Στην περιοχή των μεταλλείων της Ασγάτας πραγματοποιείται την Κυριακή 6 Νοεμβρίου η 2ηπεριήγηση/ εκδρομή στο πλαίσιο της πράξης «Μετάλλων Τόποι- Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την εκδρομή διοργανώνουνη Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο της Ασγάτας.

Τα μεταλλεία της Ασγάτας έτυχαν έντονης εκμετάλλευσης από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι την  Ύστερη Αρχαιότητα, δηλαδή έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. Κατά την Εποχή του Σιδήρου τα μεταλλεία πολύ πιθανόν να ανήκαν στο βασίλειο της Αμαθούντας, τον ορυκτό πλούτο της οποίας εξυμνεί ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος. Μετά από μια μεγάλη παύση, πέραν των 1000 χρόνων, η εκμετάλλευση ξανάρχισε το 1937, από την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία και σταμάτησε το 1978.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το βασικό αντικείμενο της Πράξης «Μετάλλων Τόποι»

Η περιήγηση είναι ανοικτή για το κοινό. Η συγκέντρωση των συμμετεχόντων θα γίνει στις 10π.μ. στην πλατεία του χωριού, απ’ όπου θα ξεκινήσει η περιήγηση στα σημεία γεω-αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που θα μελετηθούν και θα αναδειχθούν στο πλαίσιο της Πράξης «Μετάλλων Τόποι – Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο». Με το πέρας της ξενάγησης θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Ασγάτας.

Για την περιήγηση θα ξεκινήσει λεωφορείο από τη Λευκωσία (χώρος στάθμευσης Σταδίου ΓΣΠ-δυτική κερκίδα) στις 9π.μ. Ο αριθμός των θέσεων στο λεωφορείο είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ενδιαφερόμενοι από άλλες επαρχίες μπορούν να έρθουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Για καλύτερο συντονισμό, όλοι όσοι σκοπεύουν να λάβουν μέρος στην περιήγηση θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στον σχετικό σύνδεσμο. Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στα τηλέφωνα 99360294 και 99813385. 

 Η Πράξη «Μετάλλων Τόποι – Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο» εγκρίθηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα

Ολοκληρώθηκε η εργασία πεδίου

Στο μεταξύ, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εργασίας πεδίου στην περιοχή Ασγάτας – Καλαβασού (Επαρχία Λεμεσού – Λάρνακας) που διεξήχθη τον Ιούλιο 2022 από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστήμιου Κύπρου και της Κοινότητας Ασγάτας, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Βασιλικής Κασσιανίδου. Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο του έργου «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ: Σταυροδρόμια Πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στόχος της εργασίας πεδίου ήταν η καταγραφή καταλοίπων της αρχαίας και σύγχρονης μεταλλευτικής και μεταλλουργικής κληρονομιάς της περιοχής Ασγάτας – Καλαβασού, η οποία έτυχε εκμετάλλευσης από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα, δηλαδή έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. Κατά την Εποχή του Σιδήρου τα μεταλλεία αυτά πιθανόν να ανήκαν στο βασίλειο της Αμαθούντας, τον ορυκτό πλούτο της οποίας εξυμνεί ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος.

Μετά από μια μεγάλη παύση, πέραν των 1000 χρόνων, η εκμετάλλευση ξανάρχισε το 1937, από την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία, και συνεχίστηκε μέχρι την δεκαετία του 1970. Η λειτουργία των μεταλλείων, μέχρι το 1978, προσέφερε απασχόληση τόσο στους κατοίκους του χωριού όσο και σε ανθρώπους από όλο το νησί.

Η έρευνα πεδίου περιλάμβανε αρχαιολογική επιφανειακή επισκόπηση στις περιοχές γύρω από τα μεταλλεία – Πλαθκειές, Μαυρίδια, Μαύρη Συκιά, Κοκκινόκρεμος και Πέτρα. Καταγράφηκαν οι αρχαίες γαλαρίες και αποθέσεις αρχαίων σκωριών, οι οποίες είχαν αποτυπωθεί σε χάρτες που δημιουργήθηκαν από την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία κατά τις πρώτες δεκαετίες της σύγχρονης εκμετάλλευσης στην περιοχή.  

 

Οι χάρτες έχουν παραχωρηθεί στην κοινότητα Ασγάτας για αξιοποίηση τους στο Κέντρο Ανάδειξης της Φυσικής και Γεωμεταλλουργικής Κληρονομιάς, που θα δημιουργηθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μετάλλων Τόποι», στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, οι πληροφορίες που συμπεριλαμβάνονται στη βάση γεωγραφικών δεδομένων ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης. Κατά τη διάρκεια της εργασίας πεδίου επιβεβαιώθηκε και καταγράφηκε με σύγχρονα όργανα η ακριβής τοποθεσία και σημερινή έκταση των σωρών σκωρίας, και πραγματοποιήθηκε μικρής έκτασης επιφανειακή έρευνα, κατά την οποία συλλέχθηκαν δείγματα σκωριών και κεραμικά όστρακα.

Σε κάθε ένα από τους σωρούς αποτυπώθηκε η στρωματογραφία σε υφιστάμενες τομές και λήφθηκαν δείγματα σκωριών, μεταλλουργικών κεραμικών, καθώς και οργανικών κατάλοιπων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την απόλυτη χρονολόγηση των στρωμάτων με την τεχνική του άνθρακα 14. 

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταγραφή με τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας των καταλοίπων αρχαίων γαλαριών στο μεταλλείο Πλαθκειές, το οποίο είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία και ως «Ρωμαϊκό μεταλλείο». Αποτέλεσμα είναι ένα τρισδιάστατο μοντέλο το οποίο θα αξιοποιηθεί για την μελέτη της αρχαίας μεταλλευτικής τεχνολογίας. 

 

Την έρευνα πεδίου του Πανεπιστημίου Κύπρου και της κοινότητας Ασγάτας στην περιοχή Ασγάτας – Καλαβασού που ολοκληρώθηκε, θα ακολουθήσει η μελέτη του σημαντικού υλικού που συλλέχθηκε, το οποίο θα βοηθήσει να γίνει καλύτερα αντιληπτή η τεχνολογία παραγωγής κυπριακού χαλκού κατά την αρχαιότητα.