Η αυστηρότερη αντιμετώπιση των κακοπληρωτών από τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, έχει μειώσει την κατηγορία αυτή των πολιτών σε πολύ δραστικό βαθμό. Συνεπεία της πρακτικής αυτής, η οικονομική κατάσταση της τοπικής αρχής άρχισε και συνεχίζει να βελτιώνεται με ραγδαίο ρυθμό.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πόλης, Γιώτη Παπαχριστοφή, η είσπραξη των παλαιών αυτών οφειλών ήταν επιτακτική ανάγκη και στα πλαίσια αυτά η δημοτική αρχή συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ενέργειες που θα αναγκάζουν τους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ο κ. Παπαχριστοφή ανακοίνωσε επίσης ότι στα πλαίσια του καλύτερου οικονομικού προγραμματισμού, αλλά και του μηνύματος ότι πλέον δεν γίνονται ανεκτές πρακτικές του παρελθόντος, στο εξής δεν θα δίνονται άδειες οικοδομής και θα αποκόπτεται η υδροδότηση όσων υποστατικών δεν έχουν τακτοποιήσει παλιές τους οφειλές υδατοπρομήθειας.  Διευκρίνισε, ειδικότερα, ότι στο εξής θα απαιτείται αρχικά η προπληρωμή του 50% των φετινών οφειλών της υδατοπρομήθειας και η σύναψη συμφωνίας με τη δημοτική αρχή για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών σε ένα χρονικό ορίζοντα 48 μηνών.
 
«Υπάρχουν δυστυχώς επιχειρηματίες που δεν πλήρωναν τις οφειλές τους για περίοδο άνω των 10 χρόνων», αποκάλυψε ο κ. Παπαχριστοφή. « Είχαν συσσωρευθεί από κάποιους 60 και 80 χιλιάδες ευρώ χρέη, για αυτό και εκτιμώ ότι ορθώς πήραμε την απόφαση σταδιακής αποπληρωμής, αφού ευνόητα δεν μπορείς να απαιτήσεις από κάποιον να σου καταβάλει εφάπαξ ένα ποσό 80 χιλιάδων, πολύ περισσότερο που του επέτρεψες τόσα χρόνια να ενεργεί έτσι.
Οι αποφάσεις αυτές πάντως, έχουν ήδη ορατά αποτελέσματα και η κατάσταση αναφορικά με τα οικονομικά του δήμου είναι κατά πολύ βελτιωμένη».