Στο παρά…3 της λήξης της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιότητας για το χρίσμα του εκλεκτού του Δημοκρατικού Συναγερμού για τη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου, υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, στον απόηχο των όσων έγιναν το προηγούμενο διάστημα και με φόντο τη παραίτηση Χριστοδουλίδη. 

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως με αίσθημα ευθύνης έναντι του κόσμου του ΔΗΣΥ και του συνόλου των πολιτών υποβάλλει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του υποψηφίου της παράταξης. Στα επόμενα χρόνια, είπε, θα έχουμε μεγάλες ευκαιρίες για να αναβαθμίσουμε τη ζωή όλων των συμπολιτών μας. 

Αναφέρθηκε ακόμη στη δημιουργία των προϋποθέσεων ενός καλύτερου μέλλοντος για τους νέους σε μια χώρα βασισμένη σε ένα αναπτυξιακό οικονομικό μοντέλο. Με ένα κράτος, υπογράμμισε, που θα έχει θεσμικά κατοχυρωμένη τη διαφάνεια και την απόλυτη λογοδοσία. Με τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από όλες όμως την επίλυση του εθνικού θέματος για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε μια ελεύθερη επανενωμένη Κύπρο. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο κ. Νεοφύτου, τόνισε πως την ίδια ώρα η Κύπρος καλείται να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις, με μια ανεξέλεγκτη Τουρκία, με μια Ευρώπη σε ανασύνταξη σε ένα πολύ ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον ενώ και στο εσωτερικό υπάρχουν προκλήσεις και στο εσωτερικό, τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές προκλήσεις. Όλα αυτά, είπε, απαιτούν και εμπειρία και ικανότητα, πολύ περισσότερο τόλμη και αποφασιστικότητα αλλά και διάθεση να μπάινει κανείς στη φωτιά για το συμφέρον της πατρίδας. 

 

 

«Ευελιξία για σωστές λύσεις και ακόμη πιο δύσκολες συνεναίσεις. Πιστεύω βαθιά στις απεριόριστες δυνατότητες του λαού μας να βλέπει πάντα μπροστά, να υπερνικά δυσκολίες και να μετατρέπει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και να φτάνει ψηλά. Να πηγαίνει ψηλότερα. Πιστεύω και στις δυνατότητες της πατρίδας μας να εξελίσσεται και να προοδεύει.

Με τον ΔΗΣΥ θεματοφύλακα ακόμα μια φορά της σταθερότητας, εγγυητή της προόδου και ταυτόχρονα δίκαιο εταίρο σε πολιτικές συνεργασίες που στοχεύουν το συλλογικό καλό για μια καλύτερη Κύπρο» είπε.

Η κομματική… απειθαρχία Χριστοδουλίδη

Κληθείς να σχολιάσει τίθεται θέμα για την κομματική πειθαρχία του Νίκου Χριστοδουλίδη αν κινηθεί εκτός κομματικών πλαισίων, ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να πράξει ότι θεωρεί σωστό. Μάλιστα είπε, τις τελευταίες ημέρες άκουσα και χάρηκα ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δηλώνει συναγερμικός. 

 Θα τον ήθελα πολύ, υπογράμμισε, μετά και την πρόταση μας να πάμε στη βάση να υποβάλει την υποψηφιότητα του στο κόμμα. Από εκεί και πέρα πήρε την απόφαση του να μην βάλει την υποψηφιότητα του.

 

 

Η ενότητα της παράταξης

Στόχος και καθημερινή πράξη σημείωσε είναι να διαφυλαχθεί η όχι μόνο η ενότητα του ΔΗΣΥ αλλά και τη σταθερότητα της χώραςΚαι εγώ, ανέφερε ως πρόεδρος αυτού του κόμματος, είχα έχω και θα συνεχίσω να έχω προτεραιότητα και την ενότητα της παράταξης και το καλό του τόπου.

Ο κ. Νεοφύτου, αφήνοντας αιχμές εναντίον του Νίκου Χριστοδουλίδη, καλώντας τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να υποβάλουν σε…άλλον την ερώτηση εαν έχει διαφορετικές πολιτικές ή απόψεις με αυτά που πρεσβεύει, είπε, η ιστορική παράταξη που κυβέρνησε δέκα χρόνια με τον Γλαύκο Κληρίδη που πέτυχε τη μεγαλύτερη ιστορική επιτυχία που ενέταξε τη χώρα τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Κερδίσαμε, είπε, μια δεύτερη δεκαετία ως ΔΗΣΥ, μέσα από τις διαδικασίες της παράταξής μας, αναδεικνύοντας μια νέα κυβέρνηση με το Νίκο Αναστασιάδη, πετυχαίνοντας οικονομική ανάκαμψη και διασφαλίζοντας την οικονομία εν μέσω πανδημίας

«Με σεμνότητα, ο ΔΗΣΥ θα είναι πάλι στην εξουσία»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε πως με σεμνότητα, λέει, ο ΔΗΣΥ να είναι και πάλι στην εξουσία θεωρώντας υποχρέωση να διασφαλίσει τη σταθερότητα στη χώρα. 

«Για αυτό τόνισα ότι είμαστε και αξιόπιστοι να κουβεντιάζουμε και με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και φάνηκε και τα τελευταία χρόνια με Κυβέρνηση βουλευτικής πλειοψηφίας. Γιατί κόμματα που βρίσκονται στον κεντρώο χώρο συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα και εμείς αξιόπιστα. Αύριο θα έχουμε διαδικτυακή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου. Το πιο πιθανό είναι το Πολιτικό Γραφείο να μου ανάψει το πράσινο φως και πριν τις 12 του Μάρτη να ξεκινήσουμε επαφές για να αλλάξουμε τη χώρα μας, ακόμα προς το καλύτερο. Γιατί είχαμε μια πολύ καλή και πετυχημένη διακυβέρνηση» είπε. 

Ο κ. Νεοφύτου, σημείωσε πως υπάρχουν γερά θεμέλια μέσα από το πρόγραμμα “Η Κύπρος του αύριο” για να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία, ωστόσο για να γίνει πράξη, χρειάζονται συμμαχίες, δηλώνοντας ετοιμότητα με πολύ αξιόπιστο τρόπο, να κτιστούν συμμαχίες. 

Ξεκαθάρισε ακόμη πως το ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο θα γίνει τονίζοντας πως άλλη είναι η διαδικασία για να αποφασίσει ο ΔΗΣΥ τον προεδρικό του υποψήφιο και άλλο το Συνέδριο του κόμματος για να αλλάξουμε την ταυητότητα, την καρδιά και την ψυχή μας, αλλά είμαστε ένα σύγχρονο κόμμα, είπε, που πρέπει να συμβαδίσουμε με την εποχή. Με τους ίδιους θεμέλιους και εμβολιάζοντας τον με την πράσινη οικονομία και να καταλήξουμε στην Κύπρο του αύριο.

Όλες οι δυνάμεις ανέφερε, που μπορούν να συνεννοηθούν μαζί μας στη δική μας προσέγγιση των πραγμάτων. Είμαστε ένα φιλελεύθερο κόμμα. Οποιοδήποτε κόμμα συμμερίζεται τις απόψεις μας είμαστε έτοιμη για να κάνουμε ένα έντιμο διάλογο.

 

«Θέλουμε ηγέτη που ν’ αντιμετωπίζει καρχαρίες»

Απαντώντας στα όσα λέχθηκαν την Κυριακή από πλευράς του ηγέτη του ΑΚΕΛ, ο κ. Νεοφύτου, τόνισε πως αντί πρότασης το ΑΚΕΛ θέλει να φράξει τον δρόμο στον ΔΗΣΥ. Για να πετύχουν τί, διερωτήθηκε; Να επαναφέρουν τις πολιτικές του ΑΚΕΛ που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία;

«Και έκτοτε να παλεύουμε με το λαό για να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις και με το ΑΚΕΛ να βάζει προσκόμματα. Σίγουρα δεν θα συνεργαστούμε με το ΑΚΕΛ. Η χώρα θέλει κάποιον που να αντιμετωπίζει τους καρχαρίες. Η Τουρκία που είναι απέναντι μας είναι ένας καρχαρίες. Και θέλουμε ένα ηγέτη που να αντιμετωπίζει καρχαρίες».

«Δεν μπορούν να μας καταλογίσουν ότι δεν έχουμε θέσεις»

Καταληκτικά, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως πολλά μπορούν να πουν για τον ΔΗΣΥ αλλά και για τον ίδιο, αλλά δεν μπορούν να καταλογίσουν ότι δεν έχει θέσεις. Διαθέτει όμως όπως ανέφερε, ευελιξία και το απέδειξε με το ΓΕΣΥ που για το καλό της χώρας, αποδέχθηκε το μονοασφαλιστικό.

«Το αποδείξαμε εδώ και εννέα χρόνια στη Βουλή. Το αποδείξαμε και το 2013. ΄Δεν κρυφτήκαμε, αλλά βρήκαμε λύσεις υπό τις περιστάσεις. Το αποδείξαμε και με τον προϋπολογισμό. Δεν είμαστε κόμμα των αποκλεισμών. Με το ΑΚΕΛ υπάρχει θέμα. Γιατί η φιλοσοφία τους είναι τέτοια που δεν είναι έτοιμοι να μπουν σε ένα πραγματιστικό διάλογο. Ζουν και πολιτεύονται για να είναι αντισυναγερμικοι. Το ΔΗΚΟ στήριξε την οικονομά. Στήριζε τους προϋπολογισμούς. Πιστεύω ότι ο ΔΗΣΥ έχει πολύ περισσότερα κοινά με τον κεντρώο χώρο, από ότι ο κεντρώος χώρος με το ΑΚΕΛ» κατέληξε.