Σε τρομερή έξαρση βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι ηλεκτρονικές απάτες με το κοινό στην Κύπρο να βομβαρδίζεται με παραπλανητικά μηνύματα, που σκοπό έχουν να ανταποκριθεί και να την «πατήσει», ενδίδοντας στις απαιτήσεις των διεθνών απατεώνων.

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ανδρέας Αναστασιάδης μίλησε για έξαρση του φαινομένου phishing, όπου επιτήδειοι προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ξεγελάσουν ανυποψίαστους να ενδώσουν στις οδηγίες που δίνουν με σκοπό το εύκολο κέρδος. Τις τελευταίες ημέρες, τρεις τράπεζες στην Κύπρο «υποφέρουν» από παράπονα πελατών τους που δέχονται ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) δήθεν από την τράπεζά τους η οποία ψευδώς τους αναφέρει ότι ο λογαριασμός τους έχει αποκλειστεί προσωρινά. Μάλιστα οι επιτήδειοι για να γίνουν πιο πειστικοί τους αναφέρουν: «Αγαπητέ πελάτη, η …. Τράπεζα έχει βελτιώσει τα μέτρα ασφαλείας για διαδικτυακές συναλλαγές και απαιτεί υποχρεωτική επιβεβαίωση εκ μέρους σας. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να ενεργοποιήσετε ξανά τις διαδικτυακές δυνατότητες». Το τραγελαφικό είναι πως στέλλουν τέτοια μηνύματα σε πρόσωπα που δεν έχουν λογαριασμούς σε τέτοια τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να προστατευτείς από τις ηλεκτρονικές απάτες

Σε άλλες περιπτώσεις, ένα like σε ένα κατάστημα, ήταν αρκετό ώστε αυτός που το έκανε να δεχθεί αμέσως στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο μήνυμα, ότι δήθεν έχει δώρο από τη συγκεκριμένη εταιρεία και του δίνονται οδηγίες για το πώς θα το παραλάβει. Στόχος είναι να πληρώσει τα μεταφορικά για να παραλάβει το δώρο, ώστε οι παράνομοι να τσιμπήσουν έστω το μικρό ποσό που θα καταβληθεί. Όπως εξήγησε στον «Φ» ο κ. Αναστασιάδης, επειδή είναι μικρά τα ποσά που ζητούνται, κάποιοι πείθονται και τα δίνουν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάποιοι στο εξωτερικό έχουν καταφέρει να χακάρουν τα e-mails address διαφόρων οργανισμών με αποτέλεσμα να τα πωλήσουν σε παράνομους να αποστέλλουν μηνύματα και να αναμένουν από κάποιους να «τσιμπήσουν» με σκοπό το κέρδος. Ο κ. Αναστασιάδης συνέστησε στο κοινό προσοχή, να μην ανοίγει τέτοια μηνύματα και να απευθύνεται στην τράπεζά του για ενημέρωση.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έγινε δέκτης πολλών καταγγελιών σχετικά με ψευδείς και παραπλανητικές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες περιέχουν κακόβουλα λογισμικά προγράμματα – ιούς.