Μπλόκαρε για άλλη μια φορά η διαδικασία ιχνηλάτησης, αφού ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφονται καθιστά το έργο των μελών της αρμόδιας Ομάδας σχεδόν ακατόρθωτο. Τα άτομα που δηλώνονται ως επαφές υποβάλλονται σε δειγματοληψία μέχρι και δέκα ημέρες μετά τη δήλωση τους από το αρχικό κρούσμα ενώ εξακολουθεί να καταγράφεται απροθυμία από πλευράς των πολιτών να δηλώσουν τα άτομα με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με αποτέλεσμα στη συνέχεια να διαπιστώνεται ότι άνθρωποι θετικοί στον ιό δεν μπήκαν ποτέ σε απομόνωση.  

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, μόνο το ένα τρίτο (1/3) των θετικών στον ιό ατόμων δηλώνουν σωστά τις επαφές τους, γεγονός που σημαίνει ότι  κάθε μέρα, τα 2/3 των κρουσμάτων δεν δηλώνουν τις επαφές τους, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να διαπιστωθεί, εάν τα άτομα αυτά ενημερώνονται σχετικά ώστε να περιοριστούν. 

Παράλληλα, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, κατά μέσο όρο, το κάθε άτομο δήλωνε από 2 μέχρι 5 επαφές, κάτι το οποίο θεωρείται ότι δεν είναι δυνατόν να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού μεταξύ των κρουσμάτων βρίσκονταν εκατοντάδες εργαζόμενοι οι οποίοι δεν διέκοψαν τη φυσική παρουσία τους στον χώρο εργασίας τους. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τα τελευταία καταγεγραμμένα δεδομένα προκύπτει ότι για τον μήνα Απρίλιο η Λευκωσία ήταν η πιο επιβαρυμένη επαρχία, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα τα σκήπτρα κατείχε η Λεμεσός. Όπως διαπιστώνεται, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται σε τραπεζικά ιδρύματα, σε κρατικές υπηρεσίες, Λύκεια, Γυμνάσια και Πανεπιστήμια. 

Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την ημέρα κατά την οποία δηλώνονται οι επαφές μέχρι τη δειγματοληψία, από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι παρατηρείται καθυστέρηση από πέντε μέχρι δέκα ημέρες (με μέσο όρο τις 7 ημέρες) από την ημέρα ιχνηλάτησης του αρχικού κρούσματος. 

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετές από τις επαφές δεν δηλώνονται, δυσχεραίνει από τη μια το έργο της Ομάδας Ιχνηλάτησης και δημιουργεί από την άλλη, νέες αλυσίδες μετάδοσης καθώς άτομα τα οποία εκτέθηκαν στον ιό δεν τίθενται έγκαιρα σε απομόνωση με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον ιό και σε άλλους ανθρώπους. 

Αυτό αποδεικνύεται και από τα επίσημα δεδομένα. Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά για τον μήνα Απρίλιο, 2810 (41% επί του συνόλου των επαφών για τον Απρίλιο) άτομα/επαφές που προέκυψαν κρούσματα στη συνέχεια, δεν είχαν απομονωθεί καθόλου. 

Περαιτέρω, τo 51% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει από πού μολύνθηκε από τον ιό υποστηρίζοντας ότι «δεν βγήκε από το σπίτι», κάτι το οποίο στη συνέχεια και μέσω τη διαδικασίας ιχνηλάτησης διαψεύδεται. 

Για τα κρούσματα που προέκυψαν από στενές επαφές, τα δεδομένα της Ομάδας Ιχνηλάτησης, καταγράφουν ότι σχεδόν οι μισοί (49%), ανέφεραν ότι γνώριζαν το αρχικό κρούσμα και από αυτούς, αρκετοί δεν ήταν σε θέση να πουν με βεβαιότητα την τελευταία φορά κατά την οποία είχαν έρθει σε επαφή με το άτομο το οποίο τους είχε δηλώσει ως επαφή. Η διάγνωση στο 7% των κρουσμάτων που προέκυψαν από επαφές το μήνα Απρίλιο έγινε με την πάροδο 8-10 ημέρων ενώ το 2% διαγνώστηκε μετά από 11 ημέρες. 

Ας παραθέσουμε μερικά πρόσφατα στοιχεία από την ιχνηλάτηση, τα οποία είναι σημαντικά για τις περαιτέρω δράσεις μας. Μόνο το 1/3 των κρουσμάτων δηλώνουν τις επαφές τους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα, τα 2/3 των κρουσμάτων δεν δηλώνουν τις επαφές τους, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε αν τα άτομα αυτά ενημερώνονται, ώστε να περιοριστούν, να προστατεύσουν τον περίγυρό τους και να κάνουν τεστ. Συνεπώς, η Μονάδα Ιχνηλάτησης δεν μπορεί να έχει καν πρόσβαση σε σχετικά στοιχεία και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που ήρθαν σε στενή επαφή, να βγαίνουν θετικά και να μεταδίδουν σε άλλους, χωρίς καν να το ξέρουν.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι δηλώνονται περίπου 5 στενές επαφές ανά άτομο. Ο αριθμός αυτός, δεδομένου ότι κυκλοφορούμε και έχουμε καθημερινά αρκετές επαφές, φαίνεται αρκετά μικρός. Αυτό σημαίνει είτε ότι κάποιοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει στενή επαφή, είτε για δικούς τους λόγους δεν αποκαλύπτουν το σύνολο των επαφών τους. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε, ότι το να δηλώνουμε επαφές είναι περισσότερο ηθική υποχρέωσή μας, καθώς στην πραγματικότητα βοηθάμε τα άτομα αυτά να ενημερωθούν και να προσέξουν, ώστε να μη μεταδώσουν στον περίγυρό τους.

Η δειγματοληψία γίνεται μετά τις πέντε ημέρες

Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως διαπιστώνεται, άτομα τα οποία δηλώνονται ως στενές επαφές, σπάζουν την καραντίνα τους και μεταβαίνουν σε σημεία δειγματοληψίας, προκειμένου να εξεταστούν με αποτέλεσμα να καταδεικνύονται τελικά στον ιό και να έχουν έτσι θέσει σε κίνδυνο τους γύρω τους. Το υπουργείο Υγείας, συνιστά υπομονή, ενημερώνοντας ότι η δειγματοληψία μπορεί να καθυστερήσει πέραν των πέντε ημερών αφού από τη μια δίνεται χρόνος, ώστε σε περίπτωση που το άτομο έχει μολυνθεί από τον ιό, να αυξηθεί το ιικό φορτίο και να ανιχνευθεί κατά την εξέταση και από την άλλη, δίνεται χρόνος στην Ομάδα Ιχνηλάτησης να επιτελέσει σωστά το έργο της. Σχετικές οδηγίες δίνονται στους επηρεαζόμενους πολίτες, οι οποίοι ωστόσο σε εκατοντάδες περιπτώσεις δεν συμμορφώνονται με αποτέλεσμα στην συνέχεια να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο το έργο των αρμοδίων λειτουργών.

Κάντε κλικ εδώ για να λαμβάνετε το newsletter του philenews.