Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία της Maricar Valdez Arquiola και άλλων τεσσάρων γυναικών και δύο παιδιών από τον «Ορέστη», συγγενείς των θυμάτων αναμένουν να ανοίξει ο δρόμος προς τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσουν δικαστικώς αποζημιώσεις, θεωρώντας πως οι €17.000 που έλαβαν, δεν είναι ικανοποιητικές.

Συγγενείς θυμάτων αποτάθηκαν στη Νομική Υπηρεσία και όπως αναφέρουν, τους ελέχθη πως όταν συγκεντρωθούν όλες οι αγωγές, θα υποβληθεί στους συγγενείς πρόταση αποζημίωσης εξωδικαστικώς. Αυτό δεν συνέβη και κάποιοι από τους συγγενείς προσανατολίζονται να κινηθούν δικαστικώς ή να συνεχίσουν τις νομικές διαδικασίες που καταχώρησαν ήδη. Συγγενείς θυμάτων ισχυρίστηκαν, πως τους ελέχθη από άλλες υπηρεσίες ότι η υπόθεση των αποζημιώσεων σκαλώνει στο υπουργείο Οικονομικών.

Πρόσφατα, η μητέρα της Maricar Valdez Arquiola, η οποία δολοφονήθηκε το 2017, απέστειλε επιστολή σε βουλευτή, στην οποίαν αναφέρει πως «εδώ και τρία χρόνια, από την ανακάλυψη της σορού της, περιμένουμε μια απόφαση από την Κυβέρνηση σχετικά με την αποζημίωση για τον άδικο φόνο της κόρης μου».

Στην επιστολή προστίθεται πως, «εδώ και 5 χρόνια, ο εγγονός μου (γιος της δολοφονηθείσας), ο οποίος ήταν 7 χρονών και ζει στις Φιλιππίνες, αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες λόγω του χαμού της μητέρας του, η οποία τον στήριζε οικονομικά όσο ήταν εν ζωή». Νομίζω ότι δικαιούται να έχει μια καλή μόρφωση και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης προστίθεται στην επιστολή στην οποίαν αναφέρεται επίσης, πως η ίδια (η γιαγιά) με τα μειωμένα εισοδήματα δεν έχει τη δυνατότητα να του τις προσφέρει.

Στην επιστολή προστίθενται και τα ακόλουθα:

«Παρακαλώ επειδή το παιδί μεγαλώνει, όπως μην του στερήσουμε μια σωστή μόρφωση, τουλάχιστον αφού έχασε την μητέρα του, να μπορεί ο ίδιος να έχει ένα σωστό μέλλον. Αν πάρει κάποια χρήματα όταν θα είναι 20 χρονών, δεν θα του είναι χρήσιμα αν είναι αμόρφωτος. Το πιο πιθανόν είναι ότι θα τον καταστρέψουν παρά να τον βοηθήσουν να γίνει σωστός άνθρωπος». 

Σημειώνεται, πως στο παρελθόν συγγενείς της Maricar Valdez εξέφρασαν πρόθεση να κινήσουν αγωγή διεκδικώντας μέχρι και €500.000 ως αποζημιώσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση καταχώρησαν αγωγή η οποία ωστόσο δεν προχώρησε. Η αγωγή στρεφόταν εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του καταδικασθέντα.

Οι συγγενείς κατηγόρησαν τη Δημοκρατία ότι αμέλησε να προβεί σε ενέργειες για να εντοπίσει τη Maricar όταν έγιναν οι καταγγελίες από τη μητέρα της για την εξαφάνιση της. Σημειώνεται πως οι συγγενείς της Maricar Valdez Arquiola, την έψαχναν από τον Δεκέμβριο του 2017. Εντοπίστηκε νεκρή στις 4 Ιουνίου 2019 μετά από πολυήμερες έρευνες των Αρχών στην Κόκκινη Λίμνη, όπου την έριξε ο δολοφόνος γνωστός ως Ορέστης.