To Top
09:20 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι τουρκικές επιδιώξεις στη Μεσόγειο
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Οι τουρκικές επιδιώξεις στη Μεσόγειο
  22 Ιανουαρίου 2020, 10:22 πμ  
Η τουρκική κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική του «διπλωματικού εξαναγκασμού με την απειλή ισχύος» για αυτό εξοπλίζεται στρατιωτικά (F-35, S-400, κα.) δημιουργώντας κρίσεις όπως αυτή του Φεβρουαρίου στο οικοπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και την κρίση Γιαβούζ - Φατίχ. Η Άγκυρα επιχειρεί να κερδίσει κυρίως εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και όχι μόνο (βλ. Συρία). Αυτός είναι και ο λόγος που αντιδρά με την απειλή πολέμου (Casus Belli) σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Γιατί με το ισχύον η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία στο 35% των υδάτων και η Τουρκία στο 9%, ενώ αν ισχύσει το καθεστώς στα 12 ναυτικά μίλια η Ελλάδα θα ασκεί κυριαρχία στο 64% του Αιγαίου, ενώ η Τουρκία μόλις στο 10%.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα επιδιώκει διακαώς τη διχοτόμηση του Αιγαίου σε δυο μέρη με απώτερο στόχο τον περιορισμό της ελληνικής κυριαρχίας και την επαύξηση της τουρκικής. Η Τουρκία, σύμφωνα με υποκλοπές που έχουν γίνει από τον κ. Βασίλη Γιαννόπουλο υποστράτηγο ε.α. και πρώην πράκτορα της ΕΥΠ, έχει σχέδια κατάληψης όλων των ελληνικών νησιών. 

Άλλη βασική επιδίωξη είναι ότι η Τουρκία επιχειρεί να κασταστεί υπολογίσιμη ναυτική δύναμη. Η Τουρκία ακολουθεί την πολιτική φιλοσοφία του θεωρητικού επί ναυτικών θεμάτων, Θάιερ Μάχαν, ο οποίος σύμφωνα με τη θεωρία της ναυτικής ισχύος, δείχνει πώς η θαλάσσια δύναμη εξασφαλίζει τον υψηλότερο βαθμό ελέγχου με τον μικρότερο βαθμό επιβολής (cost-effective). Με αυτή τη φιλοσοφία η Τουρκία ως ηπειρωτική χώρα για να έχει κυριαρχία σε ηπειρώτικες εκτάσεις χρειάζεται πλήρη επιβολή επί των τοπικών πληθυσμών βλ. περίπτωση Συρίας. Ενώ η κυριαρχία στις θάλασσες απαιτεί όχι πλήρη και με συνεχή παρουσία επιβολή, αλλά αποτελεσματικό έλεγχο των θαλάσσιων περιοχών. Για αυτό τον λόγο έχει παραγγείλει αεροπλανοφόρο.

Έτσι η Τουρκία που περιβάλλεται από θάλασσες με μια μεγάλη ακτογραμμή (αλλά όχι μεγαλύτερη από της Ελλάδας) διακατέχεται από το σύνδρομο της «περικυκλωμένης χώρας» καθώς δεν κατέχει σημαντικό θαλάσσιο χώρο σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Έτσι η Τουρκία θεωρεί αμυντικό ή επιθετικό πλεονέκτημα έναντι όλων των ηπειρώτικων εν δυνάμει «εχθρών» της.
Ο στόχος αύξησης της ναυτικής ισχύος είναι άρρητα συνδεδεμένος με άμεσα οικονομικά αλλά και πολιτικά οφέλη. Βασική τουρκική επιδίωξη είναι ο διαμοιρασμός κυπριακού και ελλαδικού θαλάσσιου ενεργειακού πλούτου νότια της Κύπρου, αλλά και στο Αιγαίο αντίστοιχα. Επίσης, ενδεχόμενη «ενεργειακή συγκομιδή» της Τουρκίας στη Μεσόγειο αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό της ρόλο με απώτερο σκοπό να καταστεί διαμετακομιστικός ενεργειακός σταθμός στην ευρύτερη περιοχή της μέσω των τουρκικών αγωγών (Turkish stream, Nabucco pipeline).

Η Τουρκία στην Κύπρο προσπαθεί να επιβάλει μια λύση τουρκικών προδιαγραφών, καθώς επιθυμεί μια λύση όπου το νέο μόρφωμα θα είναι προϊόν παρθενογένεσης (άρα κατάργηση της ΚΔ) με μια προβληματική ομοσπονδία. Το status-quo στην Κύπρο είναι η προτελευταία αλλά όχι αποδεκτή κατάσταση για την Τουρκία καθώς στόχος της είναι ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου. Για έλεγχο του λεγομένου τουρκικού τόξου (τουρκικά λιμάνια διορία του Σουέζ και ενεργειακά κοιτάσματα νότια της κυπρίου). Για αυτό διατυμπανίζει ότι θα διατηρήσει τα επεμβατικά δικαιώματα και την παραμονή στρατευμάτων στο νησί.

Είτε έχουμε στην Τουρκία Κεμαλιστές, Ισλαμιστές ή Γκιουλενιστές και είτε ο ηγέτης τους λέγεται Ερντογάν, Ετζεβίτ ή κάτι άλλο οι τουρκικοί στόχοι παραμένουν οι ίδιοι. Η παραδοχή από τον Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος» ότι: «Ακόμη και να μη ζούσε ούτε ένας Τούρκος στην Κύπρο, για την Τουρκία υπάρχει Κυπριακό και δεν θα παραιτηθεί από αυτό. Η Κύπρος είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, λόγω και της πολιτικής της στην Ανατολική Μεσόγειο», είναι απόδειξη ότι απλά διαφοροποιούνται τα πρόσωπα και οι τακτικές υλοποίησης. Από τη στιγμή που γνωρίζουμε τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις τακτικές που χρησιμοποιεί για υλοποίησή τους. 
 
*Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΚΟ Πάφου
www.poyiadjis.info
  Κωνσταντίνος Πογιατζής   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...