Πραγματοποιείται την επόμενη Τρίτη, 6 Ιουνίου, στην Πάφο, η ιδρυτική συνέλευση του Περιφερειακού ΔικτύουΠανεπιστημίων και Πόλεων (RNNUC) με την συμμετοχή ως ιδρυτικών μελών, του Αμερικανικού Πανεπιστημίου  της Βηρυτού, του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, του Πανεπιστημίου της Ιορδανίας, του Πανεπιστημίου Birzeit της Παλαιστίνης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου με το καθεστώς του συνεργαζόμενου εταίρου.

Το σκεπτικό της ίδρυσης του περιφερειακού δικτύου, ανέλυσε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σε διάσκεψη Τύπου, σήμερα, στο Pafos Innovation Center, στέλνοντας το μήνυμα ότι όπου η τριτοβάθμια εκπαίδευση επεκτείνεται, ανθεί και ανεβαίνει ποιοτικά, καταγράφονται ρυθμοί προόδου και ανάπτυξης, οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και πνευματικής.

Ο κ. Φαίδωνος χαρακτήρισε το 2023 ως την σημαντικότερη χρονιά για την πόλη της Πάφου αφού ουσιαστικά από ένα πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην Πάφο τα τελευταία χρόνια η χρονιά αυτή είναι η χρονιά κατά την οποία τα πανεπιστήμια που θα λειτουργούν στην Πάφο θα είναι τρία και επί συνόλου εννέα Πανεπιστημίων που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ουσιαστικά, είπε ο κ. Φαίδωνος, «το 2023 είναι η έναρξη μιας πορείας για την πόλη της Πάφου, που θα μας οδηγήσει στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια να φτάσουμε τις πέντε με έξι χιλιάδες πραγματικούς φοιτητές στην πόλη της Πάφου».

Δηλαδή εξήγησε, «θα επιτευχθεί ο στόχος του 10% του πληθυσμού της πόλης και της περιαστικής περιοχής ένας στους δέκα κατοίκους να είναι φοιτητής». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ο κ. Φαίδωνος, πριν από 8 χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη δημιουργία ένα δικτύου αδερφοποιημένων πόλεων στην περιοχή θέτοντας, όπως είπε, «πρωταρχικό σκοπό και στόχο ότι στο επίκεντρο αυτό του δικτύου θα βρίσκεται η προώθηση της πανεπιστημιακής μόρφωσης και η προώθηση τη περαιτέρω εδραίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή».  

Ο πρωταρχικός στόχος αυτού του Περιφερειακού Δικτύου Πανεπιστημίων και Πόλεων, συνέχισε ο Δήμαρχος Πάφου, το οποίο θα έχει την ενεργό υποστήριξη των πόλεων στις οποίες εδρεύουν τα έξι Πανεπιστήμια, είναι η προώθηση της περιφερειακής ευημερίας και της συμμετοχικότητας μέσω της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ανέφερε ότι ο απώτερος και φιλόδοξος στόχος του δικτύου είναι «η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Επιπρόσθετα, ο κ. Φαίδωνος είπε πως η πρωτοβουλία ανήκει στον ίδιο, ο οποίος θα προεδρεύσει της Ιδρυτικής Συνέλευσης ενώ την Γραμματεία αναλαμβάνει επί μονίμου βάσεως ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Πάφου Θέμης Φιλιππίδης.

Ενημέρωσε ότι στην πρώτη αυτή συνάντηση που θα γίνει στις 18:00 το απόγευμα στις 6 Ιουνίου, στο Pafos Innovation Center, θα συμμετάσχουν, ως ιδρυτικά μέλη, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, το Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας, το Πανεπιστήμιο Birzeit της Παλαιστίνης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου θα συμμετάσχει με το καθεστώς του συνεργαζόμενου εταίρου.

Στην ιδρυτική συνέλευση του νεοσύστατου δικτύου από πλευράς πόλεων θα παραστούν ο Δήμαρχος του Αμμάν, ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας, ο Κυβερνήτης της Βηρυτού και ο Αντιδήμαρχος της Βηθλεέμ.  Στην ιδρυτική συνέλευση, συνέχισε, θα ληφθούν και οι πρώτες αποφάσεις. 

«Αυτό το δίκτυο δεν θα είναι ένα δίκτυο εξαγγελιών αλλά εφαρμογής συγκεκριμένων προτάσεων και δράσεων», σημείωσε. 

Όπως είπε στην διάσκεψη Τύπου ο Δήμαρχος Πάφου, το δίκτυο θα έχει τη μόνιμη έδρα του στην Πάφο, «ενισχύοντας έτσι τον ρόλο της πόλης ως κέντρο γνώσης, καινοτομίας και πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, οι συναντήσεις θα μπορούν να γίνονται και με εναλλαγή στις υπόλοιπες πόλεις που συμμετέχουν.

Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως ως συνεργαζόμενες πόλεις και πανεπιστήμια, αυτό στο οποίο «θα πρέπει τελικά να στοχεύσουμε όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι να δημιουργήσουμε ένα δελεαστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, το οποίο θα δημιουργήσει τις προυποθέσεις για την αντιστροφή της υφιστάμενης διαρροής ταλέντων που πλήττει την μη δυτικό κόσμο εδώ και δεκαετίες».

Βασικοί στόχοι του δικτύου, είπε ο κ.  Φαίδωνος, είναι η διάδοση και ανάπτυξη υψηλής ποιότητας ανώτερης εκπαίδευσης, η προώθηση συνεργειών και στοχευμένων δράσεων για τη διάχυση γνώσης και εμπειρίας, καθώς και η δημιουργία νέων ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο.

Επιπλέον, το δίκτυο θα παρέχει κίνητρα και ευκαιρίες για την αναστροφή της εκροής των αρίστων πτυχιούχων στο εξωτερικό και τον επαναπατρισμό των επιστημόνων που κατάγονται από τις χώρες μας και σήμερα διαπρέπουν σε διεθνές επίπεδο.

ΚΥΠΕ