To Top
01:08 Δευτέρα
30 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κορωνοϊός, διαπιστώσεις, επιπτώσεις και μέλλον
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Κορωνοϊός, διαπιστώσεις, επιπτώσεις και μέλλον
  23 Μαρτίου 2020, 10:00 πμ  
Το πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενο, το οποίο πλήττει σχεδόν ολόκληρη την Υφήλιο, θα στιγματίσει όλους μας, μικρούς και μεγάλους, επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. 
Ιστορικά η πανδημία αυτή δεν είναι η χειρότερη που έπληξε την ανθρώπινη κοινωνία. Δεκάδες ήταν τα εκατομμύρια των θυμάτων που άφησαν πίσω τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα επιδημίες όπως ο τύφος, η πανώλη, η πανούκλα, η λέπρα, η χολέρα, η ιλαρά, η γρίπη και το AIDS, το οποίο από το 1981 που εμφανίστηκε μέχρι σήμερα άφησε πίσω του πέραν των 35 εκατομμυρίων ανθρωπίνων θυμάτων.
Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, η επιστημοσύνη, ο εκσυγχρονισμός των κρατών, το μορφωτικό επίπεδο αλλά και η συλλογική αντιμετώπιση σε παγκόσμιο επίπεδο αυτής της νέας πανδημίας, έχει ως αποτέλεσμα το κόστος να περιοριστεί σημαντικά κυρίως σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών που είναι το βασικότερο. Απ’ όσα βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε να συμβαίνουν, αποκομίζεται το συμπέρασμα ότι τόσο τα περισσότερα κράτη, όσο και οι απλοί πολίτες πράττουν τα δέοντα για αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κάποια κράτη πράττουν περισσότερα και κάποια λιγότερα.
Εμείς ως κράτος, έχω την άποψη, ότι κινηθήκαμε κάπως ικανοποιητικά. Θα μπορούσαμε όμως να είχαμε πράξει πολύ περισσότερα, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και στην πράξη.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά ολιγωρήσαμε. Πάθαμε σχεδόν το ίδιο όπως πριν μερικά χρόνια με την οικονομική κρίση, που λέγαμε ότι δεν θα μας αγγίξει. Τρέχαμε την τελευταία στιγμή να οργανώσουμε νοσοκομεία, βασικά είδη όπως στολές, μάσκες, αντισηπτικά, έχουν εξαντληθεί από τις πρώτες μέρες εμφάνισης του ιού. Υπάρχει ακόμη σοβαρό πρόβλημα με τα αντιδραστήρια τεστ, κάτι το οποίο είναι μείζον ζήτημα.
Μέχρι σήμερα δεν τα καταφέραμε να ενταχθούν στο όλο σύστημα αντιμετώπισης του ιού τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, οι κλινικές, οι προσωπικοί ιατροί. Δεν καταφέραμε να οργανώσουμε κατάλληλους χώρους για καραντίνα. Οι εικόνες της εγκατάστασης και του τρόπου αντιμετώπισης για δύο μέρες αριθμού φοιτητών και ηλικιωμένων συμπολιτών μας σε ακατάλληλα κτήρια στο Τρόοδος, μόνο ντροπή προκαλούν. Αλήθεια γιατί δεν επιτάξαμε κάποια ξενοδοχεία στον Πρωταρά, την Αγία Νάπα, στη Λεμεσό, στην Πάφο κύριε Καρούσο; Μήπως για να μην κακοφανίσουμε κάποιους προνομιούχους ξενοδόχους;
Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία αν και βαθιά λαβωμένα από τη φυγή δεκάδων γιατρών, το προσωπικό (ιατροί, νοσοκόμοι και βοηθητικές υπηρεσίες) υπερέβαλλαν και υπερβάλλουν εαυτό για να περιθάλψουν όσο καλύτερα μπορούν τους ασθενείς. Τους αξίζουν ένα εκατομμύριο μπράβο.
Ελπίζω μετά απ’ αυτή την μπόρα, γιατί μπόρα είναι και θα περάσει, θα επανεξεταστεί το όλο σύστημα Υγείας. Καλό το ΓεΣΥ. Πολύ καλύτερο και επάναγκες όμως είναι η αναβάθμιση και η διατήρηση των δημόσιων νοσοκομείων, γιατί χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει Δημόσια Υγεία.
Σ’ αυτό το κακό που μας έπληξε βάναυσα και θα επηρεάσει τις ζωές μας, όλοι δίνουμε εξετάσεις. Κράτος, Πολιτεία, Εκκλησία, Θεσμοί, Μέσα Ενημέρωσης, Απλοί Πολίτες. Στο τέλος όλοι πρέπει να βαθμολογηθούμε για τα θετικά και τα αρνητικά μας.
Όσο για τα τηλεοπτικά κανάλια νομίζω παίρνουν βαθμό απροβίβαστο. Ειδικά το κρατικό κανάλι μένει στην ίδια τάξη. Ας παραδειγματιστεί λίγο από την ελλαδική δημόσια τηλεόραση.
Όσον αφορά τις κυβερνητικές αδυναμίες θα μπορούσαν πιστεύω να καλυφθούν σε κάποιο βαθμό από τη στελέχωση των υπουργείων με μικρές επιτελικές ομάδες τεχνοκρατών για υποβοήθηση και στήριξη του έργου των υπουργών. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να τα επιλέγει ο κάθε υπουργός, είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα, με μοναδικά κριτήρια την αξία και την ικανότητα. Πρέπει, επίσης, να μας προβληματίσει και κάποιο άλλο πιθανόν γεγονός, το οποίο θα είναι κατά πολύ χειρότερο από τον κορωνοϊό, το οποίο ο καθένας μπορεί εύκολα να αντιληφθεί. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε επαρκώς από πλευράς Κράτους, Πολιτείας, Ενόπλων Δυνάμεων, Πολιτών, μια πολεμική σύγκρουση μικρής ή μεγάλης έκτασης;
O κορωνοϊός ας μας γίνει ένα καλό μάθημα. Όλοι οφείλουμε να θέτουμε υπεράνω των όποιων προσωπικών και πολιτικών φιλοδοξιών και σκοπιμοτήτων το δημόσιο συμφέρον και το καλό της πατρίδας. Ο τουρκοϊός δεν χωρατεύει. Μας περιμένουν δύσκολες μέρες και να θυμόμαστε όλοι: «Μένουμε Σπίτι» και ακολουθούμε όλα τα Μέτρα Υγιεινής για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τις οικογένειες, τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τις ευάλωτες ομάδες. Καλό κουράγιο, υπομονή, ψυχραιμία. Μπόρα είναι και θα περάσει.

*Υπτγος ε.α.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...