Υποχρεωτική αναμένεται να καταστεί η εκπαίδευση των εργαζομένων στον κλάδο των κατασκευών για θέματα ασφάλειας και υγείας, βάσει των όσων προωθεί το Υπουργείο Εργασίας. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ).

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός έκανε λόγο για safe-pass ως προϋπόθεση για την εργασία στην οικοδομική βιομηχανία, το οποίο θα λαμβάνεται μετά από εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας και υγείας. Από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει πως το εν λόγω μέτρο δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται ή να περιληφθεί αργότερα και στο Σχέδιο Δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023, σχέδιο που αναμένεται να εγκριθεί προσεχώς από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο χαιρετισμό του στη συνέλευση της ΟΣΕΟΚ ο Γιάννης Παναγιώτου κατέγραψε τη σημασία της οικοδομικής βιομηχανίας για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, σε συνδυασμό με την ανάγκη της εξειδίκευσης και της πιστοποίησης των εργαζομένων, που σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική μπορούν να συναποτελέσουν τον ενισχυμένο κυπριακό κορμό της κυπριακής οικονομίας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Πρότυπο Επαγγελματικό Προσόν του Οικοδόμου θα αποτελέσει ένα από τα οκτώ Πρότυπα Επαγγελματικά Προσόντα που θα προωθηθούν από το Υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων. Ανέφερε επίσης ότι στο Σχέδιο Δράσης που θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο «συμπεριλαμβάνεται η εκπαίδευση για θέματα ασφάλειας και υγείας ως προϋπόθεσης με την μορφή του safe-pass, για την εργασία στην οικοδομική βιομηχανία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας: Στόχος το ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον

Σημειώνουμε ότι η υποχρεωτική κατάρτιση των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας για τα θέματα ασφάλειας και υγείας, ιδιαίτερα στην οικοδομική βιομηχανία, αποτελεί πάγιο αίτημα των συντεχνιών, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Φ» ο γ.γ. της συντεχνίας οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου. Ο ίδιος ανέφερε πως το ιδανικό θα ήταν το συγκεκριμένο safe pass, εάν τελικά προχωρήσει, να συνδυαστεί και με το πρότυπο επαγγελματικών προσόντων, για το οποίο επίσης επιμένουν οι συντεχνίες.

Πηγές προσκείμενες στο Υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσαν την πρόθεση για εφαρμογή ενός είδους safe – pass για εργασία στις κατασκευές, αναφέροντας πως για το θέμα συνεχίζονται εσωτερικές διεργασίες αλλά και κοινωνικός διάλογος.

Διάλογος στο μεταξύ συνεχίζεται και όσον αφορά την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, η οποία έχει λήξει από τον Μάιο πέρσι, χωρίς να αποκλείεται στο πλαίσιο των επαφών να τεθούν και τα θέματα ασφάλειας και υγείας αλλά και οι σκέψεις για safe- pass. Στις διαβουλεύσεις για τις συμβάσεις έκανε αναφορά το Σάββατο και ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Στέλιος Γαβριήλ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη, ενώ και ο υπουργός Εργασίας κατέγραψε την ανάγκη διαφύλαξης της εργατικής ειρήνης μέσα από τον κοινωνικό διάλογο για αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, με στόχο την ομαλότητα και την σταθερότητα.