Ο Χριστόδουλος  Γ. Παχουλίδης αναφέρει: «Και απελεύσονται ούτοι εις κόλασιν αιώνιον, οι δε δίκαιοι εις ζωήν αιώνιον» ( Ματθ. κε’ 45).

Κυριακή της Κρίσεως αύριο και το ιερό Ευαγγέλιο μας τοποθετεί ενώπιον του φοβερού Δικαστηρίου, κατά το οποίο ο Κύριος θα κρίνει τον κάθε άνθρωπο σύμφωνα με τα έργα του, με κριτήριο την αγάπη προς τους συνανθρώπους του.
Κρίση γενική και πανανθρώπινη. Κρίση θεία και αλάνθαστη. Κρίση μέλλουσα, αλλά και βεβαιότατη. Κρίση οριστική και αιώνιας σημασίας. Αυτή είναι η διακήρυξη του σημερινού ιερού Ευαγγελίου.
Όταν θα έλθει ο Χριστός με όλη Του τη δόξα και τους αγγέλους Του και καθίσει στον ένδοξο θρόνο Του, για την τελική και δίκαιη κρίση Του, θα μαζευτούμε ενώπιο Του όλοι οι άνθρωποι που έζησαν από Αδάμ μέχρι της συντέλειας  του κόσμου. Τότε θα τους χωρίσει, όπως χωρίζει ο βοσκός τα πρόβατα από τα ερίφια. Θα θέσει, τους μεν, που στην ευαγγελική αυτή περικοπή ονομάζει «πρόβατα», στα δεξιά Του και τους άλλους, που ονομάζει «ερίφια», στα αριστερά Του. Αμέσως μετά, θα στραφεί σ’ αυτούς που βρίσκονται στα δεξιά Του και θα τους πει: «Ελάτε οι ευλογημένοι από τον Πατέρα μου να κληρονομήσετε την ουράνια Βασιλεία Του. Σας αξίζει, γιατί όταν πείνασα και δίψασα, όταν ήμουν ξένος, γυμνός, άρρωστος και φυλακισμένος δεν με αρνηθήκατε, αλλά μου συμπαρασταθήκατε». Αυτοί τότε, θα εκφράσουν την απορία τους για όλα αυτά, γιατί πραγματικά ποτέ δεν Τον συνάντησαν και φυσικά, ούτε και τον βοήθησαν και τον εξυπηρέτησαν. Όμως θα ακούσουν τη γλυκιά φωνή Του να τους λέγει: «Θεωρώ, ότι προσφέρετε στο Πρόσωπό μου, αυτό που έχετε προσφέρει στους φτωχούς και ενδεείς συνανθρώπους σας».
Έπειτα θα στρέψει αυστηρά τη ματιά Του προς αυτούς που βρίσκονται στα  αριστερά Του και θα τους πει. «Φύγετε από κοντά μου, οι καταραμένοι και πηγαίνετε στο αιώνιο πυρ, το οποίο είναι ετοιμασμένο για τον διάβολο και τους αγγέλους του. Αυτή η τιμωρία σάς ταιριάζει γιατί κανένας από σας δεν με βοήθησε στις δύσκολες στιγμές μου, όταν χρειαζόμουν τη βοήθεια και συμπαράστασή σας». Και όταν κι αυτοί δηλώσουν, ότι ποτέ δεν Τον συνάντησαν, ώστε να σκεφτούν να Τον βοηθήσουν και να Του συμπαρασταθούν, Αυτός θα τους απαντήσει: «Η ασπλαχνία σας, την οποία έχετε δείξει προς κάθε συνάνθρωπό σας, στην ώρα που χρειαζόταν την αγάπη και βοήθειά σας, ισοδυναμεί με άρνησή σας να βοηθήσετε εμένα τον ίδιο». Τότε αυτοί θα απέλθουν «εις κόλασιν αιώνιον» και οι άλλοι, αυτοί που τοποθετήθηκαν στα δεξιά Του, θα απέλθουν «εις ζωή αιώνιον». 
Το κλειδί για τη βασιλεία των ουρανών έγκειται στην αγάπη. «Επείνασα και εδώκατέ μοι φαγείν…». Για τούτο, ας προσέξουμε: Αγάπη, καλοσύνη ευεργετικότητα: Αυτές οι τρεις έννοιες, «επαγγελίαν έχουσι ζωής της νυν και της μελλούσης». «Πλήρωμα ουν νόμου η αγάπη» ( Ρωμ. Ιγ’ 1) . 
Ας μάθουμε λοιπόν να διακρίνουμε στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου την εικόνα του Θεού και ας συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη αλήθεια, ότι ακόμη και η πιο μικρή ευεργεσία στον πιο άσημο άνθρωπο, λαμβάνει άπειρη αξία, αφού τελικά απευθύνεται στον ίδιο τον Θεό, για να αξιωθούμε εκείνη την ημέρα, της ολοκληρωτικής για τον καθένα μας Κρίσης, να ακούσουμε τη μακάρια φωνή Του: «Δεύτε οι ευλογημένοι του πατρός μου, κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν, από καταβολής κόσμου…». (Ματθ. κε’, 34), διότι «εμοί εποιήσατε…»!