Ασφυκτικό πολιτικό πρέσινγκ ασκείται στις τράπεζες για να δεχθούν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις των στεγαστικών επιτοκίων που προκαλούν οι αναπροσαρμογές των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ και ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός φαίνεται, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ότι είναι διατεθειμένος να εξαντλήσει όλα τα εργαλεία για να φέρει αποτέλεσμα, προς όφελος χιλιάδων δανειοληπτών που εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης του υπουργού με τις ανώτατες διευθύνσεις 9 τραπεζών, δύο συστημικών και 7 μη συστημικών, στην οποία άτυπα θα παρευρίσκονται και τεχνοκράτες του Συνδέσμου Τραπεζών, αναμένεται ότι θα δείξει αν οι τράπεζες, η κάθε μια χωριστά, θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις για απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στα στεγαστικά δάνεια, κάτι το οποίο επιθυμεί η Κυβέρνηση.

Ο κ. Κεραυνός, με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργός Οικονομικών, τον Μάρτιο, προέβη σε παραινέσεις προς τις διοικήσεις των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων, για να βρεθεί λύση για απορρόφηση μέρος των αυξήσεων των επιτοκίων που επιβάλλει η ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022 και ακόμη συνεχίζει. Πέρα από τις δημόσιες προτροπές, υπήρξαν συναντήσεις με τις ηγεσίες της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής και της Eurobank και έχουν σταλεί δύο επιστολές στις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Προς το παρόν δεν υπάρχει αποτέλεσμα και δεν έχουν εκδηλωθεί οι τραπεζικές προθέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε αναμονή για το δικαστήριο που θα εκδικάζει για εκποιήσεις

Πέρα από τις πολιτικές πιέσεις, δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της κάθε τράπεζας. Για παράδειγμα, οι πελάτες της Ελληνικής Τράπεζας είναι από τους πιο ευνοημένους, καθώς στεγαστικά δάνεια περίπου €1 δισ. έχουν χαμηλό επιτόκιο, το οποίο δεν επηρεάζεται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, λόγω της ειδικής φόρμουλας υπολογισμού του επιτοκίου που χρησιμοποιεί η τράπεζα. 

Επίσης, δεν έχει πολλά δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το Euribor, σε αντίθεση με το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Κύπρου, που σύμφωνα με πληροφορίες η αξία των δανείων είναι περίπου €700 εκατ. με €800 εκατ.  Όλες οι τράπεζες δεν έχουν τα ίδια δεδομένα, ανέφερε στον «Φ» ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συνδέσμου Τραπεζών Αντρέας Κωστουρής και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία πολιτική στα επιτόκια και ούτε μπορούμε να παίρνουμε θέση ως σύνδεσμος, εξαιτίας των νομικών θεμάτων που μπορεί να αναφυούν σε επίπεδο ανταγωνισμού.

Και το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι δεν επιτρέπεται για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού να συμφωνηθεί μία ενιαία διαδικασία από όλες τις τράπεζες και θα πρέπει το κάθε πιστωτικό ίδρυμα να ανακοινώσει το δικό του σχέδιο.

Αρέσει το ελληνικό μοντέλο

Οι προτροπές του υπουργού προς τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων σε ό,τι αφορά το κλείδωμα του στεγαστικού επιτοκίου έχουν ως βάση το μοντέλο που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα. Αφορά «πάγωμα» των στεγαστικών επιτοκίων από τον Μάρτιο και για ένα χρόνο, για δάνεια που εξυπηρετούνται, και είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο και έχουν βάση αναφοράς είτε το euribor ενός μηνός ή το euribor 3μήνου, είτε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ή το libor, βάσει του οποίου υπολογίζεται η δόση των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό νόμισμα.

Να σημειωθεί ότι ο  Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από τον Δεκέμβριο του 2021 πίεζε τις τραπεζικές διοικήσεις και μάλιστα όταν οι προτροπές δεν έπιασαν τόπο έστειλε το μήνυμα ότι θα προωθήσει άμεσα την εφαρμογή ενός έκτακτου φόρου στον τραπεζικό κλάδο. Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν να απορροφήσουν περίπου 50% του κέρδους από την αύξηση του στεγαστικού επιτοκίου για ευάλωτες ομάδες, με αντίστοιχη επιδότηση που δόθηκε από το κράτος. Άλλωστε και τραπεζικοί κύκλοι στην Κύπρο διαμηνύουν ότι αν το κράτος έρθει με προτάσεις κοινωνικής πολιτικής για τα επιτόκια θα τις υποστηρίξουν, προς ανακούφιση των ευάλωτων δανειοληπτών.