ΔΥΣΚΟΛΟ να υπερασπιστούν τα τελευταία αίσχη και ψεύδη του Ερντογάν, ακόμη και οι φανατικότεροι των χρηστών του οδοφράγματος (NOW) και των «δεν φταίει η Τουρκία» (συμπεριλαμβανομένων των πιασμένων –με τις οθωμανικές μεθόδους– από την τουρκική προπαγάνδα διατεταγμένων)

Λοιπόν:

Μετέβη ο Ερντογάν –με το έτσι θέλω– στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να… επικαιροποιήσει την ευρωτουρκική δήλωση του 2016 με τους θεσμικούς ηγέτες της Ένωσης, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παρά τον υψαυχενισμό του, ο Τούρκος Σουλτάνος δεν κλήθηκε να συμμετέχει στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών της Ε.Ε. Προφανώς οργισμένος –ως το συνηθίζει– ο Τ. Ερντογάν αποχώρησε, χωρίς –καν– να ενημερώσει τους υπεύθυνους του Πρωτοκόλλου.

Επιστρέφοντας στην Τουρκία –ενμέσω των παραληρούντων οπαδών του– ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι διατύπωσε την οργή του που η Ε.Ε. δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για να τού παραχωρήσει έξι δισ. ευρώ.

Πρόσθετα, ο Σουλτάνος ισχυρίστηκε ότι απαίτησε από τους αξιωματούχους της Ε.Ε.:

· Ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για όλους τους Τούρκους πολίτες, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα που τέθηκαν από την Ε.Ε.

· Αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

· Επανεργοποίηση των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ξεπάγωμα πέντε τουρκικων κεφαλαίων (που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία).

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με επίκεντρο το Συριακό. Ο Ερντογάν ζήτησε τη στήριξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ο Γ.Γ. χαρακτήρισε την Τουρκία πολύτιμο εταίρο, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να της παρέχει στήριξη).

Έτσι:

Ενώ –υποτίθεται– η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «έβαλλε στη γωνιά» τον Ερντογάν για τα «κατορθώματά» του στον Έβρο, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κ.ά.

Όχι μόνον αυτό δεν έγινε, αλλά ο Ερντογάν –με το ψέμα και την προβοκάτσια κάτω από τη γλώσσα του– αντιστρέφει τα γεγονότα και τους ρόλους, ωσάν να μη βλέπει όλος ο κόσμος τις τουρκικές χυδαιότητες.