Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε χθες στο Τμήμα Δημοσίων Έργων από την κομπίνα που αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα νέα κτήρια που στεγάζουν την Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου, στην Ευρύχου από τον Ιούλιο του 2020. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι παράτυπα και παράνομα τα μπάζα που προέκυψαν από τις εργασίες κατασκευής του έργου, αντί να μεταφερθούν σε αδειοδοτημένο χώρο θάφτηκαν σε παρακείμενα χωράφια, δίπλα από το γυμνάσιο Ευρύχου.

Σημειώνεται ότι εδώ και τρία χρόνια το Τμήμα Δημοσίων Έργων διαβεβαίωνε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι όλα έγιναν νομότυπα, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να παραλάβει το κτήριο αμέσως μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Μετά τα χθεσινά γεγονότα αναμένεται να αναζητηθούν ευθύνες τόσο από τον εργολάβο, όσο και από τους επιβλέποντες από τη στιγμή που η Αστυνομία έχει ενημερώσει σχετικά τόσο τη Νομική Υπηρεσία, όσο και την Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ σχετική καταγγελία αναμένεται να διαβιβαστεί και στο Τμήμα Περιβάλλοντος.

Τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια γίνονται συνεχώς καταγγελίες ότι μπάζα έχουν θαφτεί αντί να τύχουν διαχείρισης. Ωστόσο, το Τμήμα Δημοσίων Έργων διαβεβαίωνε ότι όλα έγιναν νομότυπα. Η καταγγελία που πηγαινοερχόταν τα τελευταία χρόνια αφορούσε ότι ένα βουνό από μπάζα θάφτηκε δίπλα από τον τότε υπό ανέγερση αστυνομικό σταθμό χωρίς να δοθούν άδειες. Μάλιστα, το Τμήμα Δημοσίων Έργων διαβεβαίωνε ότι στον παρακείμενο χώρο θάφτηκαν μόνο επεξεργασμένα χώματα τα οποία ήταν κατάλληλα προς απόρριψη μετά από σχετική άδεια της Σχολικής Εφορίας.

Η μόνη που δεν πείστηκε από τα γεγονότα αυτά ήταν η Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία προχώρησε με δικό της εκσκαφέα και διαπίστωσε ότι θάφτηκαν περίπου 70 φορτηγά μπάζα. Ακολούθως έγινε καταγγελία στην Αστυνομία Ευρύχου και η υπόθεση αναμένεται να έχει προεκτάσεις από τη στιγμή που ο εργολάβος του έργου φέρεται να εμπλέκεται σε απάτη, με τη συγκάλυψη μάλιστα του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι καταγγελίες άρχισαν αμέσως μετά την παράδοση του έργου στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 – Ιανουάριος 2021, όπου εργολάβος και υπεργολάβος του έργου είχαν οικονομικές διαφορές και κατάγγελλαν ο ένας τον άλλο για μεταξύ τους ατασθαλίες.
Πρώτα ο εργολάβος προχώρησε σε καταγγελίες ότι δεν έγιναν οι ενδεδειγμένες εργασίες στις εγκαταστάσεις με βάση τη σύμβαση. Στο πλαίσιο, της διερεύνησης η Αστυνομία έλαβε κατάθεση από τον υπεργολάβο ο οποίος προέβαλε τους δικούς του ισχυρισμούς. Κατά τη διερεύνηση ενημέρωσε ότι τα μπάζα από τις εργασίες θάφτηκαν από τον εργολάβο σε συγκεκριμένο σημείο που υπέδειξε, στο οποίο είχε τοποθετηθεί πρέμιξ. Ακολούθως ενημερώθηκε σχετικά το Τμήμα Περιβάλλοντος το οποίο εκείνη την περίοδο φαίνεται ότι δεν προχώρησε σε εκσκαφή.

Η Αστυνομία διαβίβασε σχετικό φάκελο στη Νομική Υπηρεσία και ενημέρωσε σχετικά και την Ελεγκτική Υπηρεσία για να διερευνηθούν τυχόν ατασθαλίες που είχαν να κάνουν με τη διαδικασία των προσφορών του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Ακολούθως ο υπεργολάβος υπέδειξε άλλο σημείο στο οποίο προχώρησαν εκσκαφές και πράγματι διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν μπάζα. Ο φάκελος που παραμένει ανοικτός στη Νομική Υπηρεσία ζητήθηκε να επιστραφεί στην Αστυνομία για να συμπληρωθεί με τα τελευταία γεγονότα, ενώ θα ενημερωθούν σχετικά τόσο η Ελεγκτική Υπηρεσία, όσο και το Τμήμα Περιβάλλοντος για περαιτέρω ενέργειες.