Γεμάτες παραμένουν οι παιδιατρικές κλινικές με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) να εξακολουθεί να προσβάλλει σε μεγάλους αριθμούς κυρίως βρέφη και νήπια μέχρι 5 ετών.  Ωστόσο, η επιδημία που είχε αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως παρατηρούν οι γιατροί από την περασμένη εβδομάδα, άρχισε να δίνει τη θέση της στη γρίπη η οποία επίσης έχει κάνει την εμφάνιση της στην Κύπρο, (όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη) νωρίτερα από ότι άλλες χρονιές με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται σιγά σιγά (αν και σε πολύ αρχικά στάδια) συνύπαρξη κορωνοϊού, RSV και γρίπης. 

Ο αριθμός των περιστατικών που αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού και καταγράφονται καθημερινά βρίσκεται γενικά σε ψηλά επίπεδα. Προς το παρόν, αφορούν κυρίως τους πιο ευάλωτους (παιδιά και ηλικιωμένους), αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι έπεται συνέχεια καθώς, τουλάχιστον για τη γρίπη και τον κορωνοϊό, αναμένεται το επόμενο διάστημα επιδείνωση της κατάστασης με διασπορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Προς το σκοπό αυτό άλλωστε και το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να θέσει εντός των ημερών σε λειτουργία το δίκτυο στο οποίο θα συμμετέχουν προσωπικοί γιατροί ενηλίκων και παίδων με στόχο να γίνεται πλέον και επίσημα και με βάση τα πραγματικά δεδομένα σωστή επιτήρηση της covid-19, του RSV και της γρίπης. 

Συγκεκριμένα και όπως εξήγησε στον «Φ» ο Χριστόφορος Χαραλάμπους, εκπροσωπώντας τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, στο «δίκτυο επιτήρησης ιών αναπνευστικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας», θα συμμετέχουν εθελοντικά 40 προσωπικοί γιατροί από όλες τις επαρχίες». 

Στόχος είναι να καταγράφονται όλα τα περιστατικά οξείας αναπνευστικής λοίμωξης εκ των οποίων κάποια θα παραπέμπονται δειγματοληπτικά και για εργαστηριακές εξετάσεις. 

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση μέχρι σήμερα, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι, ο RSV άρχισε να παρουσιάζεται σε αυξημένους αριθμούς την εβδομάδα 12-18 Σεπτεμβρίου και η αυξητική τάση συνεχίστηκε μέχρι την εβδομάδα 10-16 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε αλλά σε ψηλά επίπεδα και από την περασμένη εβδομάδα, άρχισε κάπως να υποχωρεί και ταυτόχρονα παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των περιστατικών γρίπης σε παιδιά. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η γρίπη βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικά στάδια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με strep test η εξέταση για στρεπτόκοκκο

Από πλευράς του, ο λοιμωξιολόγος Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η γρίπη, κυρίως στα παιδιά, άρχισε να εμφανίζεται κάπως πιο έντονα στην επαρχία Λεμεσού και εξήγησε ότι «αν και έχουμε, σε μικρούς αριθμούς ακόμα και περιστατικά γρίπης σε ενήλικες, παρατηρούμε πως στους θαλάμους των νοσοκομείων προς το παρόν, πέραν από τα παιδιατρικά περιστατικά RSV, εμφανίζονται και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού σε χρόνιους ασθενείς αλλά και σε ηλικιωμένα άτομα». Για τους ασθενείς με κορωνοϊό, επεσήμανε ότι «πρόκειται σίγουρα για ασθενείς πέραν των 65 ετών με τις νέες εισαγωγές να είναι γύρω στις 10 την ημέρα». «Βρισκόμαστε στην χειμερινή περίοδο, σίγουρα θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτούς τους αυξημένους αριθμούς», είπε ο κ. Κωνσταντίνου, επισημαίνοντας πως «σε κάθε περίπτωση, όταν μιλάμε για ιούς οι οποίοι μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο τα μέτρα προστασίας είναι τα ίδια και συστήνεται να τα ακολουθούμε». 

Για τα παιδιά, ο παιδίατρος και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Αδάμος Χατζηπαναγής, εξήγησε ότι τα αυξημένα περιστατικά τα οποία αποδίδονται στον RSV, οφείλονται στο γεγονός ότι «ο συγκεκριμένος ιός κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με την χρήση της προστατευτικής μάσκας ήταν «καταπιεσμένος». Αυτή τη στιγμή με την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων βρήκε πρόσφορο έδαφος, επανήλθε και συνεχίζει την πορεία του».

«Είναι πλέον φανερό πως θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα με πολλούς ιούς, που δεν θα αφορούν μόνο τα παιδιά», είπε και εξήγησε ότι «τα πρώτα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το παιδί είναι ρινική καταρροή και βήχας. Στις περιπτώσεις RSV ο βήχας σταδιακά επιδεινώνεται και το παιδί παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης, μπορεί να παρουσιάσει πυρετό. Δυστυχώς, υπάρχουν παιδιά που μπορεί να χρειαστούν περισσότερες μέρες για να αναρρώσουν, ενώ τα σοβαρά περιστατικά μπορεί να χρειαστούν να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο και όπως γνωρίζουμε ήδη έχουμε παιδιά σε νοσηλεία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηπαναγής στον τρόπο μετάδοσης του ιού, εξηγώντας πως «οι ιοί που προκαλούν βρογχιολίτιδα βρίσκονται συνήθως στις εκκρίσεις της μύτης, για αυτό οι μικροοργανισμοί αυτοί, μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με το βήχα και το φτάρνισμα. Τα παιδιά που βρίσκονται σε παιδικούς σταθμούς βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από βρογχιολίτιδα, έτσι όταν οι γονείς αντιληφθούν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν τα παιδιά τους πρέπει να τα απομακρύνουν από τους παιδικούς σταθμούς και να επισκεφθούν το παιδίατρό τους».

Σε ό,τι αφορά τους ενήλικες, οι γιατροί άρχισαν να παρατηρούν αυξημένα περιστατικά γρίπης από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, και όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας προσωπικών γιατρών Ανδρέας Πολυνείκης, «έχουμε αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 2-3 ασθενείς την ημέρα οι οποίοι επικοινωνούν μαζί μας επειδή παρουσιάζουν συμπτώματα και χρειάζονται καθοδήγηση». «Οι ασθενείς, ορθό είναι μόλις παρουσιάσουν συμπτώματα να υποβάλλονται είτε σε τεστ ταχείας ανίχνευσης είτε, σε self-test για τον κορωνοϊό, ώστε να αποκλείουμε ένα-ένα τα ενδεχόμενα και να γνωρίζει και ο γιατρός τους πώς πρέπει να διαχειριστεί την περίπτωση τους διότι τα συμπτώματα και στις δύο περιπτώσεις είναι τα ίδια», υποστήριξε. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Χρειάζεται μόνο ατομική ευθύνη

Επειδή σε αυτό τον τόπο κάποιοι τα ρίχνουν όλα στους δημοσιογράφους, επιχειρώ να προλάβω καταστάσεις, επισημαίνοντας ότι αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ενημερώνουμε τους πολίτες για το τι συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη, βρίσκονται σε έξαρση διάφορες λοιμώξεις οι οποίες κτυπούν κυρίως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και σίγουρα όσο περνούν οι εβδομάδες θα μεταφερθούν στον γενικό πληθυσμό. Πανικός σίγουρα δεν χρειάζεται. Επιβάλλεται όμως η ατομική ευθύνη. Όταν σκεφτόμαστε, διότι αυτό κάνουμε εδώ και καιρό, ότι «φταίνε οι δημοσιογράφοι που τρομοκρατούν τον κόσμο» δεν προστατεύουμε ούτε τον εαυτό μας ούτε τους γύρω μας. Τα μέτρα προστασίας, για τις συγκεκριμένες λοιμώξεις είναι κοινά, όπως και τα συμπτώματα, κυρίως μεταξύ γρίπης και κορωνοϊού. Και οι δύο ιοί, μπορεί να στείλουν στον θάνατο κάποιους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Ας τους προστατεύσουμε.