Πορεία προς τη νέα εποχή θέλει να βάλει ο ΔΗΣΥ. Από το βήμα της συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, καθόρισε το πλαίσιο για την επόμενη μέρα και χάραξε πορεία αντεπίθεσης. Κομβικό σημείο σε αυτή την πορεία, το ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού το οποίο εξήγγειλε ο Αβέρωφ Νεοφύτου για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Μια απόφαση η οποία γεννήθηκε και ως ανάγκη και μέσα από τη συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του κόμματος που πραγματοποιήθηκε μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές. Αυτό το οποίο διαπιστώνεται ως πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος μετά και την ανανέωση σε πρόσωπα είναι ο ΔΗΣΥ να βαδίσει προς τη νέα δεκαετία με νέα δυναμική αναθεωρώντας και εκσυγχρονίζοντας θέσεις που να ανταποκρίνονται στις νέες κοινωνικές προκλήσεις. 

Χθες ο Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε τις πρώτες εμφανίσεις του ως αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά πάνελ, ανέλυσε τους λόγους πραγματοποίησης του ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου του κόμματος. Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο Χάρης Γεωργιάδης αναφερόμενος στο ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο του κόμματος, δήλωσε ότι στην απόφαση αυτή οδήγησε η ανάγκη συνεχώς να παραμένει ο ΔΗΣΥ επίκαιρος, προσαρμοσμένος όσον αφορά την πολιτική του πρόταση στα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΕ: Επτά σημεία ως απάντηση για έλλειμμα πολιτικής ηθικής

«Ξέραμε ότι πετύχαμε πλείστους πολιτικούς στόχους, από ιδρύσεως του ΔΗΣΥ αλλά και πιο πρόσφατα επί διακυβέρνησης Προέδρου Αναστασιάδη», ανέφερε ο Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι παρά την επίτευξη των στόχων, πρέπει να προσδιορίζονται συνεχώς νέοι στόχοι. «Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα χρονικό ορόσημο κομβικό, στο ξεκίνημα μιας νέας δεκαετίας. Είναι το 2020 μια χρονιά χωρίς εκλογικές αναμετρήσεις, συνεπώς θεωρούμε πως είναι η κατάλληλη στιγμή και με τη μερική ανανέωση στην ηγετική ομάδα να έχει συμπληρωθεί, πως πρέπει ακριβώς να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική μας πρόταση κοιτάζοντας μπροστά. Κοιτάζοντας τις πραγματικές ανάγκες και τις επιδιώξεις που πρέπει να έχουμε για τη χώρα μας. Για να παραμείνει ο ΔΗΣΥ μια πολιτική δύναμη αξιόπιστη ισχυρή και σοβαρή», δήλωσε. 

Ο Χάρης Γεωργιάδης επισήμανε ακόμα ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι ούτε δογματικό, ούτε μονολιθικό κόμμα υποδεικνύοντας παράλληλα πως το γενικότερο ιδεολογικό πλαίσιο δεν πρέπει να είναι δόγμα που δεν αλλάζει, ασχέτως αν ο κόσμος αλλάζει. «Οπότε και το ιδεολογικό στίγμα χωρίς να ξεφεύγουμε από κάποιες πολιτικές αρχές, βεβαίως και πρέπει να επικαιροποιείται. Βεβαίως και πρέπει να συγκεκριμενοποιείται στα δεδομένα της εποχής μας. Δεν μπορεί όσο κι αν είναι και σήμερα σοφή και χρήσιμη η ιδρυτική διακήρυξη του ΔΗΣΥ, μόνο με αυτήν να οδηγηθούμε και να πορευτούμε στη νέα δεκαετία που έχει ξεκινήσει, σημείωσε. 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κληθείς να απαντήσει για τυχόν στροφή του κόμματος προς το κέντρο, ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ ούτως ή άλλως μένει και πάντοτε έμενε μακριά από τα άκρα. Τόνισε πως είναι ένα κόμμα μετριοπαθές που έμενε και μένει μακριά από τα άκρα και πάνω σε αυτό το σημείο δεν τίθεται ζήτημα μετατόπισης. «Είναι ζήτημα να ξέρουμε τι συμβαίνει στον κόσμο, τι σημαίνει για την αγορά εργασίας για παράδειγμα η ραγδαία μεταβολή στα τεχνολογικά δεδομένα και πώς μπορεί μια χώρα να προσαρμόσει τις δομές, τις διαδικασίες της για να παραμείνει ανταγωνιστική, με δεδομένη αυτήν την τεχνολογική επανάσταση.

Και πώς μπορεί ένα πολιτικό κόμμα που θέλει να παραμείνει σε ρόλο πρωταγωνιστικό, να έχει πρόταση και λόγο που να σχετίζεται με τη νέα αυτή εποχή», δήλωσε. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει δώσει στίγμα και για άλλες πτυχές που είναι σήμερα μπροστά μας, όπως οι μεταναστευτικές πιέσεις. Ένα πρόβλημα όπως είπε, το οποίο  δεν ήταν τόσο έντονο στο παρελθόν. «Οφείλουμε ως μεγάλη και αξιόπιστη πολιτική δύναμη και για αυτή την πτυχή να έχουμε πρόταση που να είναι ευρωπαϊκή, αξιόπιστη, μένοντας μακριά από προσεγγίσεις είτε της ακροδεξιάς, είτε της αριστερής προσέγγισης που λέει όποιος θέλει να έρθει ας έρθει. Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους τέτοιες προσεγγίσεις, ούτε του ενός ούτε του άλλου άκρου. Τέτοια ζητήματα μπορείτε να αναμένετε ότι ο ΔΗΣΥ θα τα αγγίξει και θα έχει ολοκληρωμένη πρόταση για όλα αυτά», κατέληξε.

Μήνυμα Ανδρέα Κυπριανού

Ανακοίνωση με την οποία συγχαίρει την Αννίτα Δημητρίου και τον Ευθύμιο Δίπλαρο για την εκλογή τους στις θέσεις των αντιπροέδρων του κόμματος, εξέδωσε χθες ο βουλευτής Λεμεσού, Ανδρέας Κυπριανού, μετά τις εκλογές του περασμένου Σαββάτου στις οποίες διεκδίκησε και ο ίδιος μία θέση αντιπροέδρου.

«Θέλω να εκφράσω και δημόσια τα συγχαρητήριά μου στους αγαπητούς μου συναδέλφους Αννίτα και Ευθύμιο για την εκλογή τους και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλες και όλους που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα σε αύτη την αναπληρωματική εκλογή. Σε ένα μικρό εκλογικό σώμα με ιδιαιτερότητες το κάθε αποτέλεσμα ήταν πιθανό και απολυτά σεβαστό» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του. «Ως βουλευτής Λεμεσού και πρόεδρος μιας εκ των πιο σημαντικών επιτροπών του Κοινοβουλίου, συνεχίζω με σοβαρότητα και καθαρό πολιτικό λόγο και με γνώμονά μου μονό το καλό της πατρίδος και της μεγάλης συναγερμικής μας παράταξης», κατέληξε.

Στις Βρυξέλλες ο Α. Νεοφύτου

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, συμμετέχοντας στην πολιτική διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ – EPP) που διεξάγεται σε χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όπως έγινε γνωστό, στο περιθώριο της διάσκεψης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα έχει συναντήσεις με τον νέο πρόεδρο του ΕΛΚ και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον γενικό γραμματέα του κόμματος Αντόνιο Λόπεζ Ισουρίθ Γουάιτ, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου.