Από χθες το μεσημέρι το ρολόι άρχισε να μετρά αντίστροφα για τους 14 διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, οι οποίοι προσήλθαν και υπέβαλαν επισήμως υποψηφιότητα. Η βεντάλια των 14 υποψηφίων μπορεί να χωριστεί στα τρία: στην πρώτη κατηγορία είναι οι τρεις βασικοί διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, οι οποίοι και θα παλέψουν για την κατάκτηση του Λόφου, στη δεύτερη ομάδα οι είναι τέσσερις υποψήφιοι οι οποίοι κινούνται σε μια διαφορετική πορεία και τέλος είναι και μια τρίτη ομάδα από εφτά υποψήφιους, οι οποίοι αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στις εκλογές του Φεβράρη. 

Η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων ήταν μεν τυπική αλλά είχε και έντονο χρώμα, κυρίως από τους μεγάλους υποψήφιους που προσήλθαν με τους υποστηρικτές τους. Έστειλαν μηνύματα προς το σύνολο του εκλογικού σώματος τονίζοντας τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να υποστηριχθεί η δική τους υποψηφιότητα. 

Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκαν από χθες έτοιμοι να αναλάβουν το πηδάλιο της χώρας. Δίνοντας και ένα στίγμα των μηνυμάτων που θα στείλουν κατά το επόμενο διάστημα μέχρι και τις εκλογές. Ούτως ή άλλως μόνο 30 ημέρες έχουν στη διάθεσή τους και πλέον θα ρίξουν το βάρος των ενεργειών τους στο να πείσουν το εκλογικό σώμα ότι μπορούν να τα καταφέρουν και να κυβερνήσουν τον τόπο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με 51 γυναίκες και 49 άνδρες η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη

>> Ο έφορος εκλογών: Ομαλά και χωρίς προβλήματα κύλησε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Προεδρικές, δήλωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κώστας Κωνσταντίνου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία έλαβε χώρα την Πέμπτη στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία. Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά και χωρίς προβλήματα», προσθέτοντας ότι οι 14 υποψηφιότητες έχουν εγκριθεί από τον Γενικό Έφορο με την υπογραφή του.

Οι υποψήφιοι είναι: Ανδρέας Ευστρατίου, Λουκάς Σταύρου, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Χρίστος Χρίστου, Ανδρόνικος Ζερβίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Αλέξιος Σαββίδης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Γιώργος Κολοκασίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου, Χαράλαμπος Αριστοτέλους, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός, Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υποψηφιότητες: Η σημειολογία και το παρασκήνιο

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σειρά των ονομάτων των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο, ο Γενικός Έφορος Εκλογών εξήγησε ότι «με βάση τη νομοθεσία, κατατάσσονται πρώτα οι κομματικοί υποψήφιοι κατά αλφαβητική σειρά των κομμάτων και στη συνέχεια ακολουθούν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, πάλι κατά αλφαβητική σειρά». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη με μήνυμα συνένωσης

Παραλειπόμενα…

⦁    Σβήνουν από το Excel του ΔΗΣΥ: Με την υποβολή υποψηφιοτήτων τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου σύμφωνα με την οποία ο Νίκος Χριστοδουλίδης τίθεται πλέον εκτός του κομματικού μητρώου. Την ίδια τύχη θα έχουν, ο αντιδήμαρχος Έγκωμης Γιάννος Ιωάννου, η σύζυγος του δημάρχου Στροβόλου, Μικαέλλα Μέσσιου και ο επιχειρηματίας Πασχάλης Θεοφάνους. 

⦁    Όλο το κυβερνητικό σχήμα: Υπουργοί και συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, η πρόεδρος της Βουλής (που προήδρευε του κράτους) και φυσικά στελέχη του ΔΗΣΥ έδωσαν μαζικά το «παρών» τους συνοδεύοντας τον Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με Αννίτα και έντονο άρωμα ΔΗΣΥ η υποψηφιότητα Αβέρωφ

⦁    Πέρασαν από τα δημοσιογραφικά έδρανα: Πολλοί ήταν οι πολιτικοί που βρέθηκαν στο συνεδριακό χθες συνοδεύοντας και υποστηρίζοντας υποψήφιους για την προεδρία. Από τα δημοσιογραφικά έδρανα πέρασαν ο ΓΓ ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου και ο εκπρόσωπος του επιτελείου Μαυρογιάννη, Λεόντιος Φιλοθέου, ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δ. Δημητρίου, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρ. Παντελίδης και ο βουλευτής Ανδρέας Αποστόλου καθώς και η Μαρία Παναγιώτου της ΕΔΕΚ.

⦁    Δικαιούνται συγχαρητήρια: Η φετινή ήταν ίσως η πιο καλά οργανωμένη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων και οφείλουμε να συγχαρούμε όσους συνέβαλαν στο όλο εγχείρημα. 

 

Έτοιμοι να αναλάβουν το πηδάλιο του κράτους

 

ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Ιδανικότερη επιλογή να ηγηθεί

Να στηρίξουν «τις ωφέλιμες» πολιτικές του για τον τόπο, από όποιο χώρο και αν προέρχονται, κάλεσε τους πολίτες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την επίσημη υποβολή της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι μπορεί να κρατήσει την οικονομία «δυνατή», και ότι θα αγωνιστεί για τη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Νεοφύτου υπέβαλε επίσημα την υποψηφιότητά του συνοδευόμενος στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, από τη σύζυγό του, την πρόεδρο της Βουλής, και τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, μεταξύ άλλων. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του που προσήλθαν επίσης στην αίθουσα, ήταν υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές του ΔΗΣΥ, η πρώην βουλευτής και θυγατέρα του ιδρυτή του ΔΗΣΥ, Καίτη Κληρίδη, και στελέχη του κόμματος.

Στη δήλωσή του, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι είναι «με βαθιά επίγνωση της ευθύνης» που καταθέτει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «η πατρίδα μας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε ικανή ηγεσία». Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη ότι τα επόμενα χρόνια «θα είναι κρίσιμα», για τη χώρα και για κάθε Κύπρια και κάθε Κύπριο. Η οικονομία της χώρας είναι σήμερα δυνατή, αλλά όχι δεδομένη, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι, «χωρίς δυνατή οικονομία δεν υπάρχει ασφάλεια», ούτε αξιοπιστία για τη χώρα, αλλά ούτε και η δυνατότητα να στηρίζεται η κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, πρόσθεσε, έχει καθήκον να ηγείται και να καθοδηγεί υπεύθυνα τη χώρα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ηγεσία για να υπηρετεί τον τόπο

Με μήνυμα για ελπίδα και προοπτική επανένωσης της Κύπρου και για οικονομία που να παράγει ευημερία για την κοινωνία και όχι κέρδη για τους λίγους, κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης. Αφού ευχαρίστησε όσους στήριξαν την υποψηφιότητά του με την υπογραφή τους και τους «χιλιάδες ανθρώπους εκεί έξω που προσδοκούν την προοδευτική αλλαγή στον τόπο», ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι χρειάζεται «ηγεσία που να υπηρετεί τον τόπο και όχι τα δικά της συμφέροντα, με ειλικρίνεια και εντιμότητα, με διαφάνεια και λογοδοσία, εξυγίανση, κάθαρση, τιμωρία των ενόχων για τα δεκάδες σκάνδαλα που ατίμασαν την Κύπρο».

Επιπλέον, ο υποψήφιος για την Προεδρία είπε ότι διεκδικεί δουλειά με δικαιώματα, επιχειρείν σε υγιές περιβάλλον, ζωή με αξιοπρέπεια, τομές και μεταρρυθμίσεις για τον τόπο. «Αυτό σημαίνει για εμάς προοδευτική αλλαγή», σημείωσε.

«Σε αυτές τις εκλογές, ο κυπριακός λαός έχει ενώπιόν του αρκετούς υποψήφιους αλλά έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα παραμείνουμε στην ίδια πορεία, με τις ίδιες πολιτικές, με τους συνεχιστές της παρούσας διακυβέρνησης, είτε θα πετύχουμε τη μεγάλη προοδευτική αλλαγή για τον τόπο. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, το στοίχημα της αλλαγής», κατέληξε. Μαζί του, εκτός από τον δικηγόρο Χαράλαμπο Προύντζο που τον πρότεινε, ήταν, η κόρη του Αθηνά, η ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη και ο Πανίκος Παπανικολάου από το επιτελείο του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και βουλευτές του κόμματος.

 

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Πανέτοιμος για τη διακυβέρνηση

Πανέτοιμος για την αυριανή διακυβέρνηση της Κύπρου, με τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας αποδο- χής, που θα υλοποιήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος υπέβαλε το μεσημέρι την υποψηφιότητά του. Ο κ. Χριστοδουλίδης προσήλθε στο Συνεδριακό Κέντρο, «Φιλοξενία», συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και τις τέσσερίς του θυγατέρες, Ιωάννα, Αικατερίνη, Δέσποινα και Φοίβη-Μαρίνα. Η 18χρονη κόρη του Ιωάννα είναι αυτή που πρότεινε την υποψηφιότητα του πατέρα της για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τον κ. Χριστοδουλίδη συνόδευαν επίσης δεκάδες υποστηρικτές του και οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του. Αμέσως μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως όλους αυτούς τους μήνες μίλησε με τον κυπριακό λαό και άκουσε προσεκτικά τις έγνοιες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του για την αυριανή διακυβέρνηση του τόπου. «Στη βάση αυτών των συζητήσεων εκπόνησα, με τη συνεισφορά δεκάδων άξιων συνεργατών, ένα σύγχρονο πρόγραμμα διακυβέρνησης που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κυπριακής κοινωνίας, που θα επιφέρει τομές και μεταρρυθμίσεις βελτιώνοντας την καθημερινότητα του συνόλου του κυπριακού λαού και δίνοντας προοπτική και ελπίδα σε όλους», ανέφερε. Δήλωσε «αισιόδοξος για το μέλλον που έρχεται και μας αξίζει. Είναι αυτό που δικαίως απαιτεί η κοινωνία, που μας ζητά να κάνουμε πράξη, με ενότητα και ευρύτερη συνεργασία

Έστειλαν μηνύματα διαφορετικότητας και αγώνα

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

Αξίζει καλύτερη ηγεσία 

Η Κύπρος αξίζει μιας καλύτερης πολιτικής ηγεσίας, η οποία με τις πράξεις της, θα σταθεί δίπλα στα προβλήματα της κοινωνίας ξεκινώντας από το εθνικό ζήτημα, το μεταναστευτικό, στα ζητήματα της ακρίβειας, της οικονομίας, τα θέματα της παιδείας και στα σοβαρά θέματα της υγείας, είπε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρίστος Χρίστου. Περαιτέρω ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι «απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον του τόπου μας και πιστεύουν ότι μέχρι σήμερα όσοι κυβέρνησαν και συγκυβέρνησαν τον τόπο δεν απέδωσαν αυτά που θα έπρεπε». Αναντίλεκτα, σημείωσε, το ΕΛΑΜ είναι η παράταξη των έργων. «Καταθέτουμε ουσιαστικές προτάσεις. Θέτουμε ξεκάθαρους στόχους και υπερασπιζόμαστε σταθερά θέσεις μέσα σε έναν διαρκή πολιτικό αγώνα».

ΑΧ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 

Ένα τίμιο κράτος 

Θέλω να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα τίμιο κράτος, μία Κύπρο πράσινη και ενωμένη, δήλωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, υποβάλλοντας την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου προσήλθε συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειάς και υποστηρικτές του.  Είπε πως «αυτή η ανεξάρτητη υποψηφιότητα θέλει να δώσει φωνή στους πολίτες που δεν τους εκφράζει το σύστημα», προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε αξιοπιστία». «Αυτοί που οδήγησαν το Κυπριακό στη σημερινή τραγική θέση, είναι μέρος του προβλήματος. Δεν μπορούν να είναι και μέρος της λύσης», σημείωσε. Είπε πως «το μέλλον της Κύπρου δεν μπορεί να είναι η διχοτόμηση. Μπορούμε να την αποτρέψουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ασπίδα. Το ενεργειακό και η ευρωτουρκική σχέση είναι τα κλειδιά για να ξεκλειδώσουμε τη διαδικασία επίλυσης».

Γ. ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗΣ 

Δίπλα στους πολίτες 

Οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι και επιθυμούν σοβαρές αλλαγές τόσο στην ποιότητα της δημοκρατίας όσο και στα ζητήματα του Κυπριακού, όπου βλέπουμε να ακολουθείται μια πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και κατάληξης σε μια λύση ΔΔΟ, είπε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης. Επίσης ανέφερε πως κατέθεσε την υποψηφιότητά του ως ανεξάρτητος πολίτης, χωρίς συνεννόηση με κόμματα: «Στέκομαι δίπλα στους πολίτες, οι οποίοι ζητούν να δουν επιτέλους κάτι διαφορετικό σε αυτόν τον τόπο» και «δεν πρόκειται να παζαρέψω την εντιμότητά μου και την ακεραιότητά μου με οποιοδήποτε κόμμα, δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με τη διαφθορά και αυτό με φέρνει σε σύγκριση με τους τρεις κομματικούς υποψηφίους, οι οποίοι στηρίζονται από ηγεσίες κομματικές αλλά επευλογούνται και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη».

Κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ 

Καινοτόμοι και τολμηροί 

Το μέλλον ανήκει στους καινοτόμους, στους τολμηρούς, στους οραματιστές, είπε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, κατά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του. Σημείωσε ότι «σήμερα μας περιβάλλουν τεράστιοι κίνδυνοι: εθνικοί και κοινωνικοί» και κάλεσε τους πολίτες να αναρωτηθούν τι θα τους έκανε περήφανους και σε τι είδους χώρα θα ήθελαν να ζουν τα παιδιά τους. «Δεν υπόσχομαι μια εύκολη ζωή, αλλά μια πολιτεία που θα βγάζει τον καλύτερο εαυτό μας. Η επιλογή είναι δική μας. Ή θα πορευτούμε στην πεπατημένη, ή θα γίνουμε η δημιουργική δύναμη ανατροπής. Αν δεν τολμήσουμε τώρα, πότε; Αν δεν αλλάξουμε εμείς τη χώρα, ποιος θα το κάνει για μας; Αν δεν επανενώσουμε εμείς την πατρίδα μας, ποιος θα το κάνει για μας;», διερωτήθηκε.