Πρόεδρος Συνδέσμου Κατοίκων και Φίλων Ιστορικού Κέντρου Λεμεσού

«Σύνδεσμος Κατοίκων και Φίλων Ιστορικού Κέντρου Λεμεσού»

1. Γιατί ιδρύθηκε ο Σύνδεσμός σας; Το 2013, μετά την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, χάθηκε η ισορροπία στην περιοχή λόγω της υπέρμετρης ανάπτυξης με χώρους αναψυχής αγνοώντας τους κατοίκους και καταπατώντας τα δικαιώματά τους. Την ίδια χρονιά μια μερίδα κατοίκων οργανώθηκε στην αρχή άτυπα ως επιτροπή και στη συνέχεια συστάθηκε επίσημα ως Σύνδεσμος. Σήμερα εκπροσωπούμε μια μεγάλη μερίδα κατοίκων, αλλά και φίλων του ιστορικού κέντρου, μακριά από οποιαδήποτε κομματική σκοπιμότητα.

2. Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Η προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των κατοίκων και φίλων του ιστορικού Κέντρου της Λεμεσού, για θέματα που αφορούν το γενικό σύνολο και ειδικότερα την ποιότητα ζωής στην περιοχή. Η διατήρηση του ιστορικού χαρακτήρα και φυσιογνωμίας της περιοχής, της πολιτιστικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της.

3. Η εξασφάλιση ότι το κέντρο της πόλης θα παραμείνει κατοικήσιμο; Ναι και ότι η όποια ανάπτυξη στην περιοχή θα είναι συμβατή με τις προϋποθέσεις που θέτει η ύπαρξη κατοίκων. Η προώθηση της υγιούς συνύπαρξης κατοικιών, επιχειρήσεων και κέντρων αναψυχής. 

4. Πώς θα προχωρήσετε; Θα διερευνήσουμε συνεργασίες με τοπικούς και ευρύτερους φορείς και με άλλα οργανωμένα σύνολα πολιτών με τα οποία μας συνδέουν κοινοί στόχοι. Παραμένουμε ανοικτοί σε διάλογο με τις Αρχές για τα θέματα αυτά και ελπίζουμε να τους φανούμε χρήσιμοι, ώστε να αποκτήσουν μια πληρέστερη εικόνα των προβλημάτων. Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, όπως άλλωστε κάνουμε εδώ και χρόνια.

5. Τι λέει η εμπειρία σας; Δυστυχώς ενώ περιστασιακά μας ακούν, στην πράξη τίποτα δε γίνεται. Γι’ αυτό θα δημοσιοποιούμε τα κακώς έχοντα και τα καλώς αν προκύψουν, με αρθρογραφία και μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Στόχος μας δεν είναι να ξεκινήσουμε ένα συνεχές «κατηγορώ», αλλά να ενεργοποιήσουμε έναν δημόσιο διάλογο με φορείς και συμπολίτες μας. Όποιος ενδιαφέρεται για να γίνει μέλος μπορεί να επικοινωνήσει στο [email protected].