To Top
01:32 Δευτέρα
30 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αχιλλέας Δημητριάδης: Η Αμμόχωστος είναι ο φάρος της λύσης
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Αχιλλέας Δημητριάδης: Η Αμμόχωστος είναι ο φάρος της λύσης
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μαρτίου 2020, 4:31 μμ
Πώς είναι να μεγαλώνεις με έναν πατέρα που όλη η πόλη τον φωνάζει με το μικρό του όνομα;  
 
Δύσκολο αλλά συνάμα και προκλητικό για να αναγκαστείς να δημιουργήσεις και εσύ, κάτι δικό σου, κάτι που να έχει τη δική σου υπογραφή...
 
Γιατί επιλέξατε να μην πολιτευτείτε; Υποθέτω προτάσεις είχατε…
 
Όταν άρχισα δουλειά το 1989 ήθελα να δοκιμάσω κάτι καινούργιο με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στην αρχή ήταν ο Μοδινός για την Κύπρο. Μετά η Τιτίνα εναντίον της Τουρκίας.  Πίστευα ότι δεν μπορούσα να λειτουργώ αντικειμενικά αν δεν ήμουν μόνο δικηγόρος. Έτσι επέλεξα να μην πολιτευτώ αλλά πρέπει να σας πω ότι στο Στρασβούργο η διεκδίκηση είναι καθημερινή και η ευρωπαϊκή αυτή εμπειρία πολύτιμη.

Το όνομά σας ακούγεται ως μια «εν δυνάμει υποψηφιότητα» για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Θα σας ενδιέφερε μια τέτοια εξέλιξη;
 
Έχω ακόμη πολλή δουλειά να διεκπεραιώσω. Κάθε υπόθεση απαιτεί σοβαρή προσπάθεια.  Εκτοπισμένοι, αγνοούμενοι, Βαρώσι. Προσπαθώ για το καλό του τόπου. Αυτό με γεμίζει αλλά επίσης συναισθάνομαι και την ευθύνη για την πατρίδα. 
 
Ο πατέρας σας είχε υποστηριχτεί από την Αριστερά. Εσείς, ως αυτόφωτη προσωπικότητα, αισθάνεστε ότι σας συνδέουν πράγματα με αυτό τον χώρο;
 
Το Ταμείο Αλληλεγγύης που έχω εισηγηθεί για τους εκτοπισμένους, οι διεκδικήσεις στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην ισότητα αλλά και στη διαφορετικότητα, νομίζω μιλούν από μόνες τους, εδώ και πολλά χρόνια. 
 
Πού τοποθετείτε τον εαυτό σας στο ιδεολογικοπολιτικό τόξο που εκτείνεται από τα αριστερά ώς τα δεξιά;
 
Αν η ερώτησή σας είναι σε σχέση με την οικονομική κοσμοθεωρία τότε θα έλεγα ότι οι αγώνες που συμμετείχα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με έχουν διδάξει την αξία του ατόμου ως μέρος του συνόλου.  Ταυτόχρονα, η δουλειά μου είναι η εφαρμογή της δικαιοσύνης για σωστή λειτουργία της κοινωνίας. Ίσως ο συνδυασμός να με τοποθετεί στο Κοινωνικό Κέντρο. Αν όμως ρωτάτε για το Κυπριακό, θα έλεγα ότι συγκλίνω προς τα Αριστερά.
 
Η εμπλοκή της Εκκλησίας στα κοινά, ιδιαιτέρως στα της Παιδείας, αποτελεί δυσλειτουργία για ένα κοσμικό κράτος όπως η Κύπρος;
 
Σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, η θρησκεία της πλειοψηφίας δεν μπορεί να μονοπωλεί την κρατική παιδεία.  Επίσης μην ξεχνάτε το Σύνταγμα του 1960. Δεν είχε υπουργό Παιδείας αλλά δύο Κοινοτικές Συνελεύσεις. Μετά το 1963 η Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση μετεξελίχθηκε σε Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου. Για να σας το πω όμως καθαρά, χρειαζόμαστε παιδεία, σύγχρονη με ανοικτούς ορίζοντες και ευρωπαϊκές προοπτικές. Σ’ αυτά πρέπει να επικεντρωθούμε.
 
Εάν είχατε τη δυνατότητα να κάνετε κάτι ρηξικέλευθο για τον τόπο τι θα ήταν αυτό;
 
Θα προέτασσα τον σεβασμό στις τρεις μας ταυτότητες. Το ότι είμαστε Κύπριοι πολίτες, την ελληνική εθνική μας καταγωγή αλλά και το ότι είμαστε ταυτόχρονα και Ευρωπαίοι πολίτες. Πρέπει σαν άτομα να δείχνουμε σεβασμό στην κυπριακή μας ταυτότητα και στην ιστορία και παραδόσεις των κατοίκων του νησιού μας.

Ποιο εν ζωή πρόσωπο εκτιμάτε περισσότερο;
 
Εκτιμώ τα πρόσωπα που διεκδικούν για το καλό του συνόλου. Αυτές τις μέρες εκτιμώ τις προσπάθειες της Γκρέτα Τούνμπεργκ, διότι μας θέτει προ των ευθυνών μας για τον πλανήτη και διεκδικεί το μέλλον του είδους μας. Να μου επιτρέψετε όμως να προσθέσω και κάποιον που δεν ζει πλέον: Τον Νέλσον Μαντέλα! Δάσκαλος, με παγκόσμια βαρύτητα! Πρότυπο ηγέτη!
 
Ποιοι συγγραφείς επηρέασαν τη σκέψη σας;
 
Στο Γυμνάσιο ήμουν Κλασσικό και δεν μου άρεσαν τα Αρχαία! Οι Έλληνες αρχαίοι φιλόσοφοι όμως πολύ με προβλημάτιζαν. Ακόμη αναλογίζομαι το μεγαλείο της παιδείας τους.

Ποια ήταν η πιο έντονη συγκίνηση που βιώσατε ποτέ;
 
Μόλις μου παρέδωσαν το πρώτο μας παιδί, έξω από το χειρουργείο, γιατί κατάλαβα πόσο σοβαρά ήταν τελικά τα πράγματα! Από πλευράς δουλειάς, όταν βγήκε η πρώτη απόφαση της Τιτίνας από το ΕΔΑΔ πριν 25 χρόνια αυτόν τον μήνα.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στις υποθέσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως νομικό;
 
Η δύναμη του ανθρώπου να διεκδικεί με σκοπό να αλλάξει κάτι, για το καλό της κοινωνίας.  Πιστεύω ότι το σύστημα προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη δίδει αυτό το εργαλείο στον άνθρωπο, έναντι του όποιου κράτους τον καταπιέζει.
Είμαστε μια συντηρητική κοινωνία που αντιμετωπίζει με καχυποψία τις μειονότητες; Σίγουρα είμαστε και μην ξεχνάτε ότι είμαστε νησιώτες με ό,τι και να σημαίνει αυτό. Όμως, είμαστε τώρα και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία οικοδομείται με πολλά και διαφορετικά υλικά.

Η έλλειψη γνώσης της Ιστορίας είναι μια από τις παθογένειες που μας χαρακτηρίζουν ως λαό;
 
Δυστυχώς, τη σύγχρονη ιστορία μας και ειδικά από το 1960 και μετά δεν τη μελετούμε και πολλές φορές οι πηγές δεν είναι και τόσο αντικειμενικές. Χρειάζεται να εκπαιδευτούμε πάνω στην έρευνα από διαφορετικές πηγές και κυρίως να μάθουμε να ψάχνουμε για να έχουμε δική μας άποψη.
 
Συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα αποτελέσει τον επίλογο του Κυπριακού;
 
Όχι. Νομίζω ότι οι μεγάλες κινήσεις μπορεί να φέρουν μεγάλα κακά, αλλά επίσης μπορεί να φέρουν και μεγάλες ευκαιρίες. Είναι θέμα οργάνωσης και διαχείρισης. Η Αμμόχωστος είναι ο φάρος της λύσης. Τώρα που ο φάρος κινδυνεύει να σβήσει, κινδυνεύει και η πορεία προς τη λύση. Όμως, αν το οργανώσουμε και το διαχειριστούμε σωστά, ο φάρος αυτός μπορεί (και πρέπει) να γίνει ο καταλύτης της λύσης.

Η προτροπή σας για ομαδική προσφυγή όσων κατέχουν περιουσίες στο παραλιακό μέτωπο του Βαρωσιού μπορεί να αναχαιτίσει νέα τετελεσμένα;
 
Πιστεύω ότι έχει καλές πιθανότητες. Το Βαρώσι το θέλουν οι Τούρκοι για την οικονομική προοπτική του παραλιακού μετώπου. Άρα, αν δεν μπορούν να έχουν το μέτωπο, μπορεί να μην το ανοίξουν. Αυτό είναι 425 τεμάχια. Δηλαδή, 425 προσφυγές στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Τουρκίας ζητώντας αποκατάσταση και ενοίκια από το 1974. Δικαιούνται αποκατάσταση διότι, σε αντίθεση με την υπόλοιπη κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, δεν υπάρχει χρήστης ή καλύτερα επεμβασίας. Αυτό είναι η μόνη νομική γραμμή άμυνας που μπορώ να σκεφτώ. Δεν υποβαθμίζω τις διπλωματικές ή πολιτικές κινητοποιήσεις που είναι αναγκαίες. Μιλώ μόνο νομικά!

Η μετατροπή του Κυπριακού σε νομικό ζήτημα δεν εγκυμονεί κινδύνους;
 
Ο συμβιβασμός στο Κυπριακό είναι εμφανώς πολιτικό θέμα. Όμως η μεθοδολογία του συμβιβασμού απαιτεί διαπραγμάτευση πάνω στα γεγονότα και στα νομικά ζητήματα. Η δική μου δουλειά είναι να θωρακίσω τα νομικά ζητήματα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με αυτό τον τρόπο αυτοί που επιδιώκουν τον πολιτικό συμβιβασμό θα έχουν τα καλύτερα μέσα για να τον πετύχουν.

Συμφωνείτε με τη ρεαλιστική σχολή σκέψης που αποδέχεται τους «οδυνηρούς συμβιβασμούς» για τη συμφωνία λύσης;
 
Συμβιβασμός σημαίνει να βρίσκεις αμοιβαία αποδεκτή λύση. Το πιο οδυνηρό, είναι η μη λύση! Δεν θέλω η «Πράσινη Γραμμή» να γίνει σκληρό σύνορο της Ευρώπης με την Τουρκία. Δεν μπορώ να δεχθώ λύση που να οδηγεί στα «δύο κράτη».

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι μονόδρομος ως μοντέλο λύσης του Κυπριακού;
 
Είναι αυτό που οι πολιτικοί μας αρχηγοί έχουν συμφωνήσει. Το υποστηρίζει η πλειοψηφία του κυπριακού λαού και πιστεύω είναι το ορθό μοντέλο. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε τι σημαίνει Ομοσπονδία. Απλά ομιλούντες, σκεφτείτε μια στρογγυλή πίτσα όπως αυτές που παραδίδονται στο σπίτι σας μέσα στα τετράγωνα κουτιά… Η Ομοσπονδία είναι όπως την πίτσα! Από τη μια έχει μια ενιαία ζύμη σαν βάση ενός Ομοσπονδιακού Κράτους. Από την άλλη πλευρά μπορείς να βάλεις ό,τι υλικό θέλεις σε πολιτειακό επίπεδο.  
 
Ποια είδηση διαβάσατε πρόσφατα και σας έκανε εντύπωση;
 
Το κομφούζιο που έχει γίνει μετά τη διαπίστωση κορωνοϊού στην Κύπρο, όπου από τη μια απαγορεύονται οι συναθροίσεις για πάνω από 75 άτομα, από την άλλη η Εκκλησία να μας λέγει ότι δεν θα μετρά τους εκκλησιαζόμενους και από την Αμερική ο Ελπιδοφόρος δηλώνει ότι η προφύλαξη είναι πράξη αγάπης και ακολουθούμε την επιστήμη. 
 
Το μεταναστευτικό είναι ο νέος ασύμμετρος πόλεμος;
 
Το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό θέμα, αλλά έχει μια ηπειρωτική διάσταση. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος, αλλά στο μεταξύ οι πρόσφυγες έχουν καταστεί θύματα πολιτικών σκοπιμοτήτων από την Τουρκία. Απαράδεκτο και απαίσιο. Ωστόσο, η λύση χρειάζεται την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γρηγορότερο, το καλύτερο για όλους.
Όταν ακούτε τη λέξη πατρίδα ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό; Κοινή, γιατί όλοι οι Κύπριοι δικαιούνται μια πατρίδα ενιαία και ελεύθερη που λειτουργεί απρόσκοπτα, μέσα στην ενιαία Ευρώπη. 

Υπάρχει κάτι που δεν κάνατε εσείς και θα συμβουλεύατε τα παιδιά σας να κάνουν;
 
Πιστεύω στις ξένες γλώσσες, γιατί καταλαβαίνεις και τους άλλους. Πολύ θα ήθελα να πω στα παιδιά μου να πάνε σε μια ξένη χώρα μόνο για να μάθουν τη γλώσσα και να αντιληφθούν τι τρέχει. Μόνο Αγγλικά και Γαλλικά μιλώ και στον στρατό άρχισα Γερμανικά αλλά δυστυχώς δεν προχώρησα. Το μετανιώνω. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι με τις γλώσσες τα παιδιά θα γίνουν σοφότερα.
 
Ποιο βιβλίο έχετε στο κομοδίνο σας αυτή την εποχή;
 
«10+1 Μύθοι για το Κυπριακό», του Νικόλα Κυριάκου. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. 
 
stavros.christodoulou@phileleftheros.com
  Σταύρος Χριστοδούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...