To Top
09:30 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Άλματα εξωστρέφειας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Άλματα εξωστρέφειας
  22 Ιανουαρίου 2020, 11:51 πμ  
Το μεταναστευτικό, η υπογεννητικότητα, ο προσανατολισμός και το μέλλον της παιδείας, όλα αυτά, θα έπρεπε να ιδωθούν στη χώρα μας με ένα εναλλακτικό πρίσμα

 
Οι αλλαγές δεν έχουν την υπομονή να μας περιμένουν να προσαρμοστούμε. Αν κάτι μας δίδαξαν οι προηγούμενες δεκαετίες για την καινούρια, που θα υποδεχτούμε σε λίγες μέρες, είναι ότι τα γεγονότα επηρεάζουν καταιγιστικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας και καθένας ως χειριστής της μοίρας του οφείλει να αντιδρά άμεσα και χωρίς ολιγωρίες. 

Η χρονιά που μας αποχαιρετά ήταν έτος σταθμός για το Πανεπιστήμιο Κύπρου που συμπλήρωσε αισίως 30 χρόνια ζωής (1989 – 2019). Το πρώτο, νέο, δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου κατάφερε πολλά στις τρεις πρώτες δεκαετίες ζωής του, κόντρα πολλές φορές στην κυπριακή κουλτούρα αντίστασης στο καινούριο. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μας επιτρέπει ως οργανισμός να εφησυχάζουμε.

Οι προκλήσεις για τα δημόσια πανεπιστήμια είναι μπροστά μας και είναι ξεκάθαρες: Ευελιξία, διεθνοποίηση και εξωστρέφεια, συνέργειες και συνεργασία∙ κι όλα αυτά προϋποθέτουν εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου.

Στην απαρχή και της δικιάς του νέας δεκαετίας ζωής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου χρειάζεται τη στήριξη της Βουλής και της Πολιτείας για να μπορεί επιτέλους να προσφέρει ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και σε προπτυχιακό επίπεδο. Οι εξελίξεις αυτό επιτάσσουν, αυτό ζητούσαν εδώ και πολύ καιρό. Δεν υπάρχει χρόνος για αβάσιμους προβληματισμούς ή για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.

Χρειάζεται σήμερα ως χώρα να κάνουμε τα δικά μας άλματα εξωστρέφειας για να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τους γείτονες, τους εταίρους μας, τον κόσμο. Είναι γι’ αυτό που το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετείχε με αποφασιστικότητα στο έργο των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και κατάφερε μαζί με την κοινοπραξία στην οποία μετέχει να συγκαταλέγεται στα πρώτα νέα 17 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που θα καθορίσουν το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα μέλλον που η απομόνωση και η εσωστρέφεια δεν έχουν θέση· είναι ένα περιβάλλον όπου η ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών, η κινητικότητα και η επικοινωνία των νέων ανθρώπων πρωταγωνιστούν.

Το μεταναστευτικό, η υπογεννητικότητα, ο προσανατολισμός και το μέλλον της παιδείας, όλα αυτά, θα έπρεπε να ιδωθούν στη χώρα μας με ένα εναλλακτικό πρίσμα: Παιδεία για ενσωμάτωση των μεταναστών – προσφύγων και καλλιέργεια του αισθήματος του ανήκειν∙ παιδεία που να καθιστά τους ξένους φοιτητές που θα σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο αιώνιους πρεσβευτές της χώρας και του πολιτισμού μας.

Και για όσους φοβούνται ότι η εξωστρέφεια, η ενισχυμένη διεθνής συνεργασία και η προσφορά σε ξένη γλώσσα κάποιων προγραμμάτων σπουδών θα πλήξουν τον χαρακτήρα του δημόσιου πανεπιστημίου, η απάντηση είναι απλή: το δημόσιο πανεπιστήμιο θα πληγεί αν δεν τολμήσει να κάνει τα δικά του άλματα προόδου. Χρειαζόμαστε τα προγράμματα σπουδών, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, σε ξένες γλώσσες για να προσελκύσουμε ταλαντούχους νέους επιστήμονες από τις γειτονικές χώρες για διδασκαλία και έρευνα, για να προσκαλέσουμε υψηλού επιπέδου υποψήφιους φοιτητές του εξωτερικού να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιό μας ισχυροποιώντας τη θέση μας ως εξωστρεφές ακαδημαϊκό ίδρυμα, για να ενσωματώσουμε με επιτυχία στην κοινωνία νέους με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Κι αν πετύχουμε τα πιο πάνω, θα πετύχουμε αλυσιδωτά πολύ περισσότερα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Εστιάζω στο φετινό μου μήνυμα για τη νέα χρονιά σε μία αλλαγή που φαίνεται εκ πρώτης όψεως να αφορά μόνο τα δημόσια πανεπιστήμια, όμως επηρεάζει πρωτίστως τον προσανατολισμό της χώρας μας στη νέα δεκαετία. Το business as usual, δεν είναι επιλογή το 2020, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους, νέες ιδέες για να κερδίσουμε το στοίχημα του εκσυγχρονισμού, της θετικής αλλαγής και της επιτυχίας μπροστά στην αδυσώπητη παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.

Το 2020 χρειαζόμαστε τολμηρά άλματα εξωστρέφειας.
 
* Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
  Τάσος Χριστοφίδης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...