Ο «πολιτικός σεισμός» – κατά τον χαρακτηρισμό του εκλογικού αποτελέσματος δια στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη – δεν συνταράσσει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα, αλλά επιπλέον προκαλεί ανατροπές στις θεσμικές διαδικασίες. Και αυτές είναι αν μη τι άλλο χρονικές. Όλα δείχνουν ότι το τριήμερο των διερευνητικών επαφών για τον κάθε αρχηγό των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος, δεν θα αξιοποιηθεί από καμία πλευρά. Άπαντες αναμένεται να λάβουν κανονικά την εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, εκτός απροόπτου, θα την επιστρέψουν την ίδια μέρα.

Πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί σήμερα το τηλεφώνημα από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφότου η ίδια παραλάβει τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών από τον πρόεδρο της Βουλής. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναμένει άλλωστε τα στοιχεία από την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα για να ανοίξει επίσημα ο κύκλος των διερευνητικών επαφών. Ένας κύκλος που τελικά θα έχει, όπως φαίνεται, εξαιρετικά μικρή διάρκεια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητσοτάκης παίρνει την πρώτη εντολή και την επιστρέφει ως το τέλος της ημέρας. Πιθανότατα θα προηγηθεί ένας κύκλος τηλεφωνημάτων προς τους πολιτικούς αντιπάλους του για να τους ενημερώσει για τις προθέσεις του. Ο ίδιος από χθες έδωσε καθαρά το στίγμα των κινήσεων – εξπρές εκ μέρους της κεντροδεξιάς παράταξης. «Η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη» ήταν η ερμηνεία που ο Μητσοτάκης έδωσε αμέσως στο αποτέλεσμα της κάλπης της απλής αναλογικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eλλάδα: Ψήφος εμπιστοσύνης στη σταθερότητα

Και αφότου μίλησε για «καταλυτικά» δεδομένα, έδειξε με νόημα προς επιτάχυνση της διαδικασίας για «οριστική κυβερνητική λύση, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της». Είναι ενδεικτικές οι εκτιμήσεις γαλάζιων στελεχών ότι θα μπορούσε να αναλάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση ακόμα και ως το τέλος της εβδομάδας.

Πιο κοντά οι δεύτερες κάλπες

Στο πλαίσιο αυτό και από τη στιγμή που ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να κάνουν κινήσεις διερεύνησης της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, οι δεύτερες κάλπες έρχονται πιο κοντά. Στις 25 Ιουνίου, αντί της 2ας Ιουλίου, συγκεκριμένα. Μόλις δοθούν και επιστραφούν οι εντολές σε Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη θα ακολουθήσουν οι κινήσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, η ορκωμοσία των βουλευτών και έπειτα η εκλογή προεδρείου της Βουλής – μια Βουλή του 48ωρου.

Σαρωτική νίκη ΝΔ, κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα αποτελέσματα στο 53% της Επικράτειας

Αμέσως μετά αναλαμβάνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα κομματικά επιτελεία εκκινούν νέα προεκλογική εκστρατεία. Οι συσκέψεις υπό τον Μητσοτάκη στον απόηχο της σαρωτικής νίκης της ΝΔ ξεκινούν από σήμερα κιόλας, με εισηγήσεις για το περιεχόμενο και το ύφος της νέας προεκλογικής καμπάνιας να πέφτουν ήδη στο τραπέζι.

Έγκυρες πηγές λένε ότι πολλοί εισηγούνται την ανάγκη για μια επανάληψη της προεκλογικής τροχιάς που ακολούθησε η ΝΔ και για τη χθεσινή αναμέτρηση: κύμα περιοδειών ανά την επικράτεια, μόνο «θετικός» λόγος στο προσκήνιο και όχι τοξικότητα ούτε «μαύρη διαφήμιση», έμφαση στις δεσμεύσεις της επόμενης τετραετίας για την «Ελλάδα του 2027».

in.gr