Οποιαδήποτε ενέργεια ή απόφαση κάποιων, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε καθολική απαγόρευση των εκποιήσεων, το μόνο που θα πετύχει είναι να δημιουργηθούν προβλήματα στην οικονομία της χώρας μας, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Επενδύσεων του Invest Cyprus, ο Πρόεδρος ανέφερε πως με απόλυτη υπευθυνότητα και αφού έχω συζητήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς, αύριο (θα έχουμε) πολύ συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς Κυβέρνησης, όχι όμως καθολικά να τερματιστούν οι εκποιήσεις. Είναι κάτι που ευνοεί μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που ακριβώς εκμεταλλεύονται τέτοιου είδους συμπεριφορές και δεν δίνει και λύση στο πρόβλημα»

Οποιαδήποτε ενέργεια ή απόφαση κάποιων έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε καθολική απαγόρευση των εκποιήσεων, το μόνο που θα πετύχει είναι να δημιουργηθούν προβλήματα στην οικονομία της χώρας μας. Και όταν έχει προβλήματα η οικονομία μιας χώρας περιορίζονται οι δυνατότητες να έχεις κοινωνική πολιτική, δεν μπορείς να αναπτύξεις στεγαστική πολιτική που ενδιαφέρει τους νέους μας και πολλά άλλα.

Ερωτηθείς πώς θα αντιμετωπίσει την πρόθεση κομμάτων να ψηφίσουν πρόταση νόμου για αναστολή των εκποιήσεων μέσω δικαστικού διατάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους αυτούς που έχουν επενδύσει στη χώρα μας, όλους αυτούς που μέσα από τις ενέργειες και τις επενδύσεις τους δείχνουν μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν τα βρίσκουν για εκποιήσεις Κυβέρνηση και συμπολιτευόμενα κόμματα

Είναι μια πρωτοβουλία του Invest Cyprus που θέλω να χαιρετίσω. Είμαστε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας σε στενή συνεργασία με το Invest Cyprus, πρόσφατα είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με μεγάλους επενδυτές στη χώρα μας, για να ακούσουμε τα προβλήματα, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, γιατί αντιλαμβανόμαστε, όλοι αντιλαμβάνονται είμαι σίγουρος, τη σημασία τέτοιου είδους επενδύσεων στη χώρα μας που κατ΄επέκταση δημιουργούν και ποιοτικές θέσεις εργασίας, κάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα για τη νέα γενιά.

Ξεκινώ με αυτό γιατί σχετίζεται και με το θέμα που έχετε αναφέρει. Η αξιοπιστία της χώρας μας είναι βασικό συστατικό αν θέλουμε, και είμαι σίγουρος ότι όλοι το επιθυμούν, να προσελκύσουμε ποιοτικές επενδύσεις. Η Κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα με απόλυτη σοβαρότητα και αύριο η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ενημερωθεί γραπτώς από τον Υπουργό Οικονομικών για ένα πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί από τη μια η αξιοπιστία της χώρας μας, αλλά – γιατί αυτό είναι η προτεραιότητα μας – να προστατευτούν οι ευάλωτοί συμπατριώτες μας και όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ερωτηθείς αν μέσα στις προτάσεις περιλαμβάνεται και το νομοσχέδιο για το ειδικό δικαστήριο για τις εκποιήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «σίγουρα. Υπάρχουν αρκετές προτάσεις, αύριο θα ενημερωθεί γραπτώς και υπεύθυνα η Βουλή και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε».

Ερωτηθείς αν θα αναπέμψει τον νόμο αν η Βουλή προχωρήσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι σωστό να συζητάμε επί υποθετικών σεναρίων, είμαι σίγουρος ότι και η Βουλή αντιλαμβάνεται τη σημασία του θέματος, δεν θεωρώ κανείς να θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες.

Τους προσεγγίζω με υπευθυνότητα και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε εκείνο το αποτέλεσμα που, ναι, θα προστατεύουμε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη, τους ευάλωτους συμπατριώτες μας, αλλά και την ίδια στιγμή τη χώρα μας και την αξιοπιστία της».

Ερωτηθείς για το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης» και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι δικαιούχοι φαίνεται να είναι πολύ λίγοι, και ότι σύμφωνα με την ΚΕΔΙΠΕΣ μόνο 800 αιτήσεις θα γίνουν δεκτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πρώτο, πρέπει να αφήσουμε να λειτουργήσει, να δούμε πόσοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον κ.ο.κ. Αλλά είναι για αυτό τον λόγο που δεν θα προχωρήσουμε στη Βουλή – και θα το δείτε δεν έχω κανένα θέμα να δημοσιοποιηθεί αφού πρώτα ενημερωθούν τα κόμματα φυσικά – ότι είναι πακέτο προτάσεων, δεν είναι μια πρόταση, γιατί ακριβώς αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του θέματος, το προσεγγίζουμε με απόλυτη σοβαρότητα, με διττό στόχο, προστασία αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη, αλλά και διασφάλιση της αξιοπιστίας της χώρας μας γιατί χωρίς αξιοπιστία της χώρας μας δεν θα μπορούμε να έχουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις όπως η αποψινή που είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους αυτούς που πίστεψαν στη χώρα μας και μέσα από τις επενδύσεις έδωσαν μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης».