Δημόσια παρέμβαση για το θέμα των ρυπογόνων εργοστασίων στο Δάλι υπήρξε από την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου. Σε γραπτή δήλωσή της η κα. Βασιλείου αναφέρει ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της συνάντηση με όλα τα αρμόδια Τμήματα, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των επηρεαζόμενων κατοίκων. Στη συνάντηση δόθηκε χρονοδιάγραμμα δύο εβδομάδων προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αποστείλουν τις τελικές τους απόψεις, προς αποφυγή άλλης καθυστέρησης στην εξεύρεση οριστικής λύσης για το σοβαρό αυτό πρόβλημα.
 
Η κα. Βασιλείου αναφέρει επίσης ότι βρίσκεται στα σκαριά μελέτη που θα καταδείξει μέσα από μετρήσεις το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Το κόστος της εν λόγω μελέτης θα καλυφθεί από κοινού από τους προϋπολογισμούς του Δήμου Ιδαλίου και των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Γεωργίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέμβαση Επιτρόπου του Παιδιού για τα εργοστάσια στο Δάλι
 
Αυτούσια η γραπτή δήλωση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος:
 
Αναφορικά με τα παράπονα για πρόκληση οχληρίας από έντονες οσμές και αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ενορία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Δάλι, επιθυμώ να αναφέρω τα ακόλουθα:
 
Εντός του 2013, είχαμε λάβει σειρά  παραπόνων από κατοίκους της περιοχής Νέας Λήδρας στο Δάλι  σχετικά με την έντονη μυρωδιά αμμωνίας/ χλωρίνης και καμένου πλαστικού που επικρατεί στην ατμόσφαιρα κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Συγκεκριμένα, οι παραπονούμενοι ισχυρίζονταν ότι οι υπό αναφορά μυρωδιές προέρχονται από εργοστάσιο παραγωγής ασφαλτομίγματος που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Τσερίου.
 
Μετά από πρωτοβουλία της τέως Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου, αλλά και ύστερα από σχετικές συζητήσεις που είχε το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος προς επίλυση του υπό αναφορά θέματος με την ομάδα των επηρεαζόμενων κατοίκων και τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα αποφασίστηκε η προσωρινή εγκατάσταση κινητής μονάδας ποιότητας του αέρα στην επηρεαζόμενη περιοχή.
 
Με βάση, όμως, τα όσα μας ανέφεραν οι κάτοικοι, ήταν φανερή η θετική επίδραση της παρουσίας και μόνο της μονάδας αυτής στην ορθή λειτουργία συγκεκριμένων εργοστασίων και στον περιορισμό του προβλήματος, αλλά όχι στην οριστική λύση του.
 
Σημειώνεται ότι η μονάδα αυτή μετά την πάροδο συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος έχει τώρα αποσυρθεί από την περιοχή.
 
Επιπλέον, η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας είχε συγκεντρώσει από όλους τους επηρεαζόμενους Δήμους και Κοινότητες, τα δεδομένα με τα εργοστάσια που εδρεύουν στην περιοχή και έγινε μια αρχική κατηγοριοποίηση τους από ιδιώτη μελετητή με έξοδα των επηρεαζόμενων Δήμων και Κοινοτήτων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Δάλι πνίγεται και οι αρμόδιοι κωφεύουν
 
Συνοψίζοντας τα πιο πάνω και με δεδομένο ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, επηρεάζοντας αρνητικά μεγάλη μερίδα πολιτών που διαβιεί εκεί παρακαλέσαμε με επιστολή του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2017, τα αρμόδια Υπουργία όπως ορίσουν σύσκεψη, ώστε να εξεταστεί το πάγιο αίτημα της ομάδας πρωτοβουλίας των κατοίκων, όπου είναι υποβάθμιση της πολεοδομικής ζώνης, από βαριά βιομηχανία σε ελαφριά και η εξέταση του ενδεχομένου δημιουργίας νέας βαριάς βιομηχανικής ζώνης για την επαρχία Λευκωσίας, μακριά από οικιστικές ζώνες. Με τα αιτήματα αυτά συμφωνούν όλες οι επηρεαζόμενες Δημοτικές και Κοινοτικές Αρχές, όπως και τα πλείστα Κυβερνητικά Τμήματα, αφού αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα του προβλήματος, όπως και της αδυναμίας του Κράτους για επίλυση του.
 
Με την ανάληψη των καθηκόντων μου και αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα του προβλήματος, έχουν ετοιμαστεί όροι προσφοράς, για την οποία αναθέτουσα Αρχή θα είναι ο Δήμος Ιδαλίου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας και θα αφορά την Περιβαλλοντική Επιβάρυνση με Έμφαση στην Ποιότητα του Αέρα που Παρατηρείται στην Περιοχή των 5 Βιομηχανικών Ζωνών Λευκωσίας και των Εφαπτόμενων Οικιστικών τους Περιοχών.
 
Το κόστος της εν λόγω μελέτης θα καλυφθεί από κοινού από  τους προϋπολογισμούς του Δήμου Ιδαλίου και των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Έγινε σήμερα συνάντηση στο Γραφείο μου με όλα τα αρμόδια Τμήματα, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των επηρεαζόμενων κατοίκων και εκκρεμεί μια τελευταία συνάντηση, προς οριστικοποίηση των όρων προσφοράς.
 
Επισημαίνω, επίσης, το χρονοδιάγραμμα των δύο βδομάδων που δόθηκε προς όλος τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αποστείλουν τις τελικές τους απόψεις, προς αποφυγή άλλης καθυστέρησης στην εξεύρεση οριστικής λύσης του σοβαρού αυτού προβλήματος.
 
Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η υπό αναφορά μελέτη να καταδείξει μέσα από μετρήσεις, το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, ώστε να βρεθούν οριστικές λύσεις επί συγκεκριμένων δεδομένων.
 
Πηγή: philenews