Μέλος Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπή

1. Τι είναι το πρόγραμμα «Your Europe, Your Say»; Διεξάγεται τα τελευταία επτά χρόνια στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) στο οποίο  συμμετάσχουν νέοι ηλικίας 16-17 ετών από τα 28 κράτη -μέλη αλλά και από τις ένταξη χώρες. Οι συμμετέχοντες έχουν μοναδική ευκαιρία να συζητήσουν μέσα σ’ ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον, να θέσουν επιχειρήματα, τροποποιήσεις πάνω σε θέματα που τους αφορούν, ούτως ώστε να εγκρίνουν στην τελική της μορφή μια γνωμοδότηση που θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2. Ποια διαδικασία ακολουθείται; Στην αρχή επιλέγεται ένα σχολείο από κάθε χώρα, το σχολείο επιλέγει τρεις μαθητές, οι οποίοι θα διαβάσουν ένα κείμενο που τους αποστέλλεται από την ΕΟΚΕ, θα κάνουν τροποποιήσεις, και ακολούθως θα πάνε στις Βρυξέλλες, θα τις συζητήσουν και θα τις παρουσιάσουν ενώπιον των μαθητών από τις υπόλοιπες χώρες εγκρίνοντας στη συνέχεια το τελικό κείμενο που θα διαμορφωθεί.

3. Επισκεφτήκατε τα σχολεία που είχαν επιλεγεί στην Κύπρο; Ναι, ως Υπεύθυνος της Επικοινωνίας από μέρους των 5 Κυπρίων μελών της ΕΟΚΕ, επισκέφτηκα τα σχολεία που επιλέγηκαν στην Κύπρο, έδωσα διαλέξεις στους μαθητές με θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα όργανά της, τη λειτουργία και τον ρόλο της στη σημερινή εποχή και έκανα ιδιαίτερη αναφορά για την ΕΟΚΕ. Μετά συζήτησα με τους μαθητές το πρόγραμμα που θα συμμετάσχει το σχολείο τους.

4. Ποιο σχολείο θα μας αντιπροσωπεύσει φέτος; Το Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» από τη Λάρνακα. Θα είναι ένα από τα 33 σχολεία που θα έρθουν στις Βρυξέλλες τον ερχόμενο Μάρτιο και θα μιλήσουν στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τον ρόλο που πιστεύουν πως θα διαδραματίσει ο πολιτισμός στο μέλλον της Ευρώπης. Οι μαθητές θα ανταλλάξουν ιδέες, θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν σχετικά με τρεις προτάσεις, τις οποίες τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα συνεκτιμήσουν στις πολιτικές που θα χαράξουν.

5. Πώς έγινε η επιλογή; Μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα http://www.eesc.europa.eu/en/selected-schools.