Αντιμετωπίζεται ως φορέας κινδύνου. Ως παραβατικός. Άλλοτε ως κλέφτης. Βιαστής. Κατάσκοπος. Πυρομανής. Αναξιόπιστος. Ψεύτης. Κατώτερος. Στην πραγματικότητα είναι ο ξένος. Ένας άνθρωπος που ως πρόσφυγας ή μετανάστης, άφησε τον τόπο στον οποίο μεγάλωσε. Τον τόπο που δημιούργησε τις παιδικές του αναμνήσεις. Το χώμα που σκεπάζει τους προγόνους του. Τα έθιμά του και την κουλτούρα του. Έφτασε σε μια άλλη χώρα για να σωθεί από τον πόλεμο ή ακόμη και από την πείνα. Στην Κύπρο, ο άνθρωπος αυτός θα αντιμετωπιστεί με προκατάληψη και καχυποψία. Θα τύχει δυσπιστίας και εκμετάλλευσης. Θα του φερθούν άσχημα. 

Προ ολίγων ημερών αποκαλύφθηκε μια υπόθεση κακοποίησης και απειλής μιας μετανάστριας από έναν καθ’ όλα αξιοπρεπή και ευυπόληπτο Κύπριο πολίτη. Η γυναίκα ήταν οικιακή βοηθός από τις Φιλιππίνες, η οποία στην προσπάθεια να βγάλει το ψωμί της γρονθοκοπήθηκε, εκφοβίστηκε, βρίστηκε, ταπεινώθηκε. Δεν είναι η μοναδική. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών Κύπρου, εξηγεί ότι είναι πολλές οι εργαζόμενες που τυγχάνουν κακομεταχείρισης από τον Κύπριο εργοδότη τους. Ωστόσο σιωπούν. Ο φόβος και η ανασφάλεια τις φιμώνει. Στο μεταξύ, το χέρι που τις ταΐζει συνεχίζει και να τις χτυπά. Να τις αντιμετωπίζει ως αντικείμενο. Ως περιουσιακό στοιχείο. Ως σύγχρονους σκλάβους.

Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό των ημερών, το οποίο φανερώνει ξενοφοβία. Ενόψει των εκλογών στην Αγλαντζιά, την επικαιρότητα απασχόλησε η πρόθεση να μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας για αιτητές ασύλου ευάλωτων ομάδων το κτήριο «Παλλάδιο». Οι κάτοικοι της περιοχής αντιστάθηκαν σθεναρά. Ανάμεσα στα επιχειρήματα που ακούστηκαν, ήταν ότι δίπλα στον εν λόγω χώρο υπάρχει ένα δάσος ζωτικής σημασίας, το οποίο θα τίθετο σε κίνδυνο αν στην περιοχή μετακόμιζαν ξένοι. Ξαφνικά οι πρόσφυγες και μετανάστες λάμβαναν την ταμπέλα του πυρομανή. Ειπώθηκε ακόμη, ότι υπάρχει στρατόπεδο και ότι πιθανόν οι ξένοι θα είχαν πρόσβαση και θα αποσπούσαν πληροφορίες, ισχυρισμός που τους μετέτρεπε σε κατασκόπους. Για τους κατοίκους της περιοχής, η ιδέα της γειτνίασης με αιτητές ασύλου σήμαινε απειλή και φόβο.   

Σε πρόσφατη συνέντευξη στον «Φ», η λειτουργός ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αιμιλία Στροβολίδου, σημείωσε ότι στην Κύπρο «γίνεται προσπάθεια ταύτισης των προσφύγων με το έγκλημα. Υπάρχει και η παραπληροφόρηση που επηρεάζει τις γενικές αντιλήψεις. Δεν πρέπει να ταυτίζεται μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων με το έγκλημα και την παραβατικότητα». Εξάλλου στην Κύπρο έχει δοθεί καθεστώς προστασίας σε 12.410 ανθρώπους και ακόμη 20.000 έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου. 

Όλοι εμείς θα πρέπει να συμβιώσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα. Ιδίως με τους πρόσφυγες της Μέσης Ανατολής και των αφρικανικών χωρών. Η ανθρωπιά είναι η μόνη γλώσσα επικοινωνίας καθώς και το αντίδοτο στην ξενοφοβία.

[email protected]