Η ιδέα της καθιέρωσης ενός ετήσιου συνεδρίου για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τη γαλάζια οικονομία και τη γαλάζια ανάπτυξη ήταν ώριμη εδώ και αρκετά χρόνια.
Η υπογραφή της «Διακήρυξης της Λεμεσού» στις 8 Οκτωβρίου 2012, υπήρξε ένα ιστορικό γεγονός για την πόλη μας και αποτέλεσε ορόσημο για την ανάπτυξη της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ. Παράλληλα έθεσε και τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαμόρφωση της στρατηγικής της «Γαλάζιας Οικονομίας» της ΕΕ. 
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός ως μια «Γαλάζια Πόλη», έχουν γίνει ακόμη μεγαλύτερες στον απόηχο της κρίσης της πανδημία. Προκλήσεις όπως η προστασία της θάλασσας, των ακτών μας και του περιβάλλοντος γενικότερα, η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την αξιοποίηση του δυναμικού των θαλασσών και των ακτών μας και ειδικότερα μέσα από τη διασφάλιση μιας δυναμικής θαλάσσιας και ναυτιλιακής ατζέντας για την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι προκλήσεις αυτές είναι η ουσία της γαλάζιας οικονομίας που δεν είναι τίποτε άλλο από μια βιώσιμη ανάπτυξη που συνδυάζει απόλυτα την αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
Το Blue Limassol Forum έχει ως στόχο να επικεντρωθεί στις διάφορες πτυχές όλων αυτών των προκλήσεων. Είναι ένα φόρουμ ευρείας βάσης και συμμετοχής και σε αυτό έχουν θέση και βήμα όλοι οι εμπλεκόμενοι στη θαλάσσια και τη γαλάζια οικονομία. Επαγγελματίες της Ναυτιλίας, περιβαλλοντολόγοι, λιμενικές αρχές, ακαδημαϊκοί, φοιτητές. Πάνω απ’ όλα, το συνέδριο είναι ένα φόρουμ για τους πολίτες της κοινωνίας μας ευρύτερα, τους πολίτες τους οποίους αφορά κατά κύριο λόγο το παρόν και το μέλλον της πόλης μας. Όλοι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ήδη έχουν συμπληρωθεί εκατοντάδες ερωτηματολόγια με απαντήσεις από την κοινωνία των πολιτών για τα φλέγοντα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη θαλάσσια οικονομία της Λεμεσού.
Το Blue Limassol Forum 2020, φιλοδοξεί να αναδείξει και να δώσει απαντήσεις σε βασικά ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον μας, τις ακτές μας, τη ναυτιλιακή μας βιομηχανία, τις υποδομές μας και πολλά άλλα θέματα που έχουν σχέση με τον χαρακτήρα της Λεμεσού ως σημαντικής πόλης-λιμανιού στην περιοχή, ως ενός ναυτιλιακού κόμβου και ως μιας γαλάζιας πόλης. Ακόμα δε, το συνέδριο φιλοδοξεί να γίνει ένας ετήσιος θεσμός με εμβέλεια πέραν των συνόρων της μικρής μας πατρίδας.

*Δήμαρχος Λεμεσού.