Σε αναμονή βρίσκονται όλοι οι τουριστικοί φορείς. Αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικοί πράκτορες, ξενοδόχοι και όλη η ευρύτερη τουριστική βιομηχανία βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας για την επανέναρξη των ταξιδιών. Ωστόσο, οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Το πρόβλημα είναι αρκετά έντονο, ώστε οι αεροπορικές εταιρείες να αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση στην ιστορία τους.

Μεγαλύτερη ακόμη και από τον αντίκτυπο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, την οικονομική κρίση του 2008 και σχεδόν κάθε άλλο μεγάλο συμβάν που μπορεί να επηρέασε την ιστορία των αερομεταφορών. Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει πτώση 20%-30% στις παγκόσμιες τουριστικές αφίξεις το 2020.

Πάντως, η Κύπρος είναι έτοιμη να προσελκύσει ταξιδιώτες, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αυτό το διάστημα γίνονται έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των φορέων (υφυπουργείο Τουρισμού, Hermes Airports και τουριστικών πρακτόρων) προκειμένου να χαραχθεί η πορεία για τους επόμενους μήνες. Ο ταξιδιωτικός κολοσσός ΤUI, μετά και το κλείσιμο της Thomas Cook είναι εκ των μεγαλύτερων παικτών στην κυπριακή αγορά. Όπως ανέφερε στον «Φ» εκπρόσωπος της εταιρείας, η TUI προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα και για την επανέναρξη των ταξιδιών προς τους προορισμούς που δραστηριοποιείται. 

«Η TUI βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της στους προορισμούς που δραστηριοποιείται για να διασφαλίσει ότι όλα θα είναι έτοιμα όταν ξεκινήσουν εκ νέου οι δραστηριότητες της εταιρείας, όταν υποχωρήσουν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού και αρχίσουν να μειώνονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στις αγορές μας», αναφέρει στον «Φ» ο γερμανικός κολοσσός. 

Επεσήμανε επίσης ότι επί του παρόντος εργάζονται για τη ρύθμιση εσωτερικών διαδικασιών βήμα-βήμα, ώστε να είναι προετοιμασμένοι να επιστρέψουν στις κανονικές διαδικασίες.

Όπως τονίζει η εταιρεία, οι πωλήσεις είναι ανοιχτές και οι κρατήσεις που έγιναν για το καλοκαίρι παραμένουν ενεργές. «Τα πακέτα διακοπών συνεχίζουν να πωλούνται για το καλοκαίρι του 2020 και τον χειμώνα 2020/21 σε όλες τις αγορές μας. Πακέτα για το καλοκαίρι του 2021 είναι ήδη διαθέσιμα στις περισσότερες αγορές μας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία». 

Τέλος, η ΤUI αναφέρει ότι ο όμιλος σχεδιάζει ενέργειες για την αύξηση της ζήτησης και την τόνωση των πωλήσεων σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. «Μόλις αρχίσουν ξανά οι δραστηριότητες, μαζί με τους συνεργάτες μας, θα προσφέρουμε και πάλι το καλύτερο προϊόν στους πελάτες μας», καταλήγει η εταιρεία.