Τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και η πραγματική οικονομία καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από έκτακτες συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων το Οικονομικό Δελτίο της Κεντρικής Τράπεζας και επισημαίνεται ότι η υγειονομική κρίση είναι σύνθετη και η εξέλιξη και η διάρκειά της παραμένουν ιδιαίτερα αβέβαιες.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει η Κεντρική, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στα νομισματικά μεγέθη και στη μέχρι τώρα θετική πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος γενικότερα.

«Με δεδομένο λοιπόν το ότι η ανάπτυξη της οικονομίας μας βασίζεται καθοριστικά στο τραπεζικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την οικονομία, θα πρέπει συνολικά να διασφαλίζεται ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται επενεργούν ισορροπημένα στην εύρυθμη λειτουργία της πιο πάνω αμφίδρομης σχέσης. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι λόγω της κρίσης του 2013 έχουμε ακόμα συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς καθώς και περιορισμούς στον τραπεζικό τομέα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο ιστορικό χαμηλό για επιτόκια εταιρικών καταθέσεων στην Κύπρο

Επομένως διευκρινίζει η Κεντρική Τράπεζα ότι «το δημοσιονομικό αλλά και νομισματικό πακέτο στήριξης θα πρέπει να είναι συνετά και να προσαρμόζονται συνεχώς λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και του τραπεζικού συστήματος, την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας καθώς και το νομικό πλαίσιο. Ο δρόμος επομένως προς τα εμπρός απαιτεί σύνεση, ρεαλισμό και πολύ προσεκτικό σχεδιασμό».

Η Κεντρική Τράπεζα λόγω των καταστάσεων που έχει δημιουργήσει η πανδημία αναφέρει «παράλληλα, από την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, ίσως να προκύψουν και συγκεκριμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι οποίες θα χρειαστούν χρηματοδότηση. Στο σημείο αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο τους ως οι διαμεσολαβητές της παροχής κεφαλαίων από τους αποταμιευτές προς τους επενδυτές. Αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει επίσης και στα επιχειρηματικά και κεφαλαιακά πλάνα των τραπεζών ούτως ώστε αυτά να αντικατοπτρίζουν τις νέες διαμορφούμενες συνθήκες».

Κατά το υπόλοιπο έτος, η αβεβαιότητα όσον αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στον τραπεζικό τομέα ενδεχόμενα να επιφέρει κάποια αύξηση στα δανειστικά επιτόκια, λόγω του αυξημένου κινδύνου για επισφάλειες από πλευράς τραπεζών, καθώς και μείωση της παροχής νέων δανείων στον ιδιωτικό τομέα, ειδικότερα όσον αφορά στα νοικοκυριά, αναφέρει η Κεντρική.