Δίαυλο επικοινωνίας με τους οργανωμένους φιλάθλους ανοίγει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα κρούσματα βίας στα γήπεδα, ενώ παράλληλα στέλνει στη Βουλή πακέτο μέτρων για διενέργεια νάρκοτεστ και άλκοτεστ έξω από τα στάδια.

Με πρωτοβουλία της υπουργού Δικαιοσύνης Άννας Κουκκίδη Προκοπίου, υπογράφηκε χθες μνημόνιο συναντίληψης και σχέδιο δράσης για καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα από την υπουργό Δικαιοσύνης, τον Αρχηγό Αστυνομίας αλλά και τις αθλητικές ομοσπονδίας και τις διοικήσεις τεσσάρων σταδίων. Σε δηλώσεις της η κ. Προκοπίου ανέφερε ότι, η εμπλοκή όλων θα είναι ένας ιδιαίτερα ανασταλτικός παράγοντας να αντιμετωπίσουμε περσότερη βία στα γήπεδα τα επόμενα χρόνια. Η Υπουργός πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες, θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε και συγκεκριμένα έργα και πως έχει καταρτιστεί μια ομάδα εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των δράσεων που υπάρχουν μέσα στο σχέδιο.

Όσον αφορά στις βασικές δράσεις του μνημονίου, αυτές, όπως ανέφερε η Υπουργός, στηρίζονται σε δύο βασικούς πυλώνες. «Είναι η πρόληψη, εξ’ ου και έχουμε εμπλέξει και προσκαλέσει το υπουργείο Παιδείας, έχουμε εμπλέξει τον Οργανισμό Νεολαίας, αλλά και τις αθλητικές ομοσπονδίες και τον ΠΑΣΠ, γιατί είναι παρά πολύ σημαντικό να γίνεται επιμόρφωση για να προσπαθήσουμε να μην έχουμε επεισόδια. Αλλά από την άλλη μεριά, οι νομοθετικές ρυθμίσεις και ο ρόλος της Αστυνομίας, είναι ο δεύτερος πολύ σημαντικός πυλώνας. Δυστυχώς υπό τις περιστάσεις που ζούμε όλοι μας πρέπει να μιλάμε και για καταστολή».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να κλείσουν οργανωμένοι σύνδεσμοι η Υπουργός ανέφερε ότι, το ζήτημα δεν είναι να κλείσουν οι σύνδεσμοι. Όπως γνωρίζεται οι περισσότεροι δεν είναι εγγεγραμμένα σωμάτια στο μητρώο των εφόρων σωματίων. Αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι μια κοινότητα οργανωμένων οπαδών. Αυτός είναι σωστότερος όρος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για να είμαστε ακριβείς. Έχουμε αρχίσει ένα διάλογο με τους οργανωμένους φιλάθλους και σήμερα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα – πρόσκληση, για να συζητήσουμε και να ακούσουμε τη δική τους πλευράς.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσομε πιο οργανωμένα για να σταλεί πρόσκληση σε όλους για να συμμετέχουν σε διάλογο με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, που έχει το βάρος της ευθύνης για το τι συμβαίνει στα γήπεδα, από άποψη ασφάλειας των πολιτών, οι οποίοι αγαπούν τον αθλητισμό και θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο χωρίς να φοβούνται για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους. Η πρόσκληση γίνεται τώρα και θα έρθει επίσημα στις επόμενες μέρες, κατέληξε.