από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρέχει η χώρα μας όπως το πολύ καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, το υψηλό επίπεδο συμβουλευτικών υπηρεσιών, το νομικό πλαίσιο βασισμένο στο αγγλικό δίκαιο, ένα σταθερό και σε μεγάλο βαθμό δίκαιο φορολογικό καθεστώς, η ευρεία χρήση της αγγλικής γλώσσας και η γεωγραφική μας θέση.

Ο τομέας διεθνών δραστηριοτήτων είναι από τους στυλοβάτες της οικονομίας μας, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της Κύπρου και συνεισφέροντας μια σημαντική μερίδα στις εισπράξεις του κράτους από άμεσες και έμμεσες φορολογίες.

H συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων (νομικών και φυσικών προσώπων) που ασχολούνται με τον τομέα διεθνών δραστηριοτήτων ως σύμβουλοι, λογιστές, δικηγόροι και πάροχοι διοικητικών υπηρεσιών είναι άτομα με υψηλά επίπεδα επαγγελματισμού, ακεραιότητας και τεχνικής κατάρτισης οι οποίοι προσπαθούν, κάτω από αρκετά δύσκολες συνθήκες, να αντεπεξέλθουν σε ένα γρήγορα μεταβαλλόμενο περιβάλλον και σε ένα καινούργιο οικονομικό μοντέλο.

 
Παρά τα πιο πάνω, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, των μέσων μαζικής επικοινωνίας και των ξένων κυβερνήσεων και εποπτικών αρχών μονοπωλείται από ένα πολύ μικρό ποσοστό εταιρειών και φυσικών ατόμων που εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα. Είναι απόλυτα θεμιτό να δίδεται η αναγκαία δημοσιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης και να υπάρχει τουλάχιστον το κόστος φήμης (reputation risk) για όλους όσοι εμπλέκονται σε τέτοια θέματα. Αλλά από την άλλη, δεν πρέπει να μηδενίζονται ή να τιμωρούνται όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου.
 
Το πρόβλημα για τους επαγγελματίες που εξυπηρετούν τον συγκεκριμένο τομέα είναι πως, μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν ουσιαστικά αντικίνητρα που να εμποδίζουν μια πολύ μικρή μερίδα από τα μέλη τους να συνεχίζει να μη συμμορφώνεται με τις αυστηρές πρόνοιες του νόμου και τις αυστηρές οδηγίες καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
 
Ιστορικά, το κόστος μιας πράξης ή παράλειψης που θα υποβοηθούσε μια έκνομη ενέργεια δεν υπερέβαινε το οικονομικό όφελος που θα αποκόμιζε κάποιος. Οποιοδήποτε πρόστιμο ήταν συνήθως «ανεκτό» και όσον αφορά την εσχάτη των ποινών για οποιονδήποτε επαγγελματία, δηλαδή την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του, συνήθως ούτε λόγος.
 
Επιτέλους αυτό αλλάζει άρδην το 2020. Λίγο η πίεση των ξένων εποπτικών αρχών, λίγο το επικείμενο πόρισμα της Moneyval, θα οδηγήσουν σε μια χιονοστιβάδα εξελίξεων για τους επαγγελματίες του κλάδου. Οι εξελίξεις αυτές θα είναι πλέον μονόδρομος. Και οι επιλογές ουσιαστικά για όλους μας θα είναι δύο:   
 

Σταματάμε να εξυπηρετούμε εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων και επικεντρωνόμαστε στην εγχώρια αγορά. Δυστυχώς όμως η ντόπια αγορά δεν έχει το μέγεθος που είναι αναγκαίο για να συντηρήσει τους πολυπληθείς επαγγελματίες του κλάδου. Επίσης, χωρίς τον μεγάλο αριθμό επαγγελματιών του κλάδου, η Κύπρος θα καταστεί λιγότερο ελκυστική ως βάση για εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων, με όσα συνεπάγεται αυτό για την οικονομία μας.

Αυξάνουμε σημαντικά τα κονδύλια όσον αφορά τις διαδικασίες συμμόρφωσης για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα κάποιος πελάτης να βρει παραθυράκι, εν αγνοία του επαγγελματία, για τέτοιες δραστηριότητες. Πρόσθετες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξειδικευμένα συστήματα πληροφορικής είναι αναγκαίες για να μειώσουν το ρίσκο μη συμμόρφωσης σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αυτό συνεπάγεται μείωση κερδοφορίας σε μακροχρόνια βάση και ενδεχομένως μια ευρεία ανασυγκρότηση του τομέα με εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η απάθεια και η αδράνεια δεν είναι πλέον επιλογή.

Διευθύνων Σύμβουλος, Costas Tsielepis & Co Ltd

  Γιώργος Τσιελεπής   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...