Δεν τοποθετήθηκαν χθες οι επιστήμονες επί του ερωτήματος του υπουργού Υγείας για το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος χορήγησης τρίτης δόσης σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ανέλυσαν λεπτομερώς τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν από τον επικεφαλής της μονάδας ιχνηλάτησης και αξιολόγησαν την κατάσταση μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος πρέπει να προετοιμαστεί ενόψει χειμώνα.

Η συζήτηση δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες εισηγήσεις, ωστόσο, οι διαπιστώσεις των επιστημόνων καταγράφηκαν και κατά πάσα πιθανότητα θα τεθούν ενώπιον του υπουργού Υγείας. Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο επέκτασης της χορήγησης της τρίτης δόσης και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, τα μέλη της ΣΕΕ θα τοποθετηθούν γραπτώς τις επόμενες ημέρες. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες χαλαρώσεις για υποστατικά και κοινωνικές εκδηλώσεις

Στο μεταξύ χθες, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση χαλαρώσεων οι οποίες αφορούν, κυρίως, τον χώρο του ποδοσφαίρου, του θεάματος και της διασκέδασης. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού, από σήμερα:

Επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες σε πληρότητα 75% της χωρητικότητας του γηπέδου, νοουμένου ότι: 

-Παρουσιάζεται πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού (εμβολιασμός και με τις 2 δόσεις ή εμβολιασμός με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson και μετά από πάροδο δύο εβδομάδων), είτε

-Πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 τους τελευταίους έξι (6) μήνες, είτε

-Πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών.

Σε ό,τι αφορά θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων, το Υπουργικό αποφάσισε όπως ο μέγιστος αριθμός προσώπων καθοριστεί στα 300 άτομα σε εσωτερικούς χώρους με απαραίτητη προσκόμιση SafePass, είτε σε 350 άτομα σε εξωτερικούς χώρους με απαραίτητη προσκόμιση SafePass, ή με πληρότητα 75% της χωρητικότητας του υποστατικού, νοουμένου ότι στο υποστατικό εισέρχονται μόνο άτομα με πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες ή με πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος εξέτασης PCR με ισχύ 72 ωρών.

Για τις υπόλοιπες κοινωνικές εκδηλώσεις, αποφασίστηκε αύξηση του μέγιστου αριθμού προσώπων σε εσωτερικούς χώρους από 250 σε 300 άτομα, με απαραίτητη προσκόμιση SafePass, είτε αύξηση του μέγιστου αριθμού προσώπων σε εσωτερικούς χώρους από 450 σε 500 άτομα, νοουμένου ότι στο υποστατικό εισέρχονται μόνο άτομα με πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες.

Επίσης, αποφασίστηκε αύξηση του αριθμού προσώπων ανά τραπέζι από 10 σε 12. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αφορούν τις εκκλησίες και άλλους χώρους λατρείας, τις τελετές γάμων, βαφτίσεων και κηδειών, τη διεξαγωγή εκδηλώσεων σε χώρους εστίασης, χώρους εκδηλώσεων και δεξιώσεων, ξενοδοχείων ή/και τουριστικών καταλυμάτων, νυχτερινών κέντρων, κέντρων διασκέδασης και μουσικοχορευτικών χώρων, σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετερίες, μπυραρίες, σνακ μπαρ και μπαρ, καφενεία, χώρους εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων και συλλόγων, νυχτερινά κέντρα, χώροι δεξιώσεων, δισκοθήκες, κέντρα διασκέδασης και μουσικοχορευτικοί χώροι, γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις (εξαιρουμένων των γηπέδων ποδοσφαίρου).

Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του Υπουργικού, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας τόνισε ότι «η αλλαγή των καιρικών συνθηκών τις επόμενες μέρες, αλλά και οι εκτιμήσεις των επιστημονικής κοινότητας, που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη έξαρση των εποχικών λοιμώξεων τη χειμερινή περίοδο ταυτόχρονα με την ύπαρξη της COVID-19, επιβάλλουν την προσεκτική άρση περιορισμών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα διασποράς του ιού στην κοινότητα».