Το 2023 θα δοθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες, που την ημέρα των βουλευτικών εκλογών βρίσκονται εκτός Ελλάδας, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό, εφόσον προηγουμένως έχουν εγγραφεί, με μέριμνά τους και υπό τις προβλεπόμενες στον σχετικό νόμο 4648/2019 προϋποθέσεις, σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α) να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Εξαιρούνται τα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών που δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα (30) έτη, και των οποίων συγγενείς α΄ βαθμού έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Η αίτηση εγγραφής υποβάλλεται από τους ίδιους ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας   https://apodimoi.gov.gr. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συγκεντρώσουν αναλυτικές πληροφορίες για την διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών https://www.ypes.gr/ekloges/aitiseis-eklogeon-eksoterikou.

Στην περίπτωση που οι εκλογείς αδυνατούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν οι ίδιοι την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να προσέρχονται χωρίς ραντεβού στο Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδος, όπου θα μπορούν αυτοπροσώπως, με την αρωγή των αρμοδίων υπαλλήλων, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της εφαρμογής.

Η εγγραφή των Ελλήνων εκλογέων πραγματοποιείται τουλάχιστον 13  ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών, προκειμένου να καταχωρηθούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές.

Επισημαίνουμε ότι εγγραφές ή μεταβολές αιτήσεων που λαμβάνουν χώρα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 13 ημερών πριν από την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, θα καταχωρηθούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών και θα ληφθούν υπόψιν σε επόμενες εκλογές.

Εφ’ όσον εγγραφείτε εγκαίρως, θα ενημερωθείτε μέσω της σχετικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών, για την σύσταση εκλογικών κέντρων στην Κύπρο (απαιτούνται τουλάχιστον 40 εκλογείς).

Η Πρεσβεία παροτρύνει όλους τους Έλληνες πολίτες που διαβιούν στην Κύπρο να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που για πρώτη φορά τους προσφέρεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό.