To Top
01:02 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Βλέπουν το φίδι και ψάχνουν τα ίχνη του
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Βλέπουν το φίδι και ψάχνουν τα ίχνη του
  26 Φεβρουαρίου 2020, 11:30 πμ  
Το είπαμε και άλλοτε, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα και, μάλιστα, με τον πιο έντονο τρόπο. Όλα του κόσμου τα στραβά και τα ανάποδα συμβαίνουν σ' αυτόν τον έρμο τόπο. Η μικρή μας πατρίδα αντιμετωπίζει, εδώ και μερικές δεκαετίες, θανάσιμο κίνδυνο, και η Κύπρος, το τελευταίο απομεινάρι του ελληνισμού στην εσχατιά της ανατολικής Μεσογείου, βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα εξαφάνισης. Είμαστε αντιμέτωποι με έναν αδίστακτο και βάρβαρο εχθρό, τον Τούρκο, που δεν ορρωδεί μπροστά σε κανένα εμπόδιο και ούτε διακατέχεται από κανενός είδους ηθικές αναστολές.

 Για την επίτευξη του στόχου του, που δεν είναι άλλος από την επανάκτηση της Κύπρου, είναι ικανός να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, χωρίς να ιδρώνει το αφτί του και χωρίς να νιώθει την ανάγκη να δικαιολογεί και να λογοδοτεί για τις πράξεις του, όσο απάνθρωπες και βάρβαρες κι αν είναι. Εξάλλου, το παρελθόν των Τούρκων διατυμπανίζει με τον χειρότερο τρόπο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης, τα εγκλήματα και τα αίσχιστα έργα τους σε βάρος πολλών χωρών και πολλών λαών.

 Όσον αφορά τη δική μας περίπτωση, ο εχθρός, στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, έσφαξε χιλιάδες, κι ανάμεσά τους μικρά παιδιά και σεβάσμιους γέροντες, βίασε γυναίκες κάθε ηλικίας, έστειλε στην προσφυγιά μυριάδες συμπατριώτες μας. Μέχρι τώρα, τουρκοποίησε πλήρως το βόρειο μέρος της Κύπρου, έφερε χιλιάδες εποίκους από την Ανατολία, για να αλλοιώσει τον δημογραφικό χαρακτήρα της νήσου, άλλαξε τα ονόματα των κατεχόμενων πόλεων και χωριών μας, κατέστρεψε εκκλησίες και κοιμητήρια, λεηλάτησε και άρπαξε τα σπίτια και τις περιουσίες μας. Όλα αυτά έγιναν, έτσι μας είπαν, για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, που παραβιάσθηκε εξαιτίας του άφρονος πραξικοπήματος της 14ης Ιουλίου του 1974! Και εμείς συνεχίζουμε, μολονότι πέρασαν τόσα χρόνια από την αποφράδα μέρα της 20ής Ιουλίου 1974, να θάβουμε ακόμη τους νεκρούς μας.

Δυστυχώς για εμάς, τους τελευταίους μήνες η συμπεριφορά των Τούρκων έφτασε στο απροχώρητο. Με τα έργα και τις πράξεις τους κατάντησαν οι ταραξίες και οι πλιατσικολόγοι της περιοχής μας. Με όλες σχεδόν τις γειτονικές τους χώρες έχουν σοβαρά προβλήματα και διαφορές, επειδή θέλουν πάντοτε να γίνεται ό,τι αυτοί αποφασίσουν και, ασφαλώς, να παίρνουν ό,τι πολύτιμο βάζουν στο μάτι. Χωρίς τσίπα ντροπής, καταπατούν τα δικαιώματά μας, διεξάγουν έρευνες και επεμβαίνουν με το έτσι θέλω σε περιοχές της δικής μας υφαλοκριπίδας για την ανεύρεση υδρογονανθράκων. Παραβιάζουν, όποτε θελήσουν και όποτε αποφασίσουν, το καθεστώς της πράσινης γραμμής. Απειλούν και ετοιμάζουν σχέδια για εποικισμό της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου παρά την ύπαρξη απαγορευτικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Για την κάθε έκνομη πράξη τους αδειάζουν, με τον ευκολότερο τρόπο, κάθε είδους ψέματα και φτηνές δικαιολογίες. Τολμούν, ελαφριά τη καρδία, να ισχυρίζονται πως όλες οι ενέργειές τους βασίζονται στο διεθνές δίκαιο!

Και όμως! Ενώ οι Τούρκοι έφτασαν σε τέτοια κατάντια, την ίδια στιγμή βρίσκονται και κυκλοφορούν ανάμεσά μας δικοί μας άνθρωποι, που φωνάζουν ότι την ευθύνη για την τελμάτωση των συνομιλιών φέρει αποκλειστικώς η δική μας πλευρά και ότι πρέπει να μετέλθουμε όλα τα μέσα για την επανέναρξή τους. Οι εχθροί μάς εξευτελίζουν, κάθε λίγο και λιγάκι, με λόγια και με πράξεις, όμως οι οπαδοί της όποιας λύσης, πιπιλίζουν το ίδιο σύνθημα. Συνομιλίες και πάλι συνομιλίες! Είτε συμφωνούν σ' αυτό είτε δεν συμφωνούν οι Τούρκοι! Με άλλα λόγια, δικοί μας πολιτικοί, δημοσιογράφοι και κονδυλοφόροι κάθε είδους και μορφής προβάλλουν την ίδια θέση. Δηλαδή, το γουδί το γουδοχέρι!

Και ανάμεσα σ' αυτούς, ποιος να το πίστευε! Οι ηγέτες του δήθεν προοδευτικού και επαναστατικού ΑΚΕΛ στο σύνολό τους, με πρώτο και κορυφαίο τον γενικό γραμματέα του, Άντρο Κυπριανού, χωρίς να απουσιάζουν από αυτήν τη συνομοταξία και ορισμένοι εξέχοντες παράγοντες του ΔΗΣΥ, όπως ο πρόεδρός του, Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Τορναρίτης.

Όλοι αυτοί καμώνονται πως δεν βλέπουν το ίδιο το φίδι και, την ίδια στιγμή, ψάχνουν να βρουν τα ίχνη του. Τόσα πολλά χρόνια συνομιλιών δεν ήταν αρκετά για να μάθουν, επιτέλους, τι εστί Τούρκος!  
 
*Φιλόλογος.   
  Χριστόδουλος Τζιωνής   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...